Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

Uzun Yolda Yağ Eksiltme Normal Mi?

'Accent Era Forum - Club MC' forumunda era53 tarafından 2 Ağustos 2020 tarihinde açılan konu

1. era53

era53 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    19
    Ad Soyad:
    ---
    Yaşadığınız Şehir:
    11-BİLECİK
    Araç Modeli:
    Accent Era 1.4 (2006-2012) MC
    Öncelikle Herkese iyi bayramlar..

Uzun yoldan (3.500 km) sonra yağ kontrolu yaptım. Gitmeden önce üst çizgideydi (%100). Kontrol ettiğimde iki çizginin ortasının az üstündeydi (%60 civarı). Bu çizgiye göre %40 lık azalma kaç lt.ye tekabül eder?

Kılavuzda yer alan "yağlama çizelgesi"nde normal kullanım için 1500 km.de max 1 lt. yağ tüketimi olabileceği yazılı.

Sizde de benzer durumlar oluyor mu?

Son düzenleme: 2 Ağustos 2020
  2. erenuzel41

erenuzel41 Moderatör

Alınan Beğeniler:
    6,303
    Ad Soyad:
    Eren Uzel
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Honda
    Yaklaşık 700-800cc yağ eksiltmiş olmalı, uzun yolda devirli sürüşte bu yaz sıcağında 150000km yi geçmiş lpg li motorda böyle bir eksiltme çok ta kötü değil denilebilir. Bu şartlarda hiç yağ eksiltmeyen motorlarda var, normalde Hyundai motorları eğer ciddi bir problem yoksa dizel benzinli fark etmeksizin 15000km sonundaki yağ değişimlerinde hiç yağ eksiltmezler yada fark edilmeyecek kadar az 20-30cc kadar yağ eksiltirler. Kullanım kılavuzu belki zor şartlar için bir genelleme amaçlı yada hukuki açıdan kendisini garantiye alma amaçlı bir açıklama yazmış. Normalde yağ eksiltme 1500km sonunda sıfırdır.

Eğer isterseniz PCV valfini ve motordaki yağ kaçaklarını kontrol edin veya ettirin Positive Crankcase Ventilation yani PCV valfi bozulduğu zaman motorun karter havalandırması bozulduğu için motorda bir aşınma olmasa bile kartere kaçan eksoz gazını belli zamanlarda açılıp tahliye etmek yerine tamamen açık kalıp içinden motor yağının da kaçmasına izin verip yağı emmeye kaçırarak yakarak eksiltir, subap lastikleri dedikleri ve motorun üstünde yağlama için dolanan motor yağının subapların üzerinden silindire kaçmasını engelleyen küçük plastik parçalar var bunlarda aşınma kırılma varsa bunları da kontrol ettirebilirsiniz.

Under Ground ve era53 bunu beğendi.
  3. MSC

MSC Site Yetkilisi Yönetici

Alınan Beğeniler:
    16,937
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    4 litre yağ alan 1.3, 1.4, 1.5, 1.6, 2.0, 2.4 MPI motorlarda üst çizgi ile alt çizgi arasında 0,5 litre yağ farkı var. buradan hesaplayın.

hsmsrn, kostantin ve era53 bunu beğendi.
  4. era53

era53 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    19
    Ad Soyad:
    ---
    Yaşadığınız Şehir:
    11-BİLECİK
    Araç Modeli:
    Teşekkür ederim. Aklımda olsun..

5. era53

era53 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    19
    Ad Soyad:
    ---
    Yaşadığınız Şehir:
    11-BİLECİK
    Araç Modeli:
    Teşekkür ederim ustam. O halde 200 - 300 cc civarı eksilme olmuştur.

Bu durum sizce normal midir ustam?

6. kostantin

kostantin Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    176
    Ad Soyad:
    Smile
    Yaşadığınız Şehir:
    58-SİVAS
    Araç Modeli:
    Külbütör contası ve eksantrik keçe kapağına(cam seal plug) bakın isterseniz bir. Yağı yakmıyor ise kaçırıyordur büyük ihtimalle. @era53

era53 bunu beğendi.
  7. era53

era53 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    19
    Ad Soyad:
    ---
    Yaşadığınız Şehir:
    11-BİLECİK
    Araç Modeli:
    Teşekkür ederim

8. Under Ground

Under Ground Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    1,435
    Ad Soyad:
    Hüseyin
    Yaşadığınız Şehir:
    74-BARTIN
    Araç Modeli:
    i20 GB 1.0 TGDI (2014-2020)
    Bununla ilgili olarak açık tip karter havalandırması olan Jaguar MK2 tadilat programını izlemiştim . Filtresi tıkandığı için payır payır mavi duman atıyordu :)

era53 bunu beğendi.
  9. era53

era53 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    19
    Ad Soyad:
    ---
    Yaşadığınız Şehir:
    11-BİLECİK
    Araç Modeli:
    mavi duman şikayetimiz yok çok şükür abi

10. acipinarli

acipinarli Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    635
    Ad Soyad:
    internet gezgini
    Yaşadığınız Şehir:
    68-AKSARAY
    Araç Modeli:
    Yeni i20 1.4 MPI (2020-202x)
    Konu eski ama yeni konu açmayayım dedim. Eylül 15'te 98 vectra aldım. Araç 238.000'de ve orjinal km. 6 yıl önce lğg takılmış. LPG'li aracım. Üst kapak contasından yağ kaçıyordu. Değiştirdim. Artık kaçak yok. Sadece birkaç damla iz oluyor sabah yerde. Onu da özel opel servisi var burada. Opeli olan herkes oraya gider bende ona götürdüm. Conyatı da onlar değiştirmişti.
    Baktı hocam karter contası terliyor o değişirse damlama olmaz ama elzem değil dedi. Ondan sonra 3 hafta şehir içinde bindim ve ara ara yağı kontrol ettim eksilme olmadı. Hafta sonu memlekete gittim. Sabah oldu markete gittim geldim. Yarım saat sonra yağa baktım herşey normaldi. Gün içinde binmedim. Ertesi sabah yağa baktım ama yağ eksikti. Anlam veremedim ve biraz yağ ekledim. Min çizgisinin üzerinde idi öncesinde. Tekrar Aksaray'a döndüm. Ertesi sabah baktım yağ yine eksik. Ekleme yaptım ama çok değil. Şimdi memlekete gitmeden önceki yerin üzerinde yağ.

Şehir içinde yağ hiç eksilmiyor. Memlekette normal çıkıp ertesi gün az görünmesi garip geldi. Acaba soğuktan yoğunlaşıyor ondan mı oluyor?

Bir yerde de opel motor çalışma sıcaklığında iken ölçün aksi halde hatalı ölçüm olacaktır yazıyor diyordu.

Yani motor çalışsın biraz sonra kapatıp bekledikten sonra ölçülür yazıyormuş kitapçığında da.

Aracı 2. Araç olarak kullanıyorum. Çocukları okula bırak al amaçlı

11. acipinarli

acipinarli Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    635
    Ad Soyad:
    internet gezgini
    Yaşadığınız Şehir:
    68-AKSARAY
    Araç Modeli:
    Ekleme olarak araçta mavi yada beyaz duman yok. Rolantide gaza basınca siyah duman geliyor sadece. Alırken ustaya gösterdiğimde yaşı gereği yağ yakma var ama çok değil bakımdan bakıma 1.5 lt anca demişti. Yıllık bakımı sürekli yapan özel servis. Şehir içinde eksilme olmuyor. Günlük 20 km yol yapıyorum rahat. Aylık aldığımdan beri 1500 km yol yaptım ve bunun 500 km uzun yol.

12. Asel Kaan Efe

Asel Kaan Efe Moderatör

Alınan Beğeniler:
    23,080
    Ad Soyad:
    Ahmet DEMİR
    Yaşadığınız Şehir:
    33-MERSİN
    Araç Modeli:
    İ20 PB 1.2 MPI (2008-2014)
    Benim de Astram vardı , kitapçığında yazardı , “ arabayı bir müddet çalıştırıp ya da çalışır halde geldikten sonra düz bir yere çekip stop edin 5 dakika bekleyin ve yağ çubuğunu çekip bakınız “ diyordu.
    Bir de hocam şehir içi dışı diye bir ayırım sizde psikolojik bir takıntı olmuş , Opeller bakımdan bakıma 1-2 L civarı yakıyor. Şehir içi mesafe kısa olduğu için tam yağ ısınmadan kalın kaldığı için eksilmemiş gibi olabilir. Benim Astram her 3 bin km de 1-1,5 L eksiltiyordu , bir de Lpg taktırıca daha da arttı eksilme , bir de enjektörler yanmış , motora baktırmadan takasta kullanıp , i20 yi almıştım.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

13. acipinarli

acipinarli Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    635
    Ad Soyad:
    internet gezgini
    Yaşadığınız Şehir:
    68-AKSARAY
    Araç Modeli:
    O zaman yaşı gereği normal diyyeceğim. Teşekkürler abi. Takıntı değilde diğer araçlarımda yağa hiç bakmazdım eksildi mi eksilmedi mi diye. Biner giderdim. Sanırım usta eksiltir dediği için kontrol etme gereği duyuyorum. Opel kullanan arkadaşlar da diyor eksiltir takma kafana. Bagajda yağ ile gezmeye alış diye. Gerçekten de bakıyorum yolda arkadan kara dumanla gezen zibil gibi araba var. Bagajda yağ varsa korkmaya gerek yok sanırım.

Cam suyu bile bitince uyarı veren araba yağı da azalınca ekrana yazacaktır herhalde değil mi?

Tekrar teşekkür ederim cevabın için abi.

Asel Kaan Efe bunu beğendi.
  14. Buraktokatli

Buraktokatli Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    618
    Ad Soyad:
    Burak Tokatlı
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Bende 2012 de sıfır aldığımız Accent era da bakımdan bakıma yağına bakarız oda usta bakar. F çizgisinden gram aşşağıya inmemiş olur şöyle ki tatilde 4 bin km yol gittim Akdeniz bölgesinde bir kere bile Kaputu açıp bakmadım yinede eksiltmemiş.
    Şimdi 2001 model Focus 1 2.0 ST model araç aldım. Arabaya her bindiğimde yağa suya bakarak biniyorum. Eski araba illaki sıkıntılı oluyor

Asel Kaan Efe bunu beğendi.
  15. maximusti

maximusti Kayıtlı Üye Yeni Üye

Alınan Beğeniler:
    14
    Ad Soyad:
    Mustafa Yalçınöz
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Elantra (2001-2006 ) XD-XD2
    benim bir önceki aracım 2000 model astraydı, uzun yolda yağı bitme noktasına gelip, yataklardan ses gelinceye kadar uyarmamıştı. aracın sesi değişince yağı bittiğini anladım.
    şehir içide min çizgisinin altına dahi düştü bir defa onda da uyarmamıştı. elektrikçiye ve motor ustasına yağ uyarısını vermediği için müşürünü 10 defa kontrol ettirdim bakanların hepsi çalışıyor bu bir problem yok dedi.
    bakımdan bakıma da en az 4 5 lt yağ takviyesi yapıyordum. ve sürüş esnasnda araç içine çok fazla yağ kokusu veriyordu. opellerde 10 ustaya gösterirsen 5i normal hiç birşey olmaz der, 5i motor inecek der. satmadan önce komple motoru indirip a dan z ye yaptırmıştım. siz siz olun opellerde yağ uyarısını beklemeyin, haftalık rutin olarak kontrol edin.

acipinarli bunu beğendi.
  16. MAERKEK

MAERKEK Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    1,284
    Ad Soyad:
    MAERKEK
    Yaşadığınız Şehir:
    42-KONYA
    Araç Modeli:
    Subapların üstünde duman lastiği denilen kauçuk parça var. Onun zamanla sertleşmesi bile yağın yanma odasına kaçmasına sebep oluyor. Tek değişmeyen o kalmıştır.

maximusti ve acipinarli bunu beğendi.

Bu Sayfayı Paylaş