Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

Xd2 Çözülemeyen Hararet Sorunu

'Elektrik & Elektronik Sistemler Sorun Ve Çözümleri' forumunda Ksdd25 tarafından 19 Mayıs 2024 tarihinde açılan konu

1. Ksdd25

Ksdd25 Kayıtlı Üye Yeni Üye

Alınan Beğeniler:
    53
    Ad Soyad:
    askin
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Elantra (2001-2006 ) XD-XD2
    Öncelikle herkese merhaba arkadaşlar.
    2004 model elantra xd2 otomatik 272.000'de LPG'li 1 senedir kullandığım temiz bir aracım var(dı).
    1 hafta önce günübirlik 600 km yol yaptım, dönüş yolunda ben ışıklara yaklaşmışken arkamdan yaklaşık 30 km hızla bir araç vurdu ve tamponum kırıldı ( bunu neden anlattığımı sonrasında açıklayacağım)
    100 km sonrasında kuzey marmarada 10 dakikalık bir mola verdim ve tekrar marş verdiğimde rölantide bir ayarsızlık gördüm ama asla hararet olmamıştı.
    İstanbula döndüm ve öbür gün aracımı güvenilir bir kaportacıya bıraktım 5 günlüğüne ( 30 km yol yapmış )
    Aldığım akşamdan itibaren hararet belalarım başladı ve halen çözülmüş değil, kendisindeyken herhangi bir hararet olmadığını, zaten kısa mesafe kullandığını söyledi.
    Kendi ustama gittiğimde vuruntu ve sarsıntı için bujileri değiştirelim çözülür dedi , çözülmedi.
    Sonra karbüratörcüye, ardından elektrikçime gittim ve bu araçta aşırı basınç var radyatör üst ve alt hortumunu şişiriyor, bizlik birşey yok dediler.
    Ardından arkadaşımın tavsiyesiyle onun kendi ustasına gittim, devirdaimi ve termostatı orjinaliyle değiştirelim bakalım dedi, zaten triger sökülmüşken ve 10 bin km yaklaşmışken komple bakıma soktum bende aracı( triger devirdaim gergi bilyası termostat yağ filtresi yağ değişimi vs) yine çözülmedi.
    Öbür gün genleşme kapağındaki su aynı ancak radyatörde 1lt su eksiği vardı
    Tekrar gittim ve radyatörü sistemdeki suyu değiştirdik yine çözülmedi termostatı iptal ettik akşamında eve geldim ve bugun yine hararet yaptı ancak su döngüsünde bir sıkıntı görülmüyor genleşme ve radyatör arasında alışveriş düzelmişti ancak üst hortum ve alt hortum yine aşırı şişiyor.
    Hararet göstergesi 98 ise kontağı 30 sn sonra takınca tekrar 90 derecede gösteriyor ( gerçekten ısınıyor motor )
    Son çare conta ama bütün yolları deniyoruz, suyunu doldurup 2 saat rölantide dursa asla hararet yapmıyor, radyatör değiştikten sonra iki fanda sıcak üflüyor problem yok.
    Şuan araçta termostat iptal edildi ama araç motoru helikopter gibi ses yapıyor ve gazlarken devirda dalgalanma, tekleme, düzensiz gaz yeme hatta frenler bile ayarsız tepki verebiliyor ar ara.
    Şuan son hararetten sonra araçta su olması gereken derecede su eksiltme yok ve devirdaim sağlam.
    Ustalar bile bu araç conta yakmış olamaz diyorlar öyle bir ikilem var..
    Pazartesi ısı müşirini ve akü şase bağlantısını güçlendirmeyi düşünüyorum,kazadan sonra şasede veya kablolarda veya motor kulağında oynama olabileceğini düşünüyorum.
    Biraz uzun bir konu oldu ancak 1 haftadır sanayiideyim ve halen çözüme ulaşmış değilim.
    yardımcı olan olursa çok sevinirim, saygılar.

Son düzenleme: 19 Mayıs 2024
    Asel Kaan Efe bunu beğendi.
  2. Ksdd25

Alınan Beğeniler:
    53
    Ad Soyad:
    askin
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Daha önce başına gelen yardımcı olabilecek olan yok mudur arkadaşlar?

3. MSC

MSC Site Yetkilisi Yönetici

Alınan Beğeniler:
    16,937
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    merhaba, zayıf şase. muhtemelen kaportacınız akü sökmeden elektrikli çektirme yaptı, bu da şase kaporta temas noktalarını bozdu. forumda bununla alakalı bir çok yazı mevcut, arama yaparak ulaşabilirisiniz.

4. Ksdd25

Alınan Beğeniler:
    53
    Ad Soyad:
    askin
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Teşekkürler
    elektrikli çektirmeden kastınız nedir?
    Kendisi tamponu söktüğünü ve tamponcuya gönderip tamir ettiğini, sonrasında boyayıp taktığını söyledi.
    Ama dediğiniz gibi her ne olduysa aracı ondan aldıktan sonra oldu, araçta hava varmış gibi güçsüzdü.

5. Ksdd25

Alınan Beğeniler:
    53
    Ad Soyad:
    askin
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Şimdi tekrar kontrol ettim, dünkü hararet sonrası radyatörden 0.5, genleşme kapağından da 0.5 su eksiltmiş.
    Daha önce ki hararette de 1lt eksiltmişti.
    Hortumlarda lpg borularında vs herhangi bir kaçak yok kontrol edilmişti.
    Ustam 1lt'den hiçbir motor hararet yapmaz diyor.
    Tek sorunum biraz kullandıktan sonra (yaklaşık 10 km) radyatör alt ve üst hortumunun şişmesi ve araçta basınç olması..

6. MSC

Alınan Beğeniler:
    16,937
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    ilk önce kaçağınızı gidermelisiniz, bu duruma getirdikten sonra zayıf şasenin önceliği kalmıyor.

7. Ksdd25

Alınan Beğeniler:
    53
    Ad Soyad:
    askin
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Kaçak olayı sadece hararet sonrası oluyor yalnız,onun dışında aracın hiçbir hortumunda kaçak yok..
    Egzozun patırtılı şekilde çalıştığı olabiliyor, ama öyle duman veya buhar atma olayı pek yok.
    LPG'de daha hızlı oluyor bu hararet olayı, bir türlü çözülemedi.
    Forumda okuduğum kadarıyla conta da yaptırsam sonrasında tekrar devam etme olayı da var,o yüzden direk conta yanık olayına giremiyorum.

8. ahmet kelebek

ahmet kelebek Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    5
    Ad Soyad:
    ahmet kelebek
    Yaşadığınız Şehir:
    46-KAHRAMANMARAŞ
    Araç Modeli:
    Getz 1.5 CRDİ (2003-2011)
    Mrb kardeş bende getz 1.4 doch LPG var bende de hararet ışığı yakıyor obd gösterge aldım senin degistrdigin tüm parçaları bende değiştirdim üst kapak kulbutor kapağı vs yine yanıyor öle biniyorum ama bende şu eksiltme vs yoj sadece ışık yakıyor. İns çaresini bulursun ben bulamadim ha ayriyetten ben motora ekstra sasede baglattim yine aynı

Ksdd25 bunu beğendi.
  9. Ksdd25

Alınan Beğeniler:
    53
    Ad Soyad:
    askin
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Merhabalar geçmiş olsun.
    Benim araçta hararet yükseliyor atıyorum 98 ise rölantide bekleyince iyice yükseliyor tekrar yol açıksa gaza bastığımda olması gereken dereceye geri geliyor.
    gösterge yüksek ise gerçekten hararet yapıyor araç ve hortumları şişiriyor, daha önce hiç hararet durumu olmadı conta yakması için o yüzden direk conta teşhisi koyamıyoruz.
    Ama bariz bir şekilde araçta hava ve basınç var.
    Çok can sıkıcı işler ama ciddi hararet yapmıyorsa bence aracınızı da tanıyorsanız çok da takılmayın bence ışığa, umarım düzelir..

10. ai_torcuk

ai_torcuk Moderatör

Alınan Beğeniler:
    10,284
    Ad Soyad:
    ali izzet torçuk
    Yaşadığınız Şehir:
    59-TEKİRDAĞ
    Araç Modeli:
    İX35 (2009-201X)
    İlk olarak kaporta tamiri için bıraktığım aracı 30 km kullanan ustaya neden güveneyim. Aracı zorlamış olabilir. Mekanik tamir olsa anlarım. Teste çıkar vs. Ya da bu durum tamamen tesadüfi olarak denk gelmiş de olabilir.

Konuya genel olarak yaklaştığımızda conta yanıklığı ihtimali fazla gibi görünüyor. Kendiniz tespit amaçlı CS Test satın alıp conta testi yapabilirsiniz. Belki bir fikir verir. 150 TL gibi bir fiyatı var.

Bazı ihtimaller;
    Hortum şişmesi: radyatör kapağı arızalı ise (gerekli basınç değerinde açmıyorsa), conta yanık ise, radyatör ya da soğutma sisteminde tıkanıklık var ise ve lpg regülatörünün diyaframı yırtık ise olur.
    Su eksilmesi: su kaçakları, radyatör kapağının arızalı ya da contalarının deforme olmasından kaynaklı gerekli basıncı tutamaması, silindir kapak contasının yanması, genleşme kabında çatlak ya da genleşme kabı ile radyatör arasındaki hortumdan sızıntı vs.

Ksdd25, MSC ve Halil bunu beğendi.
  11. ai_torcuk

ai_torcuk Moderatör

Alınan Beğeniler:
    10,284
    Ad Soyad:
    ali izzet torçuk
    Yaşadığınız Şehir:
    59-TEKİRDAĞ
    Araç Modeli:
    İX35 (2009-201X)
    Bu arada sizin aracınızda olması gereken termostat değeri 82 derece bilginiz olsun.

Ksdd25, MSC ve Halil bunu beğendi.
  12. Ksdd25

Alınan Beğeniler:
    53
    Ad Soyad:
    askin
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Merhabalar, araç günübirlik yorulduğu için (600 km) kaportacıda direk hata bulmak da yanlış olurdu, çünkü dönüşte bir anormallik hissettim.
    Bu yolu yapmadan bırakmış olsaydım daha farklı olurdu.
    Evet dün de çalıştırdım aracı ve conta yanığından bu defa emin oldum,ama sanırım ilk aşamasında.
    O yüzden bir arkadaşım abro marka bir ilaç önerdi onu kullanmayı düşünüyorum, siz ne düşünüyorsunuz bu tür ilaçlar için?
    Ben ilk aşamalar için denemekte bir zarar görmüyorum.

13. Ksdd25

Alınan Beğeniler:
    53
    Ad Soyad:
    askin
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Teşekkürler şuan araçta termostat iptal ve hararet devam.
    Yukarda lpg diyaframından bahsetmişsiniz, ben lpg ile gittim ve 250.kmde araç aşırı çekişten düştü acaba zarar vermiş olabilir mi?
    Ve bu lpg diyagramından yapıyor ise eğer benzinde de yapar mı araç bu şişirmeyi?

14. Ksdd25

Alınan Beğeniler:
    53
    Ad Soyad:
    askin
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Çünkü bu olayların öncesinde 3 5 aylık bir süreçte akşamında gazda kullandığımda sabahında ilk marşta almıyordu sanırım kendini emme manifolduna bırakıyordu, çok önemsemiştim bu sorunu.
    Benzinde kullandığımda yapmıyordu bu sorunu, tekte alıyordu.

15. ai_torcuk

ai_torcuk Moderatör

Alınan Beğeniler:
    10,284
    Ad Soyad:
    ali izzet torçuk
    Yaşadığınız Şehir:
    59-TEKİRDAĞ
    Araç Modeli:
    İX35 (2009-201X)
    Lpg sisteminin çalışma prensibini tam bilmiyorum ama benzinde yapmamlı diye düşünüyorum.

16. ai_torcuk

ai_torcuk Moderatör

Alınan Beğeniler:
    10,284
    Ad Soyad:
    ali izzet torçuk
    Yaşadığınız Şehir:
    59-TEKİRDAĞ
    Araç Modeli:
    İX35 (2009-201X)
    Şahsi fikrim bu ilaç olayına hiç girmemenizdir. Bu tip ilaçlar genelde radyatör sızıntılarında kullanılır ama onda bile tavsiye etmem. Belki geçici olarak sızıntı yapan yeri tıkar ama başka yerleri de tıkayabilir. Soğutma sisteminin en sağlıklı hali temiz ve antifirizli iken bile sıvısının berrak olmasıdır.

17. Ksdd25

Alınan Beğeniler:
    53
    Ad Soyad:
    askin
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Teşekkürler, ben yine de bir deneyeceğim.
    Olumlu olursa iyi, olumsuz olursa her türlü conta açılacak zaten, çok da kaybedilecek birşey yok gibi.
    Sonucu yazarım.

18. MSC

Alınan Beğeniler:
    16,937
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    ilaç sonrası kışa girererken "kalorifer ısıtmıyor" diye başlık açacaksınız. öncelikle kaçağı bulmalısınız, regülatöre giren/çıkan hortumları manşon ile geçici olarak birleştirip aracı benzinde kullanın ve eksilmeyi takip edin.

19. Ksdd25

Alınan Beğeniler:
    53
    Ad Soyad:
    askin
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Haklısınız tabii ama zaten termostat olmadığı için kaloriferler yine soğuk üflüyor.
    Hortumlarda birşey çıkmadı maalesef,su gayet sağlıklı dönüyor.
    İlaçtan sonra basınç azalırsa termostatı takıp tekrar kontrol ederim ama önceliğim hortum değil de basınç.
    Basınçta contadan sanırım..

20. Ksdd25

Alınan Beğeniler:
    53
    Ad Soyad:
    askin
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Ayrıca forumun bazı sayfalarında lpg regülatör diyaframı yırtılmışsa da basıncı suya verir diyor bu da kafamı karıştırmış durumda..
    Çünkü lpgde daha hızlı belli ediyor bu durumu, buna dair bir fikriniz var mıdır acaba? daha öncesinde emme manifolduna kaçak bıraktığından yüzde yüz eminim, zorlanıp da patlamış olabilir mi bilemiyorum.

Bu Sayfayı Paylaş