Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

Şanzıman Yağı Kaç km.de Değişir?

'Accent Era Forum - Club MC' forumunda attkenan33 tarafından 13 Aralık 2011 tarihinde açılan konu

1. attkenan33

attkenan33 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    80
    Ad Soyad:
    Kenan B.
    Yaşadığınız Şehir:
    33-MERSİN
    Araç Modeli:
    Matrix (2001-2010)
    internette şanzıman yağı ile ilgili değişik değişik şeyler okudum. Herkes ayrı bişey söylüyor ve birbirlerini tutmuyor. Merak ettim arkadaşlarıma bir sorayım dedim :) 2009 model Era 1.4 Team kullanıyorum. Aracım 31100 km.de , şanzıman yağı kaç km.de değişir :)

2. panzer

panzer Yasaklı Üye

Alınan Beğeniler:
    3
    her 40 binde değişmesi faydalı diye biliyorum heleki şanzıman otomatik ise fazla arayı açmamak gerekir zira şanzıman yağı fazla pahalı bir şey değil..tabi yağla keçeleri falanda değişiyor.. baız firmalarda 60 binde değişim iyidir diyor..

3. LANDSLİNEE

LANDSLİNEE Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    vallah bendede aynı arabadan var ve benımkıde 2008 1.4 team 46.000 bınde bırı yardımcı olursa sevınırız

4. Levent

Levent Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    26
    Ad Soyad:
    levent ünal
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    Her 60.000 kmde bir değişir.Serviste öyle değişiyor<div id="isChromeWebToolbarDiv" style="display:none">

5. panzer

panzer Yasaklı Üye

Alınan Beğeniler:
    3
    işin özü değişin arkadaşlar siz söylemesseniz servisler asla değiştirmiyor. ancak sizin söylemeniz gerekiyor.

6. LANDSLİNEE

LANDSLİNEE Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    bılgı ıcın tesekkurler arkadaslar ama bazı arkadaslarda 100 000 degıstırmeyın dıyor ben bunu anlamadım yawhttps://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley9.gif

7. panzer

panzer Yasaklı Üye

Alınan Beğeniler:
    3
    100 bin olmaz almanlar genelde 60 bin der japonların bazı özel şanzımanlıları ustalar 40 bin ideal diyor misal bizde honda jazz da var F1 vitesli bizim usta 40 binde bir değiştiriyor yağını uzatmaya macera aramaya gerek yok diyor..

8. attkenan33

attkenan33 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    80
    Ad Soyad:
    Kenan B.
    Yaşadığınız Şehir:
    33-MERSİN
    Araç Modeli:
    Matrix (2001-2010)
    Kimisi de manuel viteslerde hiç değiştirmeye bile gerek yok diyor. Enteresan vallahi.

9. LANDSLİNEE

LANDSLİNEE Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    vallah ya o zaman benımkı 60.000 bakımda degıssın ya ılerıde basıma ıs cıkartmasın onerıler ıcın sagolun

10. MSC

MSC Site Yetkilisi Yönetici

Alınan Beğeniler:
    16,934
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    Ben manuel vites kullanırken 30.000 km'de bir değişirdim, servise söylemenize gerek yok çünki baskı balata değişminde mecburen yağda değişiyor.

Düzenleyen : Serdar

11. LANDSLİNEE

LANDSLİNEE Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    BENDE 2008 1.4 ERA VAR BENIM ARABAMIN 60.000 DE BASKI BALATASI DEGISMICEK HERALDE DIMI ARKASLAR

12. ersin1875

ersin1875 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    3
    Araç Modeli:
    Sonata (1999-2005) EF
    landsline arkadaşım benim tofaşım bile 100 000 de deb. balata değiştirdim..ki hyundai parça kalitesi olarak tofaşın çok üstünde bir araçtır...normal şartlarda 60 000 de değişmemesi gerek...fakat benim kayınpederime 2.5 yıl önce 1.6 team abs aldık..km 10 000 de balata bitmiş gözüküyor...benim eski 2002 accentimi 182 000 de sattım deb. sistemi fabrika çıkışlı olarak sattım... kullanıma göre değişir deb. balata işi...şanjuman yağına gelince benim bildiğim manuel şanjumanlarda yağ değişimi yapılmıyor sadece seviyeye bakılıp ekleme yapıyorlar...keçe falan değişimi sorun yoksa aracınıza kesinlikle elletmeyin derim...sorun dan kasıt anormal sesler yağ kaçırma gibi...otomatik şanjumanda ise benim aracım klasik şanzuman 60 000 de değişmesi gerekiyor...sebebi de debriyaj yok bilindiği gibi kavramayı yağ türbini yaptığı için belli km sonrası yağ kalitesi değişiyor...

13. panzer

panzer Yasaklı Üye

Alınan Beğeniler:
    3
    yağın bir ömrü vardır hiç bir yağın ömrü sonsuza kadar sürmez heleki dişliler arasında devamlı gezinen bir yağın ömrü tabiki daha kısadır..

o zaman motordaki yağıda değişmenin bir gereği yok ne anlamı varki.. orda motorun içinde geziniyor diğeride şanzımanın içinde geziniyor yağ yağdır..

yağın ömrü vardı arkadaşlarım bunun şanzıman motor hatta yemeklik sanayi si değişmez her yağın bir ömrü vardır.. yemeklik yağıda 50 defa kullan insanı zehirler motor yağınıda motorda çok uzun tut görevi kalmaz viskontin özelliği kalmaz su gibi olur.. şanzıman yağı içinde aynısı geçerli zamanla yağlama işlevi kalmaz..

14. bsdera

bsdera Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    3
    Ad Soyad:
    Serdar Dundar
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Accent Era 1.5 CRDI (2006-2012) MC
    Motordaki yağ, yüksek ısı ve basınç altında çalışıyor, ayrıca içerisinde segmanlardan kaçtığı kadarıyla kurum da karışıyor. Yağı bozan etmenlerin hepsi bir arada. Manuel şanzımanda ise öyle fazla bir ısı ve basınç yok. Kapalı kutu içerisinde dönen dişllileri yağlıyor. Teorik olarak ömrü çok uzun. Zaten yeni manuel şanzımanların çoğu ömürleri boyunca yağ değişimi istemiyor.
    Otomatikler farklı ama.
    Düzenleyen : bsdera

15. ersin1875

ersin1875 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    3
    Araç Modeli:
    Sonata (1999-2005) EF
    sen de haklısın panzer kardeş...https://www.hyundaiclubtr.com/forum/https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley19.gifama benim yaş 36 5-6 yaşlarımdan beri sanayinin içindeyim...yağın çok çeşitlileri ile hergün haşır neşir oluyoruz..senin yazdıkların da doğru...ama bir motor yağı ile manuel şanjumanın yağını kıyaslaman çok yanlış..motorun içinde yağı buharlaştıracak kadar ısı var..bunun için bu yağlara çok farklı karışımlar yapıyorlar...tabi ki ömrü olacak...ama dişli yağları hem vizkozitesi yüksek yani kalın hem de katkıları çok fazla olmayan yağlardır..bu yüzden arkadaşlara diyoruz ki gereksiz yere masraf yapmayın...belki motor yağları ile değiştiren bile vardır...

16. LANDSLİNEE

LANDSLİNEE Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    ersın abı benım arabayı zaten hıc bır zaman sıkıstırmadım bırsey yapmadım zaten en altta debrıyaj hemen kavrıyor yanı sıkıntı yok ama ne bılım ben renault ta calısırken araba 100000 dedıgınde şanzuman yagını degıstırıyorduk bırde agır bakımlarda allah a sukur hıc yag fılanda kacırmıyor ama bu servıs ıste perıyoduk bakım dıyıp gecırıcek 60 tl

17. ersin1875

ersin1875 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    3
    Araç Modeli:
    Sonata (1999-2005) EF
    evet demek istediğim buydu...özellikle yetkili servisler bu işi hep yapıyor...landsline kardeşim şanjuman yağının kötüleşmesi senin debriyajını alttan veya üstten kavratmaz..eğer eksilirse veya çok yüksek km lerde çamurlaşırsa vites geçişleri zorlaşır o kadar...ha birde şanjuman yağı çok da ucuz fiyatlı bir yağdır...yani binek bi arabaya 2lt ya gider gitmez..lt si de 5-6 tl gibi bir fiyatı var..serviste 60 tl haşırt...

18. panzer

panzer Yasaklı Üye

Alınan Beğeniler:
    3
    demek istediğim şey şuydu sanırım anlatamadım kendimi yağın bir ömrü var bunu demeye çalışıyorum.. yani yağ sonsuza kadar dayanan bir sıvı değil motor yağı ısınır o olur bu olur 10-15 binde bir değişir şanzıman yağı tamam ısınmaz fazla tahrik altında kalmaz oda 60 binde bir değişir ama değişir..
    yani sonsuza kadar kalıcak yağ ben sanmıyorum ..
    kaldıki o kadar pahalı bir şeyde değil ben şahsen şanzımanımda 60 bin km dir 2-3 senelik belki daha fazla bir yağ kalıcağına tertemiz yep yeni yağ koymayı tercih ederim..
    en son ben mobil in atf 220 yağını almışdım 35 tl idi bir parada değil yani ..

19. TuracENGIN

TuracENGIN Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    10
    Ad Soyad:
    Turaç ENGİN
    Yaşadığınız Şehir:
    33-MERSİN
    Araç Modeli:
    Accent Milenyum 1.5 (2000-2003) LC
    Arkadaşlar ben otomatik şanzuman araba almayı planlıyorum... O sebeple geçen gece bayaa bir araştırma yaptım... 6-7 yıl kadar yurtdışında özel bir otomatik şanzuman üreticisinde çalışan bir arkadaş bir forum başlatmış... İnternette ararsanız rahatça bulursunuz ama okumaya ömrünüz yetmez 45 sayfalık bir konu... :D Ben yaklaşık 10 sayfasını okuyabildim... Kısaca özet geçmek isterim... Otomatik şanzumanlar sürekli yağlama içerisinde olduğu için yağı sürekli ısıtırlar... Normal trafiğin olduğu bir şehirde şanzumanın çalışma sıcaklığı 100 derece civarında olur... İstanbul gibi kalabalık şehirlerde bu sıcaklıklar 140 dereceyi bulur... ANCAK..! Eğer ki kalabalık şehirlerde 1dk dan fazla duraklama yapılacaksa(trafik ışıklarında) mutlaka vites P yada N konumuna alınmalıdır... Aksi takdirde yağ sıcaklığı 200 derecelere kadar çıkabilir... Eğer ki yağınız iyiyse bu pek fazla sorun olmayacaktır... Ancak eğer ki eski ise dişlileri fokur fokur kaynatırsınız... her yağın bir ömrü vardır... Otomatik şanzuman yağları 6 YIL yada 60.000KM ömürlüdürler... 60.000 KM yi 10 yılda dolduran bir kişi"benim arabam daha yeni 60.000 oldu yağım sağlam" diyemez... Unutulmamalıdır ki yağ bir kimyasaldır ve onunda bir ömrü vardır... Sağlıklı bir şanzuman istiyorsanız 60.000 KM de yada 6 YIL da bir şanzuman yağına 300 TL vermeniz gerekiyor... Aksi takdirde 8000 TL lik şanzumanı komple değiştirmeniz gerekebilir...
    Alıntıdır(Özet)

20. ersin1875

ersin1875 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    3
    Araç Modeli:
    Sonata (1999-2005) EF
    panzer arkadaşım sen kendi aracının otomatik şanzumanına odaklanmışsın..yukarda yazdım otomatik şanzuman hele ki senin benim aracımdaki klasik(hassas) şanzuman yağı 60 000 değişmek zorunda..çünkü bu yağ özel bir yağ çok ince kanallardan geçiyor ve türbin içinde aşırı basınca maruz kalıyor...yani özelliğini yitiriyor...mesela ben yeni değiştirdim..değiştirmeden önce araç rölantide hafif frenle yürürken titriyordu hem de yazın..şimdi - derecelerde bile yapmıyor...ama manuel şanzumanın yağı farklı kalın 70 veya 90 numara...zaten serdar hoca yazmış baskı balata değişimine kadar gerek yok..çünkü baskı balata değiş. de söküp boşaltıyorlar...

bu arada güzelim arabana atf 320 koymanı tavsiye ederim..hem daha yeni bir yağ hem de daha ince(su gibi)şanzuman çok rahatlıyo...biraz daha pahalı ama değer..

Bu Sayfayı Paylaş