Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

Otomatik Vites Kullanımı ve Önemli Bilgiler

'Teknik ve Faydalı Bilgiler' forumunda Turgay tarafından 9 Kasım 2007 tarihinde açılan konu

1. Turgay

Turgay Yönetici

Alınan Beğeniler:
    68
    Ad Soyad:
    Turgay ÖRSBAŞ
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Diğer Modeller
    Otomatik Vites Kullanımı ve Önemli Bilgiler

Otomatik şanzıman Tork konvektörü, debriyaj, servo, hidrolik sistemi, solenoid, sübap ve vites kademeleri gibi unsurları içinde barındıran alüminyum muhafazaya sahip şanzıman türüdür. Otomatik şanzımanın en büyük özelliklerinden biri üretici firmaların en uygun hızlanma ve tork devirlerini hesaba katarak ayarladıkları vites değişim süreleri ile kullanıcı hatasından oluşabilecek sorunların en aza indirgenmesi ve aracın yakıt ekonomisine katkıda bulunması sağlanır. Her ne kadar otomatik vitesler manual viteslere göre araçların performansını olumsuz yönde etkiliyor olarak bilinse de geliştirilen yeni teknolojilere sahip araçların sahip olduğu otomatik vites seçenekler her geçen gün performans açısından da daha iyiyi sürücüsüne sunmaya başlamıştır.

Manuel şanzımanlar motordaki gücü tekerleklere taşırken debriyaja ihtiyaç duyarken otomatik şanzıman bu işi tork dönüşümü yapan yağ içerikli bir sistem aracılığıyla halledilir. Yarı otomatik şanzımanlı araçlarda ise vites değişimi debriyaj olmadan manuel olarak yapılabilmektedir, bu araçlarda ise kavrama elektronik veya vakum sistemi ile kontrol edilmektedir. Otomobilinizin her parçası gibi Otomatik şanzımanda bakıma gereksinim duyar. Aracın ve şanzımanın tipine göre yapılması gereken bakım süreleri aracın el kitabında bulunabilir. Genel olarak uygulanan bakım her 40.000 kilometrede yada 2 yılda bir şanzıman yağının ve filtresinin değiştirilmesidir. Kendi aracınızın yağ değişim kilometresini garanti ve bakım el kitabından öğrenebilirsiniz.

Otomatik şanzımanlı bir araçta en iyi performansı elde etmek için şu kurallara uyulması gerekiyor.

Gaz pedalına basılıyken vites kolu P ve N konumundan başka bir konuma getirilmemelidir. Araç hareket halindeyken P konumuna alınmamalıdır. Aksi taktirde ciddi hasarlar ortaya çıkacaktır. R konumuna geçmeden önce aracın tamamen durması beklenmelidir. Yokuş aşağı inişlerde araç kesinlikle boşa yani N konumuna alınmamalıdır. Otomatik şanzımanlı araçlarda,motor çalışmadığı taktirde kesinlikle vurdurmak olarak bilinen uygulama yapılmamalıdır. Araç bozulduğunda yada kaza halinde çekilmesi gerektiğinde çekişin gerçekleştiği tekerlekler askıya alınmalıdır.

Otomatik şanzıman yağ değişimi zamanlarına mutlaka uyulmalıdır, aksi taktirde yağ bozulacak ve bozulan yağ şanzımanın performansında düşüşe ve bazı arızalara neden olacaktır. Araç hızı 95 Km/s den fazlaysa vites kolu asla manuel olarak 2 veya L konumuna alınmamalıdır. L konumundaki sürüşlerde 50 Km/s in üstündeki hızlara çıkılmamalıdır.

Yukarıdaki bilgiler genel olup aracınızın markasına, modeline, şanzıman tipine göre farklılıklar gösterebilir.
    Düzenleyen : Turgay

2. Onur-d

Onur-d Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    36
    Ad Soyad:
    Onur Dursun
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    hımmm demekkı bızım arabanın sanzumanı o yuzden dagıldı vıyes pozısyonu su sekıldeydı
    1 2 L D N P ve bız 1 de 100 e dayıyoduk eh halıyde dagıldı demek

3. Onur-d

Onur-d Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    36
    Ad Soyad:
    Onur Dursun
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    ama bı dk yaL yoktu galıba bızım aracta ne bılyım kafam karıstıhttps://www.hyundaiclubtr.com/forum/https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley29.gif
    evt soyleydı 1 2 D N P BOYLEYDI KESIN
    Düzenleyen : onur-d

4. Turgay

Turgay Yönetici

Alınan Beğeniler:
    68
    Ad Soyad:
    Turgay ÖRSBAŞ
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Diğer Modeller
    otomatik viteste cok devir yapmıyacakmışsın diye duymuştum.
    ayrıca1 2 D N P P ve Dnin arasında N olması iyi bişey olması benim arabanın dizilimi L 2D N R PP den D ye Atarken mecbur D ye atıyosun.

5. Onur-d

Onur-d Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    36
    Ad Soyad:
    Onur Dursun
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    yaw ben gerı vıtesı unutmusum ya araba gerı nasıl gıdecekhttps://www.hyundaiclubtr.com/forum/https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley36.gif
    ewt son olarak kesın dızılım 1 2 D N R P EWT BASKA YOKhttps://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley4.gif

6. Onur-d

Onur-d Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    36
    Ad Soyad:
    Onur Dursun
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    P den D ye Atarken mecbur D ye atıyosun.

yukardakı nedemek yawhttps://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley4.gif

7. DANIŞMAN

DANIŞMAN Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    p rn d 2 l gerçek konum :)

8. bado6100

bado6100 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    3
    Ad Soyad:
    ahmet sarı
    Yaşadığınız Şehir:
    35-İZMİR
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    Araci park ederken siralama nasil olmali ?

1-Yanastim, arac durdu,
    2-Once N'ye aliyorum.
    3-El frenini cekiyorum.
    4-Ayagimi fren pedalindan kaldiriyorum.
    5-Araci P'ye aliyorum

Sizce dogru mu yapiyorum?

cebelislam bunu beğendi.
  9. tolgakmg

tolgakmg Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    93
    Ad Soyad:
    Tolga
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Accent Blue 1.6 CRDI (2011 -201X) RB
    En doğru şekilde yapıyorsunuz. Zira bu şekilde, aracınızın yokuşlarda ağırlığının park frenine binmemesine yardımcı oluyorsunuz.

Aracı ilk çalıştırmada da mutlaka bu işlemin tersini uygulayın.

10. tolgakmg

tolgakmg Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    93
    Ad Soyad:
    Tolga
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Küçük bir ilave daha.....Aracınızı N veya P'den D veya R'ye aldıktan hemen sonra gaza basmayın. Kısa bir süre (birkaç saat değil tabiki) bekleyip aracın kendisini ileri doğru atmasını bekleyin. Buna tork doldurması denir ve tork konvertörününüz koruma amaçlıdır.

Uzun süre kırmızı ışıkta bekleyecekseniz, aracı N konumuna getirin. Böylece vites kutunuzdaki yağın aşırı ısınmasını önlersiniz.

11. bado6100

bado6100 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    3
    Ad Soyad:
    ahmet sarı
    Yaşadığınız Şehir:
    35-İZMİR
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    Hmmm, Tolga bey ben malumunuz bozulmasindan korktugum icin hic N'ye atmiyorum, zaten hareketsiz en uzun bekledigim kirmizi isik izmir'de 50 saniye oluyor.

Ben D'ye veya R'ye alirken daima frene basili tutuyorum. Attiktan sonra ayagimi frenden cektigimde arac zaten kaciyor, yine de dediginiz gibi 1-1.5 saniye bekledikten sonra (yani arac bir miktar ilerledikten sonra gaza usulca basiyorum.

12. tolgakmg

tolgakmg Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    93
    Ad Soyad:
    Tolga
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Otomatik vites kutuları (özellikle yeni nesil) kolay kolay bozulmazlar. Zira kullanıcı hatalarını dahi tolere eden koruma sistemleri vardır. 1 ay önce, Adana'da bir virazja biraz hızlı girdim. Önümde de bekleyen araçları gördüm bir an. Fren yaptım ama yradımcı olsun diye de her zamanki gibi elle vites küçülttüm. Hızım yaklaşık 65-70km hızdaydı ve D'den 2 yerine L yani 1'e aldım vites kutusunu. Araç 45km hıza kadar vites düşmedi ve sonrasında otomatik olarak 1. vitese geçti. Hatta bazı modellerde yolda seyrederken aracı R'ye aldığınızda bile araçta herhangi bir arıza oluşmuyor.

Vitesin boşa alınması, sürekli tork konvertörüne yağ pompalayan volanın, gereksiz yere yağı ısıtmasını önler. Bilinenin aksine, otomatik vites kutuları N'ye alındıklarında yağlamayı kesmez. Ben 30 saniye üzeri ışıklarda hep N'ye alıyorum aracı. Gereksiz yere vites kutusunu yormuyorum. Sadece zamanında yağını değiştirin o kadar....Gerisini kendisine bırakın.
    Düzenleyen : tolgakmg

13. bt4mart

bt4mart Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    oncelikle hoşgeldiniz..aracınızın modeli sanıorm 99 accent..kullanırken motor sogukken alçak devirde kullanmaya,aracı calıstırırken vurdurarak calıstırmamaya ozen gosterin..ayrıca aracı p den r veya d konumuna getirdiginzde aracın devinim icinde olcagnı duyacaksınız,motorun o devinim i bitirmesini bekleyin aniden gaz vermekten kacının..arac L konumunda (yağışlı hava) konumundayken ve 2 (yokuş) konumundayken50km hızı gecmemeniz gerekir..cunku L ile 1.vitesten 2ile 2. overdrive tuşuylada 3.vitesten yukarı cıkamazsınız..(yağışlı havalarda buzlu yollarda L konumunun avantajlarını önemli derecede hissediceksiniz..)umarım yardmcı olmusumdur..

14. ShindLer

ShindLer Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    bt4mart teşekkür ederim verdiğin bilgi için.Ancak şu overdrive tuşu nasıl kullanılıyor bilmiyorum.Mesela L de ve 2 de kullanabiliesin demişsiniz.Bu tuş D de yüksek hızlardada kullanılıyormu.Kullanılıyorsa ne şekilde.Bilgi verirseniz memnun kalıcam.(ayrıntılı bilgi lütfen)

15. ShindLer

ShindLer Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    Daha önce otomatik araba hiç kullanmadım.Bu yüzden vereceğiniz her bilgi inanın benim için çok değerli.Şimdiden teşekkürler.

16. Turgay

Turgay Yönetici

Alınan Beğeniler:
    68
    Ad Soyad:
    Turgay ÖRSBAŞ
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Diğer Modeller
    Sitede Arama yaparak aradığınız bütün konular hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

17. alpertekin

alpertekin Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    Overdrive tuşu yokuşdan inerken motor freni (komprasör) vede makasa girdiğinizde vites küçültür devir arttırır...

18. bt4mart

bt4mart Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    heralde bi yanlış anlaşılma olmuş,overdrive tuşunu L ve 2 konumundayken açmayın..çünkü hepsinin işlevi farklı..işlevleri kısaca şoyle:
    overdrive: aracın 3. viteste kullanılmasını saglar..aracınız 4. yani son viteste ise siz overdrive a basarak aracınızı 3. vitese düşürür duraklamak isterseniz frene basarak motor freni olarak,arac sollamak isterseniz de gaza basarak performans elde eder istediginiz hıza ulaştıktan sonra bu tuşu kapatır 4. vitese gecebilirsinz.
    L konumu: aracın 1. vitesten yukarı cıkmamasıdır..yani örneğin aşırı yağışlı havalarda buzlanmalarda kısaca kaygan yollarda frene basarsanız aracın kaymadığnı ve yokuş aşagı indiğinizde ise 20 km den aşağı inmedgnizi motorun otomatik olarak hızınızı ayarladıgnı gorceksnz..(kuru ve düz yolda denerseniz frene basınca ani fren yapacaktır dikkat edin)
    2 konumu: aracın 2. viteste kalmasını sağlar..yokuş yukarı cıkınca kullanılır..50 km den sonra kapatmanız gerekir..
    L ve 2konumundyken overdrive ı kullanmayın..saygılar

19. ShindLer

ShindLer Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    bt4mart çok teşekkür ederim arkadaşım verdiğin bilgiler için.

20. HaYLaZzZ

HaYLaZzZ Yasaklı Üye

Alınan Beğeniler:
    1
    bende hayatta kullanamıyorum otomatık vıtesı araba gecemıyorum o zaman :)

Bu Sayfayı Paylaş