Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

Motor Takozu Değişimi Hakkında

'Accent Admire Forum - Club LC' forumunda smehmetcoban tarafından 6 Mart 2020 tarihinde açılan konu

1. smehmetcoban

smehmetcoban Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    4
    Ad Soyad:
    Seyit Mehmet Çoban
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Accent Admire 1.5 CRDI (2003-2005) LC
    Cümleten hayırlı akşamlar, bir süredir motor rölantide iken veya yarı debriyaj yapınca tak tak ve şıngır şıngır diye ses geliyordu. Bir ustaya götürdüm ve sorunun motor takozunda olduğunu söyledi. Araçta eskiden yarı debriyaj yapınca rahatça hareket ederdi ama şu an o kadar rahat itmiyor aracı, zorlanıyor gibi.

Bir de 2. vitesten itibaren metalin metale değmesi gibi bir ses geliyor gaza basınca (zzzzzzzz gibi) ama aracın çekiş gücünde hiçbir değişiklik yok. Devir ne kadar çok artarsa, ses de o kadar artıyor ama öyle baskın bir ses değil, çok ince anca dikkat kesilince duyuluyor o metalin metale değmesi gibi olan ses.

Birkaç yere sordum ama 500 TL fiyat verdiler takoz için. Çok pahalı geldiği için almaya pek yanaşmadım ama bir taraftan da korkuyorum. Her ne kadar usta, bu takoz seni yarı yolda bırakmaz dese de içimde hep bi ürperti var.

Bir de birkaç kişi bana yan sanayi ürünlerin sesi kesmediğini söyledi. Doğru mu? Orijinal mi taktırmam gerekiyor yoksa yan sanayi de iş görür mü?

Edit: İnternette şu ürünü buldum: https://www.gittigidiyor.com/otomob...ag-motor-takozu-2181025700-kore_pdp_485817110

Sizce bu doğru takoz mudur? Bir de değişim olunca o tak tak veya şıngır şıngır ses gider mi?

Şimdiden cevap veren herkese teşekkür ederim.

Son düzenleme: 6 Mart 2020
  2. polis34

polis34 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    80
    Ad Soyad:
    SALIHA
    Yaşadığınız Şehir:
    1-ADANA
    Araç Modeli:
    Sonata 2.4 (2006-2010) NF
    kesinlikle yan sanayi kullanma tamiride zor olan parçalar

smehmetcoban bunu beğendi.
  3. smehmetcoban

smehmetcoban Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    4
    Ad Soyad:
    Seyit Mehmet Çoban
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Yetkili servise götürsem, normalin üstünde bir fiyat mı öderim peki? Yoksa sıfır fiyatına yakın bir ücret mi öderim? Aslında kaskom da var ama...

4. ozgutozkan

ozgutozkan Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    1,790
    Ad Soyad:
    Özgür ÖZKAN
    Yaşadığınız Şehir:
    35-İZMİR
    Araç Modeli:
    Accent Era 1.4 (2006-2012) MC
    Takozun yan sanayi olanında artık daha ucuz plastik mi kullanıyorlar veya ne yapıyorlar bilmiyorum ama çok yorumda işe yaramaz dendiğini gördüm.

5. Under Ground

Under Ground Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    1,435
    Ad Soyad:
    Hüseyin
    Yaşadığınız Şehir:
    74-BARTIN
    Araç Modeli:
    i20 GB 1.0 TGDI (2014-2020)
    Plastik değilde kaucuk o malzeme. Kaucuk malzemenin bir sürü kombinasyonu var . Özellikle yağ kecesi araştırırken öğrendim. Oluşturulan malzeme yağa dayanıklı sıcaklığa dayanıklı basınca dayanıklı bir sürü özellik kazanıyor kimyasal kombinasyona göre. Tabi fiyatı düşük çakma takozlarda kullanılan kaucuk malzemenin çok kaliteli olmasını beklemek hayal . Hatta toz körükleri bile yan sanayileri on para etmez .

SM-J400F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

ozgutozkan bunu beğendi.
  6. ozgutozkan

ozgutozkan Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    1,790
    Ad Soyad:
    Özgür ÖZKAN
    Yaşadığınız Şehir:
    35-İZMİR
    Araç Modeli:
    Aynen detayı bilmiyorum ama motorun titreşimini emen ve iş yapan işte bu kauçuk malzeme

Under Ground bunu beğendi.
  7. smehmetcoban

smehmetcoban Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    4
    Ad Soyad:
    Seyit Mehmet Çoban
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Aracı yetkili servise götürdüm ve arıza tespit yaptırdım. Anlamadığım bir şekilde 15.000 TL'lik masraf çıktı. Yağına, suyuna osuna busuna her şeyine dikkat eden biriyim ama nasıl böyle oldu anlamadım.

Adamlar kısaca kaputun altındaki her şeyi değiştireceğiz diyorlar. Eğer araç bu kadar kötü durumdaysa ben bu aracı nasıl kullandım bunca zaman? Ki ben daha 4 ay önce triger ve setini değiştirdim. Onu bile yazmışlar oraya. 4 ayda bozulacağını düşünmüyorum.

Sizce ne yapmalıyım? Normal bir ustaya götürüp esas sorunumu mu hallettirmeliyim yoksa bir de ustaya mı göstermeliyim?

Asel Kaan Efe ve Under Ground bunu beğendi.
  8. ysuatsenyurt

ysuatsenyurt Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    6,076
    Ad Soyad:
    Yusuf Suat
    Yaşadığınız Şehir:
    55-SAMSUN
    Araç Modeli:
    PSA
    Motor takozunda orjinal parça kullanmak önemli. Yan sanayi takozlar bazen 1 sene bile dolmadan ömrünü tamamlıyor ve iş göremez hale gelebiliyor. 500 lira vermek çok geldi 200 liraya aldım derken aslında sonunda orjinal takozu 700-800 lira gibi bir fiyata almış oluyorsunuz.

Asel Kaan Efe ve Under Ground bunu beğendi.
  9. Under Ground

Under Ground Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    1,435
    Ad Soyad:
    Hüseyin
    Yaşadığınız Şehir:
    74-BARTIN
    Araç Modeli:
    En büyük kalem turbodur herhalde . Kontrol ünitesi ecu yani araç beyni ise oda deli gibi fiyattır tahminim Debriyaj çatalını unutmuşlar hayret. Herhalde bankadan kredi çekip de bakım yapılıyor bu serviste

Son düzenleme: 10 Mart 2020
  10. Under Ground

Under Ground Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    1,435
    Ad Soyad:
    Hüseyin
    Yaşadığınız Şehir:
    74-BARTIN
    Araç Modeli:
    Bu arada turbo ve ecu da servis ne sorunu görmüş keşke bir bilgi alsaydınız. Servis bunların tabiki tamirini yapmaz . Değişim fiyatı yazar. Ama piyasada bunların tamiri yapılıyor. Tabi ne kadar güvenilir orası başka mesele .

11. newrophat

newrophat Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    392
    Ad Soyad:
    a. ö.
    Yaşadığınız Şehir:
    74-BARTIN
    Araç Modeli:
    ahahahaha servisçiler youtube ergenleri gibi sosyal deney videosu çekmeye başlamış sanırım , keşke kameraların yerini sorsaydınız :D

oskanush, Asel Kaan Efe ve Under Ground bunu beğendi.
  12. erenuzel41

erenuzel41 Moderatör

Alınan Beğeniler:
    6,303
    Ad Soyad:
    Eren Uzel
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Honda
    motorun titreşimine göre sertlik ayarı vardır her motorda farklıdır, bu sertlik elle değil ufak bir ölçüm aleti olan durometre yada shoremetre ile ucundaki iğne lastiğin düz kısmına batırılarak ölçülür. Yan sanayi takozlar orjinal sertlikte olmayabilirler hatta olma garantisi yoktur. Orjinal takoz 50ShA sertlikte ise yan sanayisi 70ShA olabilir ve bu da orjinalin mandalina gibi ama yan sanayi olanının ise karpuz kabuğu gibi sertlikte olması gibidir

Titreşimi sönümlemeyecektir. İleri safhada bu titreşimler motor beşiğine ve motorun kendisine kadar zarar verir.

Yağa benzine mazota ve bunların buharına dayanan kauçuk tipleri >CR< chloroprene >NBR< Nitril bütadien rubber >ACM< Asetil crylat material vs. vs. gibi lastik hammadde karışımları titreşimi sönümlemede başarılı değildirler mekanik güçler altında çabuk deforme olurlar ama benzine mazota yağa bandırılırsa şişmezler.

Piyasada envai çeşit kauçuk materyali var:) her şartı bir arada sunan yok :) her yere özel ayrı lastik hammaddeleri olur ve bunlar içeriğinde en az 6-8 çeşit farklı kimyasal içerirler.

Motor takozu gibi titreşim sönümleyen parçalar >NR< yani Natural Rubber denilen doğal kauçuk lastiğinden imal edilirler içerisinde siyah petrol türevi karbon, yapışkan bir çeşit yağ, ağaçtan toplanan orjinal bal rengi kauçuk vs. gibi 8-10 tane kimyasal bulunur bu lastik çeşiti metale özel yapıştırıcı boya ile ısıyla preslenirken yapışır, diğer kauçuk hammaddeleri bu boyaya bu kadar kuvvetli yapışmaz.

BMC Temsa Otokar gibi birçok ticari aracın motor takozlarını fabrikada üretiyoruz orjinal olarak fabrikalarına montaj hatlarına ve servislerine gönderiliyor ve üretimi ciddi disiplin isteyen motor takozları çekme, kopma, sertlik ve belirli yük altında esneme miktarı ölçümü gibi bir çok testlerden geçmesi gerekiyor. Bu testleri bizzat ben yapıyorum:)

Yan sanayi bir parçada bunların hiçbirisini garanti edemezsiniz mesela takoz lastiği metal kısıma yapışmaz kopabilir ve motor düşer veya çok serttir sönümlemez, çürüktür çabuk dağılır.

Gidiniz orjinal alınız. eğer orjinal motor takozu 10 yıl kuralı sebebiyle tedavülden kalktı ise en bilinen kaliteli markanın pahalı ve en kaliteli motor takozunu seçmeniz emniyetiniz ve memnuniyetiniz açısından zaruri öneme sahip.

13. Under Ground

Under Ground Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    1,435
    Ad Soyad:
    Hüseyin
    Yaşadığınız Şehir:
    74-BARTIN
    Araç Modeli:
    Toz köruklerinde de aynı şey geçerli herhalde . Eski aracımda aks körüğü değiştirmekten imanım gevrerdi .

erenuzel41 bunu beğendi.
  14. erenuzel41

erenuzel41 Moderatör

Alınan Beğeniler:
    6,303
    Ad Soyad:
    Eren Uzel
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Honda
    Aks körükleri çoğunlukla nitril malzemeden olur abi:) üzerinde üretildiği malzeme kodu >NBR< gibi ve üretildiği tarih logosu son iki hane yıl ve üretildiği ayın sayısı kadar zımbası yada ok işareti veya cetveli olmalı, ekstradan üretici logosu gibi şeylerde olmalı bunlardan hiçbiri yoksa zaten o parça kesinlikle merdiven altı yan sanayidir yan sanayinin de kalitesizi yani, orjinalinin beşte biri fiyata mal edilir:) kısa sürede patlar çatlar:)

Merdiven altı üretim yapan yerlerde kalite politikası sistemi, iş güvenliği sistemi, muhasebeci bile olmaz:) denetlenmez.

kendilerinden büyük firmaların çöpe attığı kullanmadığı bayat, spek dışı, laboratuvar reddi gibi hammadde ve kimyasalları bu merdiven altı üreticiler yok parasına satın alırlar, eski hurdaya atılan kalıpları da aynı şekilde satın alırlar yada tedarik usulü veya kendi imkanlarınca uydururlar sonra bunlarla üretilen parçaları piyasaya el altından sürerler.

Mesela yan sanayi bir amortisör takozu sert bir çukurda kopabilir ve mil fırlayıp kaputu delebilir. yan sanayi salıncak burcu ve rotil daha tehlikelidir yerinden çıkabilir takla attırabilir, yan sanayi rot 160km hızla giderken gevşeyebilir, yan sanayi hava filtresi tozu tam olarak süzmez yada kağıdı gereğinden sıkı yoğunluktadır fazla yaktırır.

Gelişi güzel biçimde yan sanayi parça kullanmak yada çok kaliteli ama pahalısı varken ucuzunu bu iyidir diye tercih etmek otomobile yapılan en büyük kötülüklerden biridir. Otomobil olsun bilgisayar işi olsun yada elektronik olsun bu gibi bazı sektörlerde hem ucuz hem kaliteli ve performanslı ürün yoktur ya pahalı ve iyidir ya ucuz ve kötüdür:)

beyaz eşya öyle değil mesela:) yerlisi var ucuz ve kaliteli hatta gavur bile bunları bizden alıyor, bazı yerli menşeili beyaz eşyalar gavurunkinden bile sağlam oluyor

Ne zaman Türkiye de adam gibi marka imajı yaratabilecek, kalite ve tecrübe esaslı yerli bir otomobil üretilirse işte o zaman o otomobilin parçasıda kendiside bize karşı hem kaliteli hemde ucuz olacaktır:) buna en az 25 sene daha var acele etmeyiniz, sabır... :)

Mavi jeans var mesela, bir kot pantolonuna 200 lira verilir ama onu hiçbir pahalı gavur malı kot pantolona değişmem, isterse 1000 liralık paul shark marka isterse 3000 liralık zara marka pantolon olsun.

kazıklanma meraklısı değilim yani, kaliteli mal bir kere alınır, gavurun malı da her zaman iyi değildir öyle bir kaide yok. Bir şeyi fabrikada üretiyorsanız tüketiciye sunuyorsanız o malı kuralına göre yapmak var birde katakulli ile üretmek var. Bu ikisini dikkatle süzüp bilinçli tüketici olmak bizim vazifemiz olmalı.

ama ucuz bir aks körüğü 4 sefer bile değiştirilir yine yırtılır:) neticede orjinal veya kaliteli olanla aynı paraya gelir:) 4 tane ucuz körük 4x50 200 lira ise 220 lira verip orjinal alıp 9 sene kullanmak daha iyidir:) her seferinde sök tak parası rot ayarı derken yan sanayi ucuz bir körük pahalıya bile geliyor aslında:)

Under Ground bunu beğendi.
  15. Under Ground

Under Ground Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    1,435
    Ad Soyad:
    Hüseyin
    Yaşadığınız Şehir:
    74-BARTIN
    Araç Modeli:
    Al ver ekonomiye can ver ne olacak. Piyasada hareket oluyor . Forza yan sanayi Tamircisi olsun yedek parçacı olsun . Mesela egzozcular hiç toyota sevmez diye duydum
    Geçen gün dümdüz duble yolda hizla giderken bir çukura düştüm çıktım ( Sevgiler kara yolları bakım ekipleri , sizi seviyorum ) . Bütün araba ahalisinin ödü koptu cikan gumburtuye . Dedigin gibi yan sanayi malzeme olsa kaput havalanirdi herhalde

erenuzel41 bunu beğendi.
  16. suleymanozer

suleymanozer Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    995
    Ad Soyad:
    Süleyman özer
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Sonata 2.4 (2006-2010) NF
    Yetkili servisten orijinal takozları alıp dışarıda iyi bir ustaya taktırın, servis mağduru biri olarak söylüyorum, servis kötüdür demiyorum ama çok dikkatli olup iyi araştırın..

17. Adem Kahraman

Adem Kahraman Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    24
    Ad Soyad:
    1905
    Yaşadığınız Şehir:
    38-KAYSERİ
    Araç Modeli:
    Tucson (2015–20XX) TL
    Aynı durum başıma gelen biri olarak 3-5 fazla verip orijinal taktırın takozu.Usta bana da bu yeter,yolda bırakmaz şu bu dese de o metal sürtme sesi yan sanayi ürünü değişiminden kısa süre yani birkaç ay sonra yeniden başlamıştı,sonra da orijinal olmadığı için yeniden sorun çıkardı dediler.Tecrübeyle sabit pişman olmamak için takozun orijinali en iyisidir.

Asel Kaan Efe bunu beğendi.
  18. duhangs

duhangs Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    1,351
    Ad Soyad:
    Duhan
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Getz 1.5 CRDİ (2003-2011)
    Hyundaı de ne hıkmetse yan sanayı parça yaramıyor, 3-5 fazla verın ama 1 kez ugraşın değişirsenizde 2 takoz birden değişin.
    Birde sorunları serviste öğrenip dışarıda yaptırmak yarı yarıya daha ucuzlatabilir.

19. ai_torcuk

ai_torcuk Moderatör

Alınan Beğeniler:
    10,284
    Ad Soyad:
    ali izzet torçuk
    Yaşadığınız Şehir:
    59-TEKİRDAĞ
    Araç Modeli:
    İX35 (2009-201X)
    Takoz değişiminde hangi takoz değişecekse orjinalini önce piyasada araştırın. Bazı takozların orjinali piyasa bulunabiliyor.
    Eğer bulamazsanız kesinlikle yan sanayi almayın. Servisten bir kere alırsınız. Hiç bir sorun yaşamazsınız.

Bu Sayfayı Paylaş