Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

Motor ısınınca durup beklerken titreme

'Teknik Sorunlar ve Çözümleri' forumunda Metehan_Live tarafından 29 Mayıs 2011 tarihinde açılan konu

1. Metehan_Live

Metehan_Live Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    Arkadaşlar aracım Hyundai 2001 1.5 GL.

İlk arabam, aracı aldığımdan bu yana çok memnundum tıkır tıkır çalışıyordu.

Ancak son bir aydır gıcık bir sorun yaşıyorum.

Aracı ilk çalıştırdıgımda motor sogukken bir sorun yok, ancak motor ısınınca (3-5 km gidince) kırmızı ışıkta durunca mesela sarsıntı oluyor. İçerde rahatlıkla hissediliyor. Hatta gecen gun bu titreme kendini aştı arkadaşlar noluyo bu titreme ne dediler.

Öncelikle şunu söyleyim;

- Benzinde çalıştırdım bugün arabayı gezdim aynı sarsıntı benzinde de var.
    Ha belki lpgde biraz daha fazla sarsıntı benzine göre.

Bu sorunun başıma büyük masraflar açmasından endişe ettiğin için burada sormak istedim.

Çünkü gerek google da gerek sitede bu sorunu yaşayanları araştırdıgım cogu kisiye gereksiz yere bir çok parçanın değişdirildiğini duydum.
    İşte benzin pompasından tutun, motor takozuna(kulagına); sonra bujiden buji kablosuna, bobine, kelebek temizletmeye, motor sıcaklık müşiri vs.. vs.. kadar neler neler... 500 lirası gidenler var.

**

Önceleri bir usta gazdan demişti. Motoru doktorlardakine benzer bi kulaklıkla dinledi subap iticilerden geliyor gaz ayarı yaptır geçer demişti.
    Benzinde denedim gazdan değil.

Yinede gittim gazcıya çocuk 50 liramı almadı gerek yok bu sorun gazdan değil dedi. Buji değiştir dedi değiştirdim yine farketmedi. (5km olmuştu değişeli usta aşınmış dedi bilemiyorum artık)

Bugun ustam bi arabayla ilgileniyordu o gidince anlattım sorunu çalıştırdım tabi motor soğudu teklemede oluyor dedi bu buji kablosundan olur dedi.

Yarın kablo al gel derse diyorum buji kablosunu (yasadıgım yerde orjinal olmadıgı icin suradan (1.4 yazmıslar ama yanlıslıkla 1.5 sordum) 50 liraya alıp değiştireceğim http://www.akparca.com/Accent-Milenyum-14-Buji-Kablo-Takimi,PR-14.html ).

Ee buji kablosunu da değiştirince sorun düzülmezse... Bu sefer başka birşey diyecekler. Bazen takmayım diyorum ama geçen gün bi kereye mahsus sarsıntı çok arttıgında takılmayacak gibi olmadıgını anladım. Bide arabanın eski düzgün halini bilince takıyor insan.

Ne yapacağımı şaşırdım. Arabayıda değiştirmek istemiyorum açıkcası zaten daha iyisini alacak param yok.

Bu sorunu daha önce yaşayan veya teknik bilgisi iyi olan bir arkadaşım bir çözüm önerebilir mi?

2. fthysr

fthysr Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    2
    Benim aracım da accent 2001 GL, ve benzer bir sorunu da ben yaşıyorum.

Şöyle ki: Sorun havalar ısınınca ortaya çıkmaya başladı.
    Önceleri sabah yada motor soğukken çalışmasında bir sorun yok...
    Ama motor ısındıktan sonra stop edip sonra bir daha çalıştdığım zaman devir düşüp motor stop ediyor.

Eğer gaza basarsam motor çalışmaya devam ediyor, biraz hareket ettikten sorna ise stop etmesi geçiyor. Yani ilk çalıştırmada sıcak motor stop ediyor.
    Bu sorun ortaya çıkmadan önce devir saati arada bir inip çıkıyor, ve rölantide iken genelde 600-700 seviyelerinde duruyor....

Bu arada araca yeni LPG taktırdım ama sorun daha gaza geçmeden, ilk çalıştırmada meydana geliyor. (bir de araba çok çabuk gaza geçiyor, 10sn içinde... Acaba motor sıcakken hemen gaza geçmeye çalıştığından olabilir mi.) Ama yine da hislerim LPG ile ilgisi olmadğı yönünde...

Motor ısı müşürü diyen var,
    Gaz kelebeği diyen var,
    Rölünti sensörü diye var...

3. MSC

MSC Site Yetkilisi Yönetici

Alınan Beğeniler:
    16,938
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    Motor ısı sensörü arızalanınca devri düşürmez aksine arttırır.

Gaz kelebeği olabilir, fişini çekin ve deneyin. fişi çekilince ayağınızı gazdan çekince devir hemen düşmez buna dikkat edin.

Rölanti motor'u olabilir, ses yapıyor mu bunu kontrol edebilirsiniz. çıt çıt inceden ses yapar.

4. sametk

sametk Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    3
    buji kablosunun hangisinde sorun olduğunu anlamanız için size bir öneri. araç çalışırken buji kabloların tek tek sökerek aracın teklemesine neden olan kabloyu bulabilirsiniz. araç 3 buji ateşlemesiyle çalışır merak etmeyin. bunu deneyin hangi kablonun bozuk olduğunu bulabilirsiniz. kablolardan sadece birisi bozuktur. arızalı kablo sayısı 2 olursa araç çalışmaz zaten. rölanti müşürüne de bakmanızı öneririm araç ısınınca müşür hava almaya başlayabilir. hava alan müşür sarsıntıya neden olabilir. gaz kelebeği olacağını sanmıyorum çünkü gaz kelebeğinde sorun olursa araç rölantide değil de yüke bindiği zaman yakıt bitiyormuş gibi tekleme yapar. yine de kontrol ettirmekte fayda var.

5. MSC

Alınan Beğeniler:
    16,938
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    Buji kablosu bu şekilde kontrol edilmez, omaj ölçümü yapılması lazım. Bununla ilgili bilgiler forumda var. Eğer standart aralıktaki omajları kaybetmişse yenisini mümkünse yetkili servisten alın.Yan sanayi kabloların çoğu sorun çıkarıyor.

https://www.hyundaiclubtr.com/forum/forum_posts.asp?TID=21504

Düzenleyen : Serdar

6. sametk

sametk Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    3
    buji kablosundan kaynaklanan sorunu bulma konusunda sizin dediniğiniz doğru. benim anlatmak istediğim sorunun buji kablosundan mı yoksa farklı bir arızadan mı kaynaklandığını anlayabilmek.
    Düzenleyen : sametk

7. MSC

Alınan Beğeniler:
    16,938
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    En sağlıklı motorda bile 1. kabloyu sökerseniz araç tekler, 4. kabloyu sökerseniz hissedemeyeceğiniz şekilde yada 1'e göre çok daha az titrer. Aynı şey buji içinde geçerlidir. Yani bu durumda yapacağınız deneme size 1.buji yada buji kablosunun arızalı olabileceğini gösterirki bu denemenin sonucu doğru değildir. En temizi ilk olarak omaj ölçmek, eğer sorun devam ediyorsa ardından bujilerin sıralamasını değiştirmek, 1-2-3-4 >>> 4-3-2-1 gibi. Sorun buna rağmen devam ediyorsa ve en ufak bir değişiklik yoksa bobin ölçümüde yapılır. Buradanda sonuç çıkmaz ise ateşleme ile ilgili sorun yok diyebiliriz. Geriye kalan sorun çıkartacak parça enjektörlerdir.

Tabii bu bütün sensör verilerinin (map, iat, oksijen, pozisyon v.b.) makul sınırlar içinde olduğunda denenir.

Bu tip yükte tekleyen yada tam tersi yük altında olmadığında tekleyen motorların emme manifoltuda kontrol edilmeli. Motor hareketi yada hareketsizliğinde manifolttan hava alıyor olabilir.

Düzenleyen : Serdar

8. Metehan_Live

Metehan_Live Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    Öncelikle herkese ilgisi için teşekkürler, bizim usta 1 dakikada teşhisi koydu, motorda teklemede var. Buji kablosu dedi!

Sanayide orjinal bulamadım adamlar yan sanayiyi orjinal diye satmaya çalışıyor fiyattan bile anlaşılıyor zaten.

Akparca adlı internet sitesinden 50 TL ye orjinal buji kablo takımını aldım.
    Bugun geldi.

Yarın usta açık olursa kabloyu değiştireceğim. Olmazsa p.tesi.

Sonucu burada paylaşırım. Eski ustam lpg ye suç atmıstı benzinde de oluyor tutturamamıştı.

Şayet düzelmezse ustama elveda diyeceğim. İnş. doğru tespittirde bende kurtulurum şu sorundan hemde boşa param gitmiş olmaz.
    Kabloya dokunmadan motora gaz verdi bir iki 30 saniyede kesin teşhis koydu.

9. Metehan_Live

Metehan_Live Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    Evet bugün buji kablom değişti.

Tabi düzelmedi titreme aynen devam. (Orjinal buji ve 10 lira el emeği 60 lira boşa gitti maddi yönden sıkışık zamanım)

Usta kıvırdı tekliyodu titreme ayrı tekleme ayrı onada bakarız diye.
    Cinlerim tepeme çıktı.

Bi Ford servisi tanıdık vardı ona sordum takozdandır dedi.
    Gerçekten ön takoz yıpranmış yarılmış hatta içindeki lastik, değiştirdik 35 liraya yan sanayi aldım orjinalı yoktu.

Sonra denemek için yola çıktık fan çalışınca acayip bi titreme oldu. Vidayı sıktı kaportaya baglantı noktasındaki o da gitti.

Şuan tamamen ses gitti diyemem ama eskisi kadar titremiyor sanırım gerçi tamda denemedim illallah dedim.

İşini bilen hakkıyla yapanın eline koluna sağlıkta şu usta diye geçinenlerden biri bir gün elimde kalacak. Yaşlara hürmetten la havle diyorum.

Sonuç olarak bu çok nedeni olabilecek bir sorun arkadaşlar.

Sözde değil özde usta halledebilir yoksa paranız boşa gider.

Ancak motor takozunuzu arabayı kaldırtıp kontrol ettirin sizde bakın hatta, benim arabanın motor kulagının içindeki lastik yarılmıştı resmen.

Az çok faydası oldu o değişince orjinalini bulamadım belki bulabilsem dahada iyi olurdu. İşte böyle...

Yeni orj. buji kablosu - Yan sanayi motor takozu - El emeği
    Tam gitmeyen ama sanki azalan titreme (Tam test etmedim)
    Ve giden 110 TL..

Ha daha bide bizimki lpg ye götür deyip durdu da ben götürmedim, çünkü benzinde de denedim yapıyor. Sonuç: ustaya da bidaha s.a - a.s hayatta uğramam.

10. MSC

Alınan Beğeniler:
    16,938
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
  11. Metehan_Live

Metehan_Live Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    Haklısınız Serdar Bey. Ancak bu konuda bir bilgim yoktu.
    Gerekli ölçüm aletide yok zaten.
    Açıkcası bunu usta yapmalıydı öyle değil mi...

Neyse zaten içindeki yan sanayi çıktı, orjinal buji kablosu olmuş oldu, en azından ustamızı tanımış olduk. Daha doğrusu çırak kadar bilgisi olmadıgını anlamıs olduk.

Bu arada sorunu tamamen çözdüm daha doğrusu tespit ettim.
    Titreme hafif var ama artık nedenini kesin biliyorum en azından içim rahat.

Kaza sonrası bizim usta bozuntusu klima ve radyatör fanlarını düzgün takmamış bağlantı sorunlu. Montaj hatası. Tamamen teşhis ettim fan çalışınca sarsıntı artıyor.

Ankaraya gidince iyi bi usta bulursam bir elden geçirttireceğim. Ufak bir ince ayar lazım sanırım. Belkide bağlantı yerlerine esnek bir parça koymak vs. lazım.

Konu boyunca yardımcı olan tüm arkadaşlarıma teşekkürler.

Sözün özü arabada titreme varsa iyi usta şart.
    Yoksa boş yere paranız gider
    .

12. myüksel

myüksel Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    size tavsiyem eliniz bollaştığı zaman aracınıza elektoronik ciaz bağlatın ve arıza tespiti sizi yönlendire bilir

13. alban

alban Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    forumdaki tüm arkadaşlara merhabalar.1997 model hyundai sonata otomatik şanzuman arabam var boşta ve parkta sorun yok fakat D konumunda ayağım frende durup bekleme yaptığımda arabanın torpidoya ön taraftan muazzam bir titreme ve ses veriyor N konumunda iken ve giderken yok yarım edecek arkadaşlara ve site yetkililerine teşekkür ediyor çözüm önerinizi bekliyorum motor takozunu orijinal bulamadığımız için başka aracın buna uygunuyla değiştik acaba bundan dolayıda yaparmı.

14. tahrikk

tahrikk Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    Şanzımana baktırdınız mı? Baskı balata bitmiş olabilir. Benim aklıma gelen tek ihtimal bu, tecrübeli arkadaşlra daha iyi yardımcı olacaklardır.

15. MSC

Alınan Beğeniler:
    16,938
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    Merhaba, evet motor kulakalrından/takozlarından yapar. Daha küçük olanını bulup şamrel ile sarabilirsiniz.

16. alban

alban Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    serdar bey ön ve arka takozları yanılmıyorsam toyota marka arabanın uygun olanını tornacıda çaktırarak taktılar.normalde rolantideykende yapıordu bu ses kesildi fakat sadece ileri viteste yapıor.kaputu açtığınızda en sağda üsttte bir parça var direksiyon yağı nın üstünde o da sanırım motorun takozu o çok yanaşma ve kasılma yapmış dedi usta levyeyle kastırdığınızda sesi kesiyor bırakınca başlıyor çözüm için buraya lastik koyduk ama nafile sizce oray kastırıp araya esnek ne koyabiliriz.

17. alban

alban Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    tahrik merhabalar hocam otomatik şanzumanda baskı balata bitttiği vites geçişlerindede çok haf,if bağrıntı yada kaçırma olarak hissedilirmi sizce bunun tamir takımıyla kurtarılması yada maliyeti ne olur.?

18. tahrikk

tahrikk Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    Otomatik viteste hiç balata bitirmedim, nasıl bittiğini de bilmiyorum. Az önce küçük bir arama yapmıştım, araba geriye kaçar falan demişler ama bu kesin bir yöntem değil bence. Vites geçişlerinde hissettirebilir ama.
    O kastırdığınız yerdeki ses/titremeyi vites boştayken ve vitesteyken frene basarak denediniz mi?

19. alban

alban Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    geri kaçırma yok sadece vites geçişlerinde hafif devirlenme oluyor .boşta yada parkta iken sarsıntı yok denecek gibi. sadece d-l ve 2 de yapıor.

20. MSC

Alınan Beğeniler:
    16,938
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    Şamrel sarın, hiç bir şey kurtarmıyorsa alümünyum folyodan üstü açık küp şeklinde kalıp yapıp içini motor ustalarının kullandığu siyah silikon ile doldurun, 1 güne kurur.

Bu Sayfayı Paylaş