Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

205/55 R16 Kullanan var mı aramızda?

'Accent Blue Forum - Club RB' forumunda 35mustafa35 tarafından 24 Ekim 2015 tarihinde açılan konu

1. Blue-Tuscani

Blue-Tuscani Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    1,089
    Ad Soyad:
    Özgür
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Tucson (2015–20XX) TL
    Lastik ölçülerinin muayenede sorun olduğunu ilk kez sizden duyuyorum.225 40 18 latikler ve Vogtland yaylarla defalarca girdim hiç sorun yaşamadım.En son Verso aracımı götürdüm. Lastiklerim daha değişmemişti ve 3 tanesi Toyo 1 tanesi ise Continental markaydı. İnternetten baktım ve 4 lastik aynı ebat ise, dişler 1.6 mm altında değil ise, lastik desenlerinin farklı olması bile bir kusur değil.
    http://www.tuvturk.com.tr/images/paylasimlar/pdf/brosurler/tuv_lastik_brosur.pdf

2. erenuzel41

erenuzel41 Moderatör

Alınan Beğeniler:
    6,303
    Ad Soyad:
    Eren Uzel
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Honda
    Lastik ebadından kusur bulurlar ama yollar hep yama çukur kasis dolu onlar sanki lastik ebadından daha tehlikesizmiş gibi.

3. Blue-Tuscani

Blue-Tuscani Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    1,089
    Ad Soyad:
    Özgür
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Tucson (2015–20XX) TL
    Bazı Verso araçlar 16 bazıları 17 kullanıyor.Kim ne bilecek orjinal ebat nedir. BMW araç alıyorsun adamlar soruyor jantlar 16 17 18 19 hangisi olsun diye.Ne olacak şimdi?Zaten hiçbir Tüvtürk mevzuatında kusur olarak yazmıyor böyle bir şey.

4. Atilla25

Atilla25 Guest

Aracımdaki lastik ebatı aynen şöyle;

195/55 r16 87h

Aracın şoför kapısınındaki etikette yazan değer ise

195/50 r16 84h

Baya bir kavgasını verdim o gün, neredeyse birbirimize giriyorduk muayene şefi ile.

Lastiklerin jant çapı aynı, lastiğin yüksekliği de aynı, yük endeksi ise üç puan daha fazla sadece ki; bu bir anlamda daha fazla yüke dayanacağından güvenliği de artıran bir unsur bana göre.

Kesit oranı 50 değilde 55 ve etiket değeri ile örtüşmüyor diye ağır kusur yazdılar. Halbuki 55 kesit 50 den daha fazla yola tutunacaktır ve daha güvenlidir.

Ağır kusur kodunu hatırlamıyorum, ancak açıklama tam olarak "aracın üzerindeki lastik jant ve ebatları orjinali ile uyuşmuyor" gibi birşeydi. Bu bile bana göre bir hukuki katliam. Çünkü ebat aynı, jant çapı da aynı, sadece beş puanlık kesit farkı yüzünden ağır kusur yazıldı.

Bu arada bu araçta bize fazla lastik ebatı seçme hakkı tanımayan, bir ve ya iki adet piyasada nadir bulunan ve hatırı sayılır fiyat farkı ile lastik seçimimizi kısıtlayan Hyundai firmasına en içten sevgilerimi yolluyorum.

5. ysuatsenyurt

ysuatsenyurt Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    6,082
    Ad Soyad:
    Yusuf Suat
    Yaşadığınız Şehir:
    55-SAMSUN
    Araç Modeli:
    PSA
    Sizin aracınızın agir kusurlu sayılması lastik ebatindan değil yük endeksinden dolayı sanırım. Yanlış hatırlamıyorsam yük endeksi uyumsuzluğu ağır kusur olarak yazıyor kusur tablosunda.

6. Atilla25

Atilla25 Guest

İstasyonun şefi ile görüşmüştüm, kesit farkı yüzünden ağır kusur yazıldı. Aracın etiketteki yük endeks değeri 84 , mevcut lastikler 87. Yani isterlerin altında değil, üstünde..

ysuatsenyurt bunu beğendi.
  7. ysuatsenyurt

ysuatsenyurt Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    6,082
    Ad Soyad:
    Yusuf Suat
    Yaşadığınız Şehir:
    55-SAMSUN
    Araç Modeli:
    PSA
    Eğer öyleyse yanlış yapmışlar sanırım. Dediğiniz gibi yük veya hız endeksinin olması gerekenin altında olması durumunda ağır kusur sayılıyor. Eğer hangi madde ve kodunun ne olduğuna muayene raporundan bakarsanız bizler için de daha iyi olacaktır.

8. Umut28

Umut28 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    1,373
    Ad Soyad:
    umut sonmez usta
    Yaşadığınız Şehir:
    28-GİRESUN
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    Çok saçma bi şey eniştemin bi murat 131 i var kapıyı açınca kapısı az zorlaşan dusecek her yeri delinmiş curumus muayeneden geçiyor araba hemde tek seferde sizide lastik yuzunden bırakıyorlar Türkiye gerçekten saçma bu konularda

Asel Kaan Efe bunu beğendi.
  9. Atilla25

Atilla25 Guest

Aracıma lpg dönüşümü yaptırdığımdan ilgili muayene kağıtları trafik şubede kaldı.

Kodu hatırlamıyorum. Ancak oradaki ifade yaklaşık olarak "araç üzerindeki lastik ve jant ebatları orjinali ile uyuşmuyor" gibi aklımda kalmış. Şef ile görüşmemde de sadece /55 kesit olduğu için geçemediğini söylemişti. Halbuki ebat 195 jant 16 idi. Kesit hariç diğer tüm değerler etiket ile uyuşuyordu. Kıllık yapacaklar ya işte bize denk geldi. Aldığım duyumlara göre muayene istasyonları ne kadar ağır kusur yazarlarsa o kadar çok prim kazanıyorlarmış..

10. ysuatsenyurt

ysuatsenyurt Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    6,082
    Ad Soyad:
    Yusuf Suat
    Yaşadığınız Şehir:
    55-SAMSUN
    Araç Modeli:
    PSA
    Anlaşılan kusur tablosundaki aşağıdaki maddeye göre verilmiş sizin ağır kusurunuz. Ancak siz haklısınız bence. Buradaki jant lastik uyumunda kesit değil jant çapı ile lastik çapı olmalı. Ama işbilmez, okuduğunu anlamaz, ortalama bir zeka seviyesine sahip olmayan kişiler böyle bir maddeyi ancak sizin yaşadığınız durumdaki gibi yorumlar ve uğraştırırlar. İtiraz edip dava açsanız yeridir.

6.11.5 Yanlış lastik: lastik-jant uyumu hatalı Ağır Kusur 15.01.2012 1 2 3 4 5 6 7 8

11. Atilla25

Atilla25 Guest

6.11.5 Yanlış lastik: lastik-jant uyumu hatalı Ağır Kusur 15.01.2012 1 2 3 4 5 6 7 8

Aynen yukarıdaki maddeden kaldım.

12. Asel Kaan Efe

Asel Kaan Efe Moderatör

Alınan Beğeniler:
    23,085
    Ad Soyad:
    Ahmet DEMİR
    Yaşadığınız Şehir:
    33-MERSİN
    Araç Modeli:
    İ20 PB 1.2 MPI (2008-2014)
    Köksal bey , ebattan kastınız taban genişliği mi , mesela ben orijinali 185 60 15 iken alaşım janta geçip , 185 65 15 yaptım , muayene önümüzdeki haziranda bize tüvde bir sürpriz yaparlar mı dersiniz.

13. Atilla25

Atilla25 Guest

/65 ile istasyona giderseniz, size de beş puanlık kesit farkından dolayı ağır kusur yazacaklardır.

14. Yusuf

Yusuf Moderatör

Alınan Beğeniler:
    9,150
    Ad Soyad:
    yusuf
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    VW
    Tucson 16" janta sahip, muayenede ısrarla kağıda 17"olarak yazıyorlar ama buna rağmen muayeneden geçiyor.

15. Asel Kaan Efe

Asel Kaan Efe Moderatör

Alınan Beğeniler:
    23,085
    Ad Soyad:
    Ahmet DEMİR
    Yaşadığınız Şehir:
    33-MERSİN
    Araç Modeli:
    Köksal hocam , bu tüvturkün sitesinde lastiklerle ilgili şu açıklamayı buldum bu açıklama ışığında her halde fazla bir sıkıntı olmayacak gibi , yanak 60 tan 65 e çıkınca sanırım sorun olmayacak diyorum. "Lastik üzerinde yapılmakta olan kontrollerde diş derinlikleri, hasar olup olmadığı, jant ile uyumuna bakılır. Aynı aks üzerinde bulunan (ön lastiklerin birbiri ile aynı olması veya arka lastiklerin birbiri ile aynı olması) lastiklerin birbiri ile aynı olması şartı aranır."

16. Köksal

Köksal Süper Moderatör

Alınan Beğeniler:
    4,522
    Ad Soyad:
    Köksal
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Opel
    Ahmet abi, @Atilla25 beyin de sıkıntısı bu oldu muayenede, o minicik 5 puanlık yanak farkı ağır kusur olmuş. Orjinal ebattaki lastiklerle muayeneye gidin derim. Ben de kangooya orjinal ebat lastik alacağım.

17. Asel Kaan Efe

Asel Kaan Efe Moderatör

Alınan Beğeniler:
    23,085
    Ad Soyad:
    Ahmet DEMİR
    Yaşadığınız Şehir:
    33-MERSİN
    Araç Modeli:
    Teşekkürler hocam , şimdi bir de 60 yanak lastik bulacağız o zaman , bunların yazdıkları açıklamalar ile uygulamaları başka demekki.

18. Asel Kaan Efe

Asel Kaan Efe Moderatör

Alınan Beğeniler:
    23,085
    Ad Soyad:
    Ahmet DEMİR
    Yaşadığınız Şehir:
    33-MERSİN
    Araç Modeli:
    Tüvün daha çok ağır kusur yazması varandaşı sanayiye gönderir , sanayideki dükkanlar kazanır , bunda tüvtürkün bir kazancı olmaz çünkü adam aracındaki kusuru yaptırıp geri gelince geçecek demektir , ama (?) sanayi tüvü görüyorda böyle olsun diyorsa bu da skandaldır.

19. gogo46

gogo46 Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    4,934
    Ad Soyad:
    gökhan
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Kia
    195-50r16
    195-55r16 her iki lastikte aynı marka aynı desense 50 profilin kuru perf.daha iyidir.daha iii viraj,daha ii perf.,daha iii fren.195-50 ile 195-55 arasında %3 oranında fark var.azda degil bence.

bu arada geçen temmuzda ben önler 175-55r15 kumho arkalar 195-50r15 hankook la muayneden sorunsuz geçtim.3cm eibachlarla :)
    fabrikasyon ebatım 175-60r14

Son düzenleme: 22 Nisan 2016
    oguzcalik ve Asel Kaan Efe bunu beğendi.
  20. Asel Kaan Efe

Asel Kaan Efe Moderatör

Alınan Beğeniler:
    23,085
    Ad Soyad:
    Ahmet DEMİR
    Yaşadığınız Şehir:
    33-MERSİN
    Araç Modeli:
    Gogo46 kardeşim yazdıkların güzel örnekler içeriyor tşk ler , şimdi benim yukarıda yazdıklarım ve arkadaşların cevapları karşısında bende Tüvtürke karşı kıl oldum şöyle ki, benim 2013 i20 nin üzerinde fabrikanın teneke jantları ve 185 60 r15 pirelli p1 lastikler vardı , alaşım janta geçince 6,5 J aldım ve arabaya michelin 185 65 r15 taktım , bu konu forumda açılınca merak ettim arabaya gidip baktım , kapı içindeki etikette diyor " rim size ( kesit boyutu) 5.5 jx14/6.0jx15/6.0jx16 ve 3.5jx15 ve karşılarında da sırasıyla Tire size( lastik boyutu): 175 70 r14/185 60 r15/195 50 r16 ve T115 70 D15 ( ne demekse )" bu durumu da bir yorumlamak lazım , evet 6.5 seçenekler arasında yok ama jantı korumak ve çukurlarda kalmamak için 6.5 yanak almışım , önümüzdeki haziranda Tüvtürkte bir terslik olur mu diye hala düşünüyorum.

Bu Sayfayı Paylaş