Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

virajlarda yalpalama dengesizlik

'Süspansiyon & Direksiyon & Mekanik Sistemler Sorun' forumunda 34CEM34 tarafından 12 Kasım 2014 tarihinde açılan konu

1. 34CEM34

34CEM34 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    8
    Ad Soyad:
    zrc
    Yaşadığınız Şehir:
    33-MERSİN
    Araç Modeli:
    Accent Blue 1.6 CRDI (2011 -201X) RB
    arkadaşlar 2006 1.5 dizel getz sahibiyim aracı arkadaşımdan aldım daha önce viraj kabiliyeti tatminkar bir arabaydı lastikler değişene kadar...arkadaşım kumho(markadan tam emin değilim) İkinci el çıkma lastik taktırmış, sorun şu ki asfalt üzerine hız kesmek için yapılan beyaz şeritler vardır üzerinden geçtiğinizde alt takımınızı harap eden beyz şeritler varya:RpS_mad: araçımla düz bir şekilde o şeritler üzerinden geçtiğimde sıkıntı yok ama viraz girişi ise arka tarafı dengesiz giriyormuş gibi sallayor normal virajlarda savurma sallama hissetmiyorum ama hafif viraj bile olsa bir engel çizgi şerit tümsek vb varsa arka taraf dengesizleşiyor...sorun neyden kaynakalnıyor olabilir araca yeniyim alışamadım ondan mı yoksa amortisörler vb etki eder mi?

2. brky.getz

brky.getz Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    508
    Ad Soyad:
    B.AKKAYA
    Yaşadığınız Şehir:
    35-İZMİR
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    Arka amortisorleriniz patlak.
    Yada lastiğin icinde bulunan teller kopmuş olabilir.

3. Boikot

Boikot Moderatör

Alınan Beğeniler:
    20
    Ad Soyad:
    Tahsin
    Yaşadığınız Şehir:
    48-MUĞLA
    rot ayarlarına baktırman gerekiyor. viyadük geçişlerindeki zıplamalarda araç sağa sola kaçıyor mu ?

4. MİLES

MİLES Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    60
    Ad Soyad:
    Selim Karslı
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Santa Fe (2001-2012)
    Arka lastiklerinizin havası eğer fazlaysa lastik gerektiği gibi zemine tutunamadığı için seyirttire bilir.

tapatalk...

5. Murat

Murat Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    5,911
    Ad Soyad:
    Murat
    Yaşadığınız Şehir:
    26-ESKİŞEHİR
    Araç Modeli:
    Santa Fe (2001-2012)
    Arkadaslar gerekli cevaplari vermis aslinda. Lastik havasi lastigin kendisi ve amortisorler kontrol edilmeli

D2533 cihazımdan Tapatalk 2 ile gönderildi

6. erenuzel41

erenuzel41 Moderatör

Alınan Beğeniler:
    6,303
    Ad Soyad:
    Eren Uzel
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Honda
    zamanında hankook centum lastiklerimi biraz daha uzun kullanabilmek adına 20000km sonrası ön arka çapraz değilde düz değişim yapmıştım jantlarla beraber, sonrasında arka kısımın şehir içi 40km üzeri girilen her virajda kaydığını resmen hissediyordum baştan bu iş direksiyon mücadelesi adına direksiyon tecrübesi kazanıyorum mantığı ile keyifli geldi alıştım dedim ama sonra birkaç uzun yol yaptım ve 90-100km hızla giderken arabanın arkası düz yolda giderken sağa sola sallanıyordu direksiyondan bile hissediliyordu ve rahatsız etti elbette:), sanki durduğu yerde arabanın arkasını yandan birisi ittirirde sallanır ya öyle sallanıyordu sanki jantlar sekiz çiziyor gibi özellikle rüzgar yandan geldiğinde bu sallanma korkunç boyutlarda idi taa ki yeni bir set lastik alıp taktım hepsi düzeldi ne jantta eğiklik vardı ne başka bir şey:)

esas konuya değinirsek ikinci el az kullanılmış lastik iyidir hoştur dişleri biraz azalmışsa az yakıt yaktırır belli bir kesimin sıfır lastik alacak parası olsa dahi ikinci el lastiği tercih ettiği gerçeği vardır, ama getz lastiklerden çok fazla his alan ve lastiğin karakterinden çok fazla etkilenen bir otomobil olsa gerek, şimdi eğer ikinci el lastik alınırsa önlerden çıkan lastiği önlere sağ sol olarak arkalardan çıkanı da arkaya aynen sağ sol nereden çıkmış ise o yönde o tarafa aynı şekilde takmak lazım çünki ön takım ayarları nedeniyle her lastiğin belli bir yerine diğer bölümlerine nazaran daha fazla yada daha az yük biner bu olay uzun yol yapa yapa lastiğin iç ve dış yapısının oturmasına sebep oluyor ve gidip bu lastiği başka bir otomobile taktığınız zaman aynı marka model otomobil de olsa ön takım açıları beş parmağın beşi gibi olduğu için tam bir sürüş keyfi ve performans vermeyecektir ama götürür sizi gideceğiniz yere götürür o kadar.

Misal ön lastiklerde mutlaka -0,1 ila -0,3 derece toe out vardır ön lastiklerin yanakları düz yolda dışa doğru açılırlar dışta kalan yanak jant altına daha çok yatacağı için bir süre sonra dış yanak esnekliği deformasyona başlar, arkalarda ise genellikle toe in olur sıfır ila 0,2 derece kadardır bu da arka lastiklerin yanaklarının düz yolda içe doğru esnemesine sebep olur ve iç yanaklar daha fazla deforme olur, gözle çok net görülecek birşey değil, bu açılar yüksek hızda stabiliteyi sağlama adına bu şekildedir şimdi siz gidipte sürekli ön solda kullanılmış lastiği ön sağa takarsanız yanak kısmı binlerce km boyunca sürekli dışa açılan bir lastiği bu sefer içe doğru esneyerek çalıştırma işine girmiş olacaksınız ve stabiliteniz lastik sebebiyle bozulacaktır sağa sola çekme ve direksiyon toplama yada bir lastiğin diğerine göre daha çok patinaja kalkması gibi sorunlar çıkarır.

Ben eski lastik değerlendirme işine girip zamanında tel kırmıştım, lastik sırtı bozmuştum ve arabam deli gibi sola çekiyordu tecrübem var son olarak ön sağ lastiği yanak kısmından patlattım ve bir üç ay stepne ile gezdim sonra hepsini değiştirdim ama şimdi uğraşayım yine bu şekilde tel kırarım sırt bozarım oradan yazıyorum:)

Uzun lafın kısası herkes rot ayarı problemli yada alt takım sorunlu diyebilir siz bunları zaten her 1000-2000km de bir kontrol ettiriyorsunuzdur yada öyle derler bin ikibin km de bir kontrol ettirilmeli diye isterseniz bunları bir kontrol ettirin ama gittiğiniz ustaya karşı çok dikkatli olun arabanın geçmişini çok iyi anlatın ki motor titremesi sebebiyle amortisör değiştirten ustalar var eğer sorun şüphelenildiği gibi amortisörler yada salıncak burçları gibi şeylerden kaynaklı ise gözünüzle arızayı iyice görmeden inanmadan tamirat ve parça değişimi yaptırmayın, çünki bunlarda sorun yok ise sizin ilacınız yeni bir set lastik olabilir.

yada lastikleri yer değiştirerek söküldüğü eski araçta hangi pozisyonda takılı olduklarını bulursanız o şekilde takarsanız düzelme ihtimali var. Dört lastiğin 32 farklı kombinasyonda takılma çeşidi mevcut:)

Yeni bir set lastik alındığı zamanda benzer sorunlar yaşanır hafif kaymalar, düz yolda hafif gezinmeler ve tuhaf titreşimler olur, lastikler aracınızın jantlarına ön takım pozisyonuna tam oturana kadar titreme kayma gibi şeyler yaşarsınız ilk 500km sonrası lastik yüzeyleri yol ile temas ede ede alışır kayma düzelir ve kaymamaya yolu kavramaya başlar, jant üzerindeki J biçimli kenar profiline iyice oturmaya öpüşmeye başlar titreşim kesilir, motorsporlarında özellikle ingilterede lastiklerin sırt kısımını tel fırça ile fırçalarlarmış yeni set lastikler otomobile daha kolay uyum sağlasın diye

En son bir moderatör tarafından düzenlenmiş: 12 Kasım 2014
  7. koray2907

koray2907 Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    1,013
    Ad Soyad:
    Koray
    Yaşadığınız Şehir:
    7-ANTALYA
    Araç Modeli:
    Accent Yumurta 1.3 (1994-2000) X3
    arka viraj denge kolları, burçlar, amortisör ve balans ayarı hatta lastik havasından bile yapabilir

8. 34CEM34

34CEM34 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    8
    Ad Soyad:
    zrc
    Yaşadığınız Şehir:
    33-MERSİN
    Araç Modeli:
    ön arka hava basınçları kaç olmalı?amortisörleri kontrol ettireceğim zaten ama lastik değişiminden önce böyle bir problemi yoktu erenin dediği gibi lastiğin yere basma izi değiştiyse ondanda olabilir diye düşünüyorum bir süre sonra yeni yerine alışacaktır

9. MİLES

MİLES Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    60
    Ad Soyad:
    Selim Karslı
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Santa Fe (2001-2012)
    Kullandığınız lastik ebatlarına göre değişir.

tapatalk...

10. 34CEM34

34CEM34 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    8
    Ad Soyad:
    zrc
    Yaşadığınız Şehir:
    33-MERSİN
    Araç Modeli:
    175/65/R14 lastik ebatları

11. MİLES

MİLES Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    60
    Ad Soyad:
    Selim Karslı
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Santa Fe (2001-2012)
    Genelde önlerinde 32 arkaları 34 yap derler ama. Ben 2 yıl kia Rio Sedan kullandım bu havaları vurun yolu tutmuyor ve takır tukur vurduğu için önleri 29 arkaları 28 olarak kullanıyordum ara arada lastiğin yüzeyinde ki yıpranmayı kontrol ettiğimde de bir dengesizlik görmeyince balansta da sıkıntı yasamayinca bu şekil de devam ettim.

tapatalk...

12. oguzcalik

oguzcalik Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    229
    Ad Soyad:
    oğuzhan çalık
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Merhaba,

lastik basıncları öyle kafanıza göre ayarlayacağınız değerler değildir. Şöför kapısını açtığınızda direk üzerinde yüklü yüksüz lastik basıncının ne olması gerektiği yazıyor. O değerlere siddetle uymanızı tavsiye ederim.hel hele ön - arka farklı değerlerde kullanma kısmını ise otomobil tanrılarına havale ediyorum. :)

iyi sürüşler.

13. sivaslıasi

sivaslıasi Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    Ad Soyad:
    selami ayan
    Yaşadığınız Şehir:
    58-SİVAS
    Araç Modeli:
    Sonata (1999-2005) EF
    arkadaşlar aynı sorun bende de var arka amortisörler patlak dediler değiştirdim yine aynı değişen bir şey yok bu seferde arka denge kolları ve alt tablalar değişecek diyolar ama tam ne istediklerini bilmiyolar bende o yüzden hangi parçayı bulup alacağım bilmiyorum

14. sivaslıasi

sivaslıasi Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    Ad Soyad:
    selami ayan
    Yaşadığınız Şehir:
    58-SİVAS
    Araç Modeli:
    Sonata (1999-2005) EF
    tamirci alt tabla diyo parçacıya gidiyorum salıncak diyo sivas ta da parça bulmak imkansız bana yardımcı olabilecek var mı ustanın çektiği resimleri yüklesem

15. MİLES

MİLES Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    60
    Ad Soyad:
    Selim Karslı
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Santa Fe (2001-2012)
    Arkayla önün yük değerleri aynı mı? ayrıca kapı içinde yazan değerler laboratuvar ortamında yapılan testler ve değerlendirmeler sonucu elde edilen verilerdir. Yani 70 kilo tek kişi düz yol pürüzsüz asfalt yarım depo yakıt rüzgar direnci sıfır gibi şartlarda olması gereken değerler. En basiti XL lastikle düz standart lastiğe kapı içine bakarak aynı havayı hangi mantıkla vuracaksınız yada ölçüleri aynı dahi olsa yumuşak lastikle sert lastiğe kapıda yazıyor diye aynı havayı mı vuracaksınız. Lastik havası kullanıcının kullanma karakterine göre dahi değişir. Bu arada sizin her branşta ayrı bir tanrının mı? var.

tapatalk...

16. brky.getz

brky.getz Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    508
    Ad Soyad:
    B.AKKAYA
    Yaşadığınız Şehir:
    35-İZMİR
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    Getz marka Aracımı aldığım gün.
    Şirket aracı ile hergün 3. Viteste 50 yada 60 km hız ile her gün 5 defa sürekli geçtiğim virajdan gecerken getz ile geçerken aracın onu bir tarafa arkası bir tarafa kaydı ve zar zor toparladım . Araç arkadan kaymaya başlamıştı. Hiç beklemeden 4 tane sıfır lastik almıştım. Ön düzen ayarı ve z rotlarda degisti. Ayrıca arka amortisörler ve toz korukleri degistirdim. Toz korukletinin içindeki sarı stoperler eriyip bitmisti. Onlarda degisti.
    Şu an surekli ayni yerden geçerken hic bor kayma vs. Yaşamıyorum.
    Sizin lastikler de sanirim çıkma alınmış. Sorun lastikle ilgili olabilir.

17. oguzcalik

oguzcalik Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    229
    Ad Soyad:
    oğuzhan çalık
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Zaten araciniza xl lastik takmamaniz lazim, hangi yuk degerinde lastik kullanacaginiz kitapçiginizda yaziyor. Son olarak evet aynen üreticinin belirttiği değerlerde hava basmalisiniz. Bu kadar kafa yoracağiniz birsey yok merak etmeyin. Bir zahmet birakin da üretici sattigi aracin lastik basincinin ne olacagini da bilsin, üreticiden daha iyi bilecek halimiz yok ya. Lastik basinci lastiğin duruş şekline, kalbinizden geçen değerlere göre degil hesaplanmis değerlere göre basilir.

18. MİLES

MİLES Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    60
    Ad Soyad:
    Selim Karslı
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Santa Fe (2001-2012)
    Güzel kardeşim gerçi burda yazışarak arkadaşın konusunuda baltalıyoruz ama kusura bakmasın muhabbet güzel moderatörlerimiz konuşmalarımızı başka başlık altına taşırlarsa iyi olur.
    Kardeşim üretici hiç bir firma ürettiği aracın nerede ne şartlarda hangi kullanım tarzıyla ne tip alışkanlık ile kullanılacağını bilemez öğrenmekte işine gelmez çünkü ek maliyet gerektirir bunun için her üretici firmanın standart değerlendirmeleri vardır ve herkese bunları tavsiye eder. O değerleride laboratuvar ortamında elde etmiştir.
    Senin dediğin tip araç kullanıcılığı direksiyon kullanıcılığı dır. Şoförlük sürücüsü asla değil alet edevat araç tamamen kullanıcısına bağlı şekillenir.

tapatalk...

19. 34CEM34

34CEM34 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    8
    Ad Soyad:
    zrc
    Yaşadığınız Şehir:
    33-MERSİN
    Araç Modeli:
    :)))) trend topic oldu bi anda:)) arkadaşlar verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim hepsini ayrı ayrı değerlendircem zaten yapısı itibariyle getz çok dengeli bir araç değil ama güvenlik açısından yol tutuşu ne kadar geliştirebilirsem o kadar iyidir şehir içinde 30-40 km hızlarla dengesizlik yaşatıyorsa bana hıza bindiğinde patlamaya hazır bomba gibi olacaktır en kısa zamanda komple bakıma sokacağım yapılan işlemlerin fotoğraflarını çeker yüklerim:cool:

20. erenuzel41

erenuzel41 Moderatör

Alınan Beğeniler:
    6,303
    Ad Soyad:
    Eren Uzel
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Honda
    getz aslında yol tutuşu kötü olmasından ziyade getzin kendi yol tutuşu karakterine göre çekişi gidişi biraz hızlı bir araba olduğu için yol tutuşu sıkıntı oluyor:) uğraşmaya ve denemeye değer birşey derseniz maddi açıdan sıkıntı olmayacaksa eğer dört tane eibach tein gibi markalardan çok sert olmayan spor yay takarak altını bu yayları bozmadan 20mm kadar çok az alçalttırabilirseniz, lastikleri 175mm yerine 185 mm olarak değiştirebilirseniz, advan enkei bbs gibi jantlar ile tekerlek göbeği ofset değeri orjinal janta en yakın ve yerinde olan çelik alaşım jantlar, amortisör kule çubuğu, spor KYB gazlı amortisörler ve V kanallı asfalt performans lastikleri kullanmak gibi iyileştirmeler yaparak yol tutuşu iyileştirme peşine düşebilirsiniz yol tutuşu bunların sonunda mutlak artacaktır. Sonunda ise belki muayeneden geçme konusunda problemler yaratabilir. Hepsini birden yapmak hem orjinalliği bozuyor hem maliyet bence o yüzden sadece iyi kaliteli bir lastik seti bile büyük fark yaratacaktır, fabrika çıkışı birçok getz te hankook centum var dunlop seyrek olarak gördüm, bir michelin yada bridgestone değiller gerçekten.

Getz in hız göstergesinde 50km yi gösteren yerde kırmızı bir çizgi var herhalde burada bize bazı şeyleri anlatmaya çalışıyor:) bugüne kadar bunu hiç yadırgamadım, biliyorum 50km yi geçtiğinde pekte seri dönüşler yapamadığını tepe üstlerinde hafif kavisli düzlüklerde zıpladığını :)

En son bir moderatör tarafından düzenlenmiş: 16 Kasım 2014

Bu Sayfayı Paylaş