Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

lastik ebatı degistirmenin avantaj ve dez avantajları

'Teknik ve Faydalı Bilgiler' forumunda hakan84 tarafından 8 Ekim 2012 tarihinde açılan konu

1. esdargon

esdargon Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    5
    Ad Soyad:
    yusuf şimşek
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Accent Admire 1.5 CRDI (2003-2005) LC
    kendi fikrim lastik ebatları araçlara uygulanıyorsa ne kötü ne iyidir geçer not alacak kadardır lastik sınırlarını çok zorlamamak bence en iyi geniş yanak lastik düşünün viraj demirinin alt salıncagın ufacık rot başları zrotun aks kafasının halini üstüne binen yükleri admire arabam 185 65 14 bence en ideali arkadaşta 175 70 13 var inanın aynı yollardan geçiyorum alt takımlarımızda problem yok ama arkadaşımın aracında sesler daha stabil hele adamın 300 liralık yan sanayi lastikleriyle

2. Tilki

Tilki Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    11,565
    Ad Soyad:
    TALHA BİLGİ
    Yaşadığınız Şehir:
    42-KONYA
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    Benim Mazdanın orjinal ölçüsü 175 - 70 - R13 iken 175 - 65 R14 olarak benden önceki sahibi değiştirmiş... Bende şimdilerde iyi bir yaz lastiği alıyım dedim, aracımın eski model olması, fazla hızlı gitmemem ve ekonomimimde düşünerek, Michelinin yan ürünü BF-Goodrich'e karar verdim. 110 TL tanesi...

Ama işte enteresan bir tip olmamdan ötürü sanırım, :D 175 - 65 - R14 olan lastik ölçümü 185 - 65 - R14 olarak değiştiriyim diyorm, Hatta önleri 185-60-R14 yaparak önü bir nebze indirip, vahşi bir görüntü sağlarım.. diyede düşünüyorum... Aracımdaki ofsetli jantı daha gösterir, ve taban genişleyince viraj dengemde öne çıkar niyetindeyim... Lastik değişim tablosunda %3,5 çıkıyor... (bu arada arka yanak ölçümü 65'den aşşaya düşürmem heme arka yere yaklaşıyor hem konfor gidiyor...)
    Bir diğer sorun şu ? dün lastikcinin birine sordum ben lastik ölçümü değiştireceğim hatta ön ve arkaların yanak ölçüsü farklı olsun diye, adam abi öyle oynama TÜV'de sıkıntı çıkartırlar didi ??? Şaştım, bildiğim kadarıyla TÜV'de lastik diş derinliği ve aynı aks'da aynı ölçü olmasına dikkat ediyorlar diye biliyordum... Yanlışmıyım ?

Sizin bu saçma değişim arzum için yardım ve görüşlerinizi bekliyorum... Tşekkürler... Hacı @koray2907 sen değiştirmiştin baya lastik ölçünü ?

3. koreci

koreci Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    1,716
    Ad Soyad:
    ramiz seymen
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Elantra 1.6 CVVT (2011-201X) MD
    Ben olsam sadece lastik yanak ölçüsünü normale getirir ( 65 yanak yerine 70 ve 75 ) diğer ölçülere sadık kalırdım...

Yanak ne kadar büyük olursa, benim için o araç kadar konforludur... Ülkemiz yolları malum, ince yanak hem çok sert yapıyor aracı, hemde alt takımı çok daha fazla yoruyor... Bence yanağı genişlet, diğerlerinde fabrikasyona uy...

Tilki bunu beğendi.
  4. Erhan D.

Erhan D. Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    243
    Ad Soyad:
    Erhan D.
    Yaşadığınız Şehir:
    46-KAHRAMANMARAŞ
    Araç Modeli:
    İ20 GB 1.2 MPI (2014-2020)
    Orjinal 165/60/14 olan lastiği 195/50/15 olarak değiştirdim.Yol tutuşu arttı buna paralel olarak yakıt tüketimi de arttı.Ama şunu söyleyebilirim lastik yanak yüksekliği ön ve arka aynı olsun.İlla ön tarafı düşürmek istiyorsan spor yay tak.

Tilki bunu beğendi.
  5. Tilki

Tilki Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    11,565
    Ad Soyad:
    TALHA BİLGİ
    Yaşadığınız Şehir:
    42-KONYA
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    @sararmen , abi , orjinal ölçüsüde 13" ya çok küçük jant bilem yok doğru düzgün... :(

6. Tilki

Tilki Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    11,565
    Ad Soyad:
    TALHA BİLGİ
    Yaşadığınız Şehir:
    42-KONYA
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    Anladım @Erhan D. spor yay ile uğraşmadan zaten lastik değiştirmişken çözüyüm dediydim... Yakıt tüketimi bariz arttımı peki ? Yoksa krş civarı mı ? mesela...

7. Tilki

Tilki Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    11,565
    Ad Soyad:
    TALHA BİLGİ
    Yaşadığınız Şehir:
    42-KONYA
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    Yani mesela şimdi onu nasıl ayarlıyorlar bilmem ama bazı araçların önlerinin lastiği fabrika çıkışı arkadan değişik, genelde daha ince yanak önlere takılıyor...

8. Erhan D.

Erhan D. Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    243
    Ad Soyad:
    Erhan D.
    Yaşadığınız Şehir:
    46-KAHRAMANMARAŞ
    Araç Modeli:
    İ20 GB 1.2 MPI (2014-2020)
    O dediğini (öne başka arkaya başka ebatta lastik takma olayı) genelde BMW yapıyor.Yakıt tüketimi 20-25 kuruş civarı arttı.Ya da yuvarlanma çapı değiştiği için artmış gibi de olabilir.Şöyle ki orjinal lastikle 1000 metre yol giderken yeni lastikle 900 metre gidiyor gibi olabilir.Gidilen mesafe aynı olduğu halde km az yazıyor olabilir.Ama tam emin değilim.Orjinal lastikle 22 kuruş civarı yakarken değiştirdikten sonra 24 kuruş civarı bir sarfiyat hesapladım.Sen çapla çok oynamayacağın için sanırım fazla bir artış olmayabilir.175 ten 185'e geçince yakıt tüketimindeki artış hissedilmez bile

Son düzenleme: 15 Nisan 2015
    Tilki bunu beğendi.
  9. Tilki

Tilki Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    11,565
    Ad Soyad:
    TALHA BİLGİ
    Yaşadığınız Şehir:
    42-KONYA
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    @Erhan D. , Tamam eyvallah, yani 0,22 Krş'dan 0,25 Krş'a geçmiş sizinki bu çook normal hatta hiç bile 0,03 krş... 165 den 195'e geçmişsiniz...Ben hani 0,25 Krş'dan 0,30 yada 0,35 Krş'a çıkartır diye sanmıştım... ama değer hem daha dolgun gözükür lastik ve jantım hemde yol tutuşu bir nebze artar...

Tek korkum önlere 60 yanak arkaya 65 yanak taktığımda TÜV sıkıntı çıkartmasa....

10. onursumer

onursumer Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    1,202
    Ad Soyad:
    Onur Sümer
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    İ30 1.6 CRDİ (2007-2012) FD

175/70/13 ebadından 175/65/14 ebadına çok fazla birşey değişmiyor %1.3 sapma var normal kabul edilebilir fakat 185/65/14 kesinlikle olmaz

eğer 185 istiyorsanız hepsini 60/14 olarak alın orjinale en yakın lastik olcusu bu

bu arada on arka farklı et değerli jant ve lastik genelde yüksek performans tarzı araçlarda tercih ediliyor 14 janttan minimum 16-17 ye geçerseniz on arka takım bulabilirsiniz belki

11. Tilki

Tilki Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    11,565
    Ad Soyad:
    TALHA BİLGİ
    Yaşadığınız Şehir:
    42-KONYA
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    @onursumer , Haklısınız Matematiksel olarak 60 yanak kalınlığı uygun ama 60 yanak kalınlığı ise hem aracımı alçaltacak hemde konforu düşecek... ki ben istemem böle bişey...
    Cevaplar için teşekkürler...

12. koray2907

koray2907 Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    1,013
    Ad Soyad:
    Koray
    Yaşadığınız Şehir:
    7-ANTALYA
    Araç Modeli:
    Accent Yumurta 1.3 (1994-2000) X3
    Benim orjinaller 175/70/13.. Zamanında 185/55/15 kumho, 195/50/15 toyo, 195/45/16 kumho lastikler kullandım.. Öncelikle şunu söyliyim.. Yanak kalınlığı bence konfora çok etki etmiyor.. 70 yanaktan 65 yanağa düşmek hissedilir bir kayba neden olmaz.. Tutup da 70 yanaktan 50 yanağa düşersen hissedersin.. YALNIIIZZ dikkatini çekiyim.. 70 yanaklı lastikle arabayı yandan salladığın zaman daha fazla sallanır, çünkü yanak yüksek olduğu için esneme payı fazladır.. Ama bi 55 yada 60 yanaklı lastikli aracı sallarsan daha az sallanır. Çünkü esneme payı biraz daha azdır.. Ve yola tutuş bakımından daha perfonmanslıdır.. Muayenede 4 lastik de aynı ölçüde olmalı diye biliyorum, yoksa kusurlu gösterirler.. Tecrübeli arkadaşlar varsa daha net bilgi verebilir

Lastik değişim tablosunda 3.5 lik orana bakma.. Ona bakarsan orjinal lastik ebatı 165/70/13 lük şahine 215/50/13 takan bile var :D Haa bu yakıtı çok etkiler o ayrı :)

Sana tavsiyem 4 lastiği de 185/60/14 tak .. 175/65/14 ten sonra hissedilir bi konfor kaybı yaşamazsın..
    Haa eğer yol tutuşu, aracı yere yakınlaştırmak ve jantın kendini daha da göstermesini istiyorsan 185/55/14 takabilirsin..
    Etiket yapıcam dersen 195/50/14 takabilirsin :) karar senin

Tilki ve rundll32 bunu beğendi.
  13. rundll32

rundll32 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    192
    Ad Soyad:
    OnuR
    Yaşadığınız Şehir:
    35-İZMİR
    Araç Modeli:
    Honda
    Bencede 60 yanak gözünüzü korkutmasin 185 60 14 idealdir kafaniz da rahat olur suruşunuzde

Tilki bunu beğendi.
  14. Unicorn

Unicorn Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    2,948
    Ad Soyad:
    Alpaslan
    Yaşadığınız Şehir:
    58-SİVAS
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    kardeş ben aracımı aldıgımda lastiklerim ve jantlarım orjinaldi 175-70 r13 dü ama ne hikmetse gaza bastıgında o lastikler nerdeyse yırtacak kendini yani motor gücünün asfalta iletimi nerdeyse sıfır yani bu sadece perfarmanslı kullanımda da değil yokuş yukarı kırmızı durdugunuzda kalkmaya çalışın patisiz olması için zorlanıyorsunuz bazı arkadaşlar şöförlükle alaklaı olabilir diye düşünebilir ama bir çok güçlü - güçsüz araç kullandım
    ayrıca abs olmasına rağmen abs hemen devreye giriyor lastik kaymaya meyilli oldugu için ve araç durmakta zorlanıyordu

lastikleri incelediğimde diş kalınlakları baya iyiydi bende lastiklerin kauçuk özelliğini kaybettimi aceba deyip lastikçiye gittim lastikçi de baktı tarihi 6 sene olmuş dedi kauçuk özelliğini yitirmiş olabilir dedi
    yenisini de alsak lastikler kalın yanak ve ince taban oldugu için yol tutuşu zayıf normal veya yüksek hızlarda seyreden biri için fren mesafesi ve yola aktarım gücü yeninisinide alsak elbette etkisi olur ama çok değil

bunun için lastik aldım 195/45-r15 ve 15"" jant aldım . orjinal jant ve lastiği çıkarıp digeriyle agırlıgını kıyasladım ve sonuç aynı çıktı jant hafifti onu taktık yol tututşu inanılmaz düzeyde iyileşti gücün yere aktarımı süper oldu ha aracın gücünde bir kıdım eksilme yok bazı kişiler pati çektirmeyi güç zannediyor oysaki güç koltuğa yapıştırmadır, fren mesafesi mükemmel oldu önceki arabamda abs li idi ve çok güzel franleri vardı vectra cd 2.0 dört disk frendi ondaki fren gücünü sonunda yakaladım.

gel gelelim eksisine bu honda civictede vardı arkadaşın düz yolda giderken yolda derin çukur oldugunda direksiyonun tepki verir aşırı bi tepki değil, bunu hızlı giderkende 180-200 km de de tehlikeli değil ama tepki veriyor
    yavaşken şehir içi direksiyon sağa veya sol teker çukura düştüğünde gerçi çukur demiyelim derin yol çöküntülerinde direksiyon anlık titretiyor gibi ama 1cm direksiyonu dönderip geri bırakıyor bilgin olsun.

koray2907 ve Tilki bunu beğendi.
  15. Tilki

Tilki Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    11,565
    Ad Soyad:
    TALHA BİLGİ
    Yaşadığınız Şehir:
    42-KONYA
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    Cevaplarınız için çoook teşekkür ederim. 185/60/14 lastik takıcam öne, ama arkaya gene pislik yapıp 185/65/14 takıcam, :D:D:D:D
    maksat arka taraf yüksek olsun, konfor arkada sıkıntı olmasın.... Arka tarafta oturacaklar için bu iki şey önemlide.... ;)

16. Unicorn

Unicorn Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    2,948
    Ad Soyad:
    Alpaslan
    Yaşadığınız Şehir:
    58-SİVAS
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    :) konforda benimki 45 yanak çok bi fark yok az var ve arkaya hiç bi etkiisi yok önlere etkisi var azda olsa

Tilki bunu beğendi.
  17. rundll32

rundll32 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    192
    Ad Soyad:
    OnuR
    Yaşadığınız Şehir:
    35-İZMİR
    Araç Modeli:
    Honda
    En azından ayni marka modelin lastiklerinden al desenleri farklı olmasin

Tilki bunu beğendi.
  18. Network

Network Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    119
    Ad Soyad:
    Uğur
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Accent Era 1.5 CRDI (2006-2012) MC
    Merhabalar,

Bu sefer yazı biraz uzun oldu, isterseniz direkt olarak sonraki adreslere de bakabilirsiniz...

Bu konulara az biraz takip eden herkesin aklına herhalde en az bir kez geliyordur tekerleklerle oynayıp, görselliği arttırmak ve performans almak için jantı, lastiği değiştirsek diye...

Konuya bütün olarak bakıp, fren diski, balata, amortisör, yay gibi bağlı diğer elemanlar da mutlaka gözden geçirilmeli ve daha performanslı olanlarla değiştirilmeli ki sistem bütünlüğü sağlansın yoksa en kaliteli tekerlekler de olsa onu iyi şekilde destekleyen bir süspansiyon sistemi yoksa eskisinden daha güvensiz bir yapı oluşacaktır...

Değişimde eski tekerlek çapı ile yenisini aynı ya da çok yakın tutmak şartı ile,
    bu durumda jant çapını arttırmak lastik yanak yüksekliğinin azalmasına neden olacaktır,
    lastik yanak kalınlığı azaldıkça ise performans lastiklerine doğru bir eğilim oluşuyor,
    buda yeni ölçüde iyi bir lastiğin maliyetini ciddi şekilde arttıyor... (tane 400 TL 'den fazla)

Yeni tekerleğin bulunduğu alana rahatça sığdırılabilmesi ve sürüş esnasında herhangi bir çarpma/sürtme yaşanmaması için jant ölçüleri de oldukça önemli... bu noktada opsiyon olarak lastik iz genişliğini arttırabilmek için hazır işlenmiş parçalar da var, lastiğin biraz daha dışarı çıkık olmasını sağlamak üzere...

Bende 175/65r14 lastik bulunuyor ve anladığım kadarıyla ölçü bazında 205/45/r17 uygun oluyor,
    diğer detayları yavaş yavaş inceliyorum...

Dönüşüm ne kazandırır :
    1- Bence çoğu kişi için önce kişisel motivasyon,
    1.a - Modifiye ettirdim, çılgınlar gibi gidebilirim duygusu,
    1.b.- Araba böyle daha güzel oldu, şekilli mekilli oldu duygusu
    2- Sürüş performansının arttırılması

Ne götürür :
    1- Sürüş konforu
    2- Yakıt, para

Era için düşünürsek, toplamda 4-5 bin lira masraf yapıp böyle bir değişime gitmeye değer mi?
    Nerde nasıl bir tepki vereceğini öngörebildikten sonra o malum zıplaması bence çok sorun değil ama birebir böyle bir araba ile kaza geçirmiş birisi olarak frenleme, viraj dönüş performansı ve genel anlamda çok serserilik boyutuna ulaştırmadan keyfine kullanmak açısından değer..

Ölçü karşılaştırması için yabancı siteler :
    http://www.wheel-size.com/calc/?whe...=225-45-17X7.5ET40&fcl=50mm&wcl=30mm&scl=50mm
    http://www.rimsntires.com/specspro.jsp
    http://www.willtheyfit.com/index.ph...diameter2=17&wheelwidth2=7&offset2=20#content
    http://www.1010tires.com/Tools/Tire-Size-Calculator

erenuzel41 ve Tilki bunu beğendi.
  19. erdies

erdies Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    143
    Ad Soyad:
    Erdi Keskin
    Yaşadığınız Şehir:
    59-TEKİRDAĞ
    Araç Modeli:
    Elantra 1.6 CVVT (2011-201X) MD
    Benim getzimde de orjinal 14 lastikler vardı 195/50/15 + alaşımlı janta geçtim yakıt artmasından korkuyordum ama daha geçen hafta km'de 16kuruşa düştüm şimdiye kadarki en düşük performansım.Ancak benim için lastik ebatını büyütmenin bir dezavantajı oldu.Tekirdağ'dan Ankara'ya giderken körfezdeki viyadüklerde lastik patladı sebebi ise yaylanmalardan dolayı çamurluk yandan kesti sıfır lastiğimi.Orjinal yaylarla 195/50/15 ebattaki lastik araç yüklü olduğunda sürekli sürtme yapıyor.Bütün yolu tedirgin gittim her sürttüğünde kenara çekip kontrol ettim (hızım standart 90-100km) spor yayları takmak istemiyorum konfor gidiyor orjinal yaylarla korkuyorum uzun yolda lastikler daha yeni değiştirmek istemiyorum ne yapıcam bilmiyorum

20. Tilki

Tilki Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    11,565
    Ad Soyad:
    TALHA BİLGİ
    Yaşadığınız Şehir:
    42-KONYA
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    Bu durumda 195 sanırım biraz fazla geniş 185 ideal gibi belki aynı havayı vermesede... Ya çamurluk içi genişleyecek, ya jant göbeğinden torna ile aldıracaksınız yada 185'e dönüş...

Bu Sayfayı Paylaş