Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

Yağ Değişim Süreniz Kaç Km?

'Accent Blue Forum - Club RB' forumunda accentblue31 tarafından 15 Aralık 2016 tarihinde açılan konu

1. Yusuf

Yusuf Moderatör

Alınan Beğeniler:
    9,150
    Ad Soyad:
    yusuf
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    VW
    ağır vasıtalarin yağ ömrünün uzun olmasının nedenini fazla yağ ve düşük devir olduğu düşünüyordum ben. buna bağlı olarak düşük çalışma sıcaklığı belkide. motor ömürlerinin daha uzun olmasının sebebi de düşük devir.

hocam ben de aynı yağı kullanıyorum, 7lt olarak satıliyor 90-100tl galiba. Tucson 5.9lt alıyor, kalanın yarısını eski yağı boşalttıktan sonra üstten doldurup tekrar boşaltıyoruz temizlesin iyice diye, kalanı da eksilirse tamamlamak için kalıyor.

2. AMELE

AMELE Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    20
    Ad Soyad:
    cemil cem
    Yaşadığınız Şehir:
    16-BURSA
    Araç Modeli:
    Yeni i20 1.0 TGDI (2014-202x)
    10w40 tırlarda servisin önerdiği 40 bin km,ama araç 30-35 bin de 5lt yağ eksiltme yapıyor ve kendini korumaya alıp stop ediyor 5lt yağ tamamlayıp yola devam.volvo veya başka araçta 100bin duymadım da görmedimde yeni nesillerde 5w30 60bin km.

3. ysuatsenyurt

ysuatsenyurt Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    6,082
    Ad Soyad:
    Yusuf Suat
    Yaşadığınız Şehir:
    55-SAMSUN
    Araç Modeli:
    PSA
    AMELE bunu beğendi.
  4. Sabahattin

Sabahattin Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    1,296
    Ad Soyad:
    Sabahattin
    Yaşadığınız Şehir:
    59-TEKİRDAĞ
    Araç Modeli:
    Elantra 1.6 CVVT (2011-201X) MD
    Bence kamyonla otomobili karıştırmayın, kamyonda yağ filtrasyonu çok daha verimlidir, yağ pompaları daha güçlü olması nedeniyle filtre edilen yağ daha iyi durumdadır.
    Hatta bazı kamyonlarda ikinci yağ pompası vardır ve sadece yağ filtrelemek için kulanılıyor.
    Bu nedenden dolayı otomobi ile kamyonu karıştırmayın.
    örnek: Herkes tam otomatik şanzuman yağ değişmeli diyor, ama aynı yağ sanayi makinelerde 10000 saat kullanılıyor, nedeni çok basit profesyonel alet ve makineler yapısı itibarıyla çok haasa olmalarına ramen ( servo valf kullana makineler) yağın çok daha temiz olması ve vizkozite değişmemiş olması lazım, ama makinelerin yağı 10000 km de değişiyor. Nedeni çok basit filtreler çok büyük ve bazılarında ayretten filtrasyon pompaları var.

5. Halil

Halil Moderatör

Alınan Beğeniler:
    9,155
    Ad Soyad:
    Halil İbrahim K.
    Yaşadığınız Şehir:
    26-ESKİŞEHİR
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    abilerim kardeşlerim,

ben kamyon-tır örneği verirken amacım otomobillerde de 100 bin kmde yağ değiştirelim değil,
    sadece bazı arkadaşlar "5 binde değiştirmek lazım, 7 binde değiştirmek lazım, yağ zift gibi çıkıyor" gibi mesajlar yazmışlar. isteyen kendi yağını istediği kmde değiştirsin, ama doğru yönlendirme için doğru olanı da söylemek lazım.

benim savunduğum üretici firmanın verdiği periyoda uymak, 10 bin diyorsa 10bin, 15 bin diyorsa 15 bin.

üretici firma yeterli bilgiyi vermiyorsa API ve SAE standartlarını en iyi referanslar.

6. Sabahattin

Sabahattin Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    1,296
    Ad Soyad:
    Sabahattin
    Yaşadığınız Şehir:
    59-TEKİRDAĞ
    Araç Modeli:
    Elantra 1.6 CVVT (2011-201X) MD
    Dediğniz doğurudur, üretici bakım kılavuzundaki esastır, ama bana göre 15000 km fazla, 5000 km yağ değişimide gereksiz masraf.

7. Atilla25

Atilla25 Guest

Halil kardeşim, görüşlerinize saygı duymakla beraber;

Üretici diyelim ki 15 bin km değişim aralığı verdi. İyi, ama hangi coğrafyaya hangi trafik koşullarına göre verdi bu rakamı?

Örneğin İstanbul ile Konya şehirlerimizi ele alalım. Her iki şehrimize de eşit koşullara sahiptirler diyemeyiz değil mi?

İstanbul mesela; ya hu abartmıyorum 500 mt düz gittiğimi hatırlamam. Bol bol yokuş yukarı ve aşağı:)

Sadece bu durum olsa gene iyi, trafik adamı kanser eder. Siz hiç dört saat trafikte kaldınız mı:)

Bir de yakıt durumu var, örneğin; Lpg dönüşümü geçirmiş bir motor eski yağı ile devam etmemeli, kullandığı yakıt türüne göre dayanıklı motor yağı kullanmalı vs. Kendi görüşüm lpgnin yüksek yanma ısısı nedeni ile kullanılan motor yağı ne kadar kaliteli olursa olsun, vizkosite belli bir süre sonra değerlerini kayıp etmeye başlayacak, akabinde motor yağı görevini tam anlamı ile yerine getiremeyecektir. Bu bağlamda servis 15 bin km diyor ise 10 bin de değişim hem motor sağlığı hemde cüzdan sağlığı açısından faydalıdır..

Birde hep merak etmişimdir; motor rektefiyesine giren vatandaşlar arasında bir istatistik çalışması yapılsa, acaba diyorum yağ değişim süresini uzun tutanlar ile yağ değişim periyodunu kısa tutanlar arasında ki fark nedir? En çok hangi grupta motor rektefiyesi görülmektedir, dediğim gibi keşke böyle bir istatistik çalışmaları yapılsa...

Sabahattin bunu beğendi.
  8. Halil

Halil Moderatör

Alınan Beğeniler:
    9,155
    Ad Soyad:
    Halil İbrahim K.
    Yaşadığınız Şehir:
    26-ESKİŞEHİR
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    arif bey,

hem motor yapan firmalar, hem otomobil yapan firmalar, hem de yağ yapan firmalar (abartısız) milyonlarca km motor yağı testi yapıyorlar. bu milyonlarca km, sadece motoru labaratuvara bağlayıp yüzlerce saat çalıştırmak değil, en kötü iklim koşullarını ve en ağır yük konumlarını da içeriyor.

türkiye tamamen ılıman iklim kuşağında, adamlar kutuplarda ve çöl sıcağında testler yapıyorlar.

hatta dizel araçlar yakıttan yağlama sağlarlar diye yakıt kalitesine göre testler tekrar ediliyor.

açıkcası lpg için özel test yapılıyor mu bilmiyorum. ama yukarıda yazdıklarım bizzat bu işin içinde olan yakın arkadaşlarımdan duyduklarımdır.

9. Atilla25

Atilla25 Guest

Halil bey,

Hyundai araç kitapçığında, periyodik bakım 2 kısıma ayrılır.

1- Normal kullanım şartları

2- Zor sürüş şartları

Normal kullanımda 15 bin km tavsiyesi verilir iken, zor sürüş şartlarında daha erken değiştirilmesi tavsiye edilir. Buradaki amaç bir önceki mesajım ile uyuşmaktadır. Yani aracın kullanım şartları dahi periyodik bakım sürelerini etkilemektedir.

Günümüzde büyük şirketler, elbetteki her türlü testi uygulamakta, ar-ge den kaçmamakta, sürekli daha iyi bir ürün ortaya çıkarmakta birbirleri ile yarışmaktadırlar. Bu, tabi ki biz son kullanıcılar için çok iyidir.

Ancak ülkemizde de diğer ülkelerde de yılda binlerce araç, motor rektefiyesine girmektedir. Bu motor yağlarının kalitesiz olması anlamına gelmemektedir. Uygun motor yağının seçilmemesi, sürüş şartlarına uygun periyodik bakıma dikkat edilmemesi sonucudur. Bu tabi ki bu benim kişisel gözlemlerim ve tespitlerimdir, fakat bu bulgular üretici tavsiyelerine de tezat oluşturmamakta, aksine desteklemektedir.

Bu Sayfayı Paylaş