Getz 2007 150 binde. Kış lastikleri takılıydı. Bir şekilde yaz lastiklerinin 2'si kayboldu. Şimdi önde yaz lastikleri arkada ise 2 kış lastiği takılı. Yakın zamanda lastik değiştirebilme durumum yok. Bu durumun yol güvenliği, kış lastiğinin yıpranması gibi nasıl etkileri olabilir. Tavsiyeniz nedir?
Hemşehrim , 3 yıl önce Tarsus'tan bir galeriden kardeşime bir Linea satın almıştık üzerinde 4 teker de kış lastiğiydi , aylardan Nisandı galiba evet tam 1 yıl sonra önlere çıkma 2 yazlık attık ama arkalar iki yıl daha öyle kışlık devam etti , nihayet 15 gün önce ben arabamın ( i20) lastikleri yeniledim de 4 ünü de benden alıp taktı. 4 ü de kışlıkken ve arkalar kışlıkken özellikle yazın yolda tutunma ve virajlarda sıkıntı oluyordu. Linea da biraz geniş ve uzun sedan olunca bu yaylanma daha fazla hissediliyordu, ama şükür bir zarar ziyan olmadan o aşamalardan geçti. Şu anda benden aldıkları da pek ahım şahım iyi bir şey değil ama idare ediyorum diyor.. Diyeceğim o ki aynı iklimdeyiz özellikle yazın arabanın arkasını toparlamakta sıkıntın olabilir dikkatli kullan.
Lastiklerle ilgili yeni yönetmelik çıkmış 1 Mayıs 2021 den geçerli , lastik bilgileri daha açık ve net belirtilecekmiş. Tapatalk kullanarak iPhoneX aracılığıyla gönderildi
lastiklere çok yük bindiği durumlarda, yani ani frenleme, sert viraja girme gibi durumlarda eğer araba tam yüklüyse arka lastikler de önemli olur. bu durumda mutlaka yol tutuş performansı azalır. hele adana gibi bir yerdeyseniz lastikler aşırı yumuşar. çıkma, ikinci el lastik belki daha iyi bir çözüm olabilir.
Şunu duymuştum; kış lastiği sıcak havada özellikle yazın sıcaklarda asfaltta özelliğini kaybediyor. Sıcakta tutmamasını geçtim kış gelince de kış lastiği özelliğinin vermesi gerektiği özellikleri sağlamayıp öylesine bir lastik oluyor. Sadece orada takılı duruyor denmişti. Youtube'ta sağlam bir araba içerik üreticisinin kanalında yetkili bir ağızdan duymuştum. Ondan beri havalar ısınır ısınmaz lastikleri değişirim.
Güneşin etkisiyle özelliğini daha hızlı yitirerek ömrü kısalır ve frenleme performansınız çok etkilenir.Acil durumda fren mesafeniz kesinlikle uzar ve yol tutusunuz azalir.Ozellikle aracın limitleri zorlandığında bunu hissedersiniz.Ayni derece etkiye sahip olmasada ,kişın yazlık lastik neyse,yazında kışlık lastik odur mantığı gibi düşünün.
Dişli lastik düz asfaltta çok daha hızlı ısınıyor, lastikler ısındıkça belli bir yere kadar yere tutunma özelliği artar sonrasında tutunma kaybı yaşarlar, yazlık lastik yüksek hızda daha yavaş ısınır optimum çalışma sıcaklığı da kışlıklara göre daha yüksektir, lastik aşırı ısındığı zaman içerideki basınç 30-32psi dan 40psi lara kadar çıkabilir ve bu lastik sırtının geometrisini bozarak zemin pürüzünü emme özelliğini azaltır taban kesitini de azaltır ve tutunma kaybı yaratır, yazlık lastik 28ºC sıcaklıkta 120km hızda giderken 45ºC ye çıksa kışlık aynı şartlarda 60ºC ye çıkar içindeki hava basıncı aynı kalmaz, kış lastiğinin kış şartlarında ideal esneklik ve tutunma yumuşaklığına ulaşması düşük sıcaklıkta esnek yapısını korumasıyla ve yazlık lastiğe göre daha fazla olan dişlerin su tahliyesiyle ıslak zeminde boşluk bulup yol yüzeyine tutunması ile oluyor ancak kuru zeminde lastik dişleri zeminle tutunma gücünü arttırmaz daha da azaltır, dişli lastik kuru asfaltta da tutunmuyor denmesinin mantığı böyle bir lastiğin dişleri olmadığı için yeterli ısıya ulaşmamasından ve mevzu bahis aşınmış bir kabak lastik ise sırt yüzeyinin yapısal bozulmasından dolayıdır. Kışlık lastikle temmuz sıcağında yol alanlar genelde "tekerlekler kirpinin iğneli sırtında takır tukur yuvarlanıyormuş gibi" güvensiz hissiyat yaşarlar. Çünki kışlıkların sıcak asfaltta tutunması yazlığa göre daha azdır lastik dişlerinin sesi sıcak asfaltta değişir direksiyon bir acayip olur. Mecburiyetten ötürü arka lastikleri yazın kışlık kullanacaksanız havalarını az indirip 26-28psi yapın, aracınızla yüksek hızları zorlamayın, nasıl olsa uyumsuz lastikler arka aksta ve fren dağılımı binek araçlarda yüzde 65-80 oranında öndedir düzlüklerde frenlemede büyük problem yaratmaz ancak frenlerken direksiyonu çevirirseniz arkadan kayacaktır, hatchback modeller genelde önden kayar arkasını savurmak zor ancak imkansız değildir