Herkese merhaba, Konuyu aradım ama bulamadım. Önceden açıldıysa affola. Önceki aracım corsa'nın yaz lastikleri 195x55x16 idi ve o araca çelik jantıyla beraber 185x65x15 kışlık lastik almıştım. Eski aracımı satınca kışlık lastikleri ve jantları satmamıştım kullanma ihtimalim olabilir diyerek. Yeni i20 aracımın da corsa gibi 4x100 bijon ölçüsü ve 195x55x16 lastik ölçüsü olduğunu bilerek bugün lastikçiye kışlık jant ve lastiklerimi taktırmak için uğradım. Mevcut bijonların yerine daha uzun boyda bijon alıp kışlık jantların bileziklerini yenileyerek kışlık jantların lastikle birlikte montajını yaptırabildim. Böylece kışlık lastiklerime yeni jant almaktan kurtuldum. Ancak şöyle bir sorum olacak. Kışlık jant ve lastiklerde basınç sensörleri yok. Yazlık lastik ve jantlarımı depoya koydum araçtan uzak muhafaza ediyorum. Aracın basınç sensör uyarı ışığı yanmıyor. Lastikçi arkadaş, yeni lastiklerde sensör olmadığından aracın uyarı ışığı sürekli yanar demişti. Benim araçta tam tersi oldu. Tecrübesi olan varsa yardımcı olabilir mi? Lastik basınç uyarı ışığı sensör yokken yanar mı yoksa yanmaz mı?
Arabanızın göğüsünde manuel “ lastik basınç sensör butonu “ var mı , eğer varsa butona bir süre basılı tutulduysa yanmaması ve pasif hale gelmiş olma ihtimali vardır hocam. Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Lastiklerin havasınıın az olduğunun tespiti için illa sensöre gerek yok, bazı araçlar sensörlü bazıları sensör olmadan, sanırım lastiğin dönüş sayısını hesaplayarak yapıyor bu işi.
Evet aracın içinde lastik basınç sıfırlama butonu var. Lastikçi aracı biraz geri almak için direksiyona geçti ancak bu düğmeye bastığını sanmıyorum. Böyle birşeyden haberdar olsa zaten sürekli uyarı ışığı yanar demezdi. Ben de bu butona basmadım. Acaba uzun süre kullanmak mı gerekiyor bu şekilde uyarı ışığını görmek için? Aracı 9-10 km ancak kullandım lastik değişiminden sonra.
Her lastiğe basınç sensörü koymak daha maliyetlidir muhtemelen, birçok araçta sensör olmadan çalışıyor, şu ana kadar aldığım araçlar içinde yalnızca Astraj ve Tucson'da sensör vardı, diğerlerinde yoktu.
Merhaba, Kullanma kılavuzunu biraz karıştırdım ve şu bilgileri buldum: "Bu araçtaki TPMS, sürüş esnasında her bir tekerleğin ve lastiğin yuvarlanma yarıçapını ve dönme özelliklerini izler ve karşılaştırır. Lastik havalarının belirgin derecede düşük olup olmadıklarını kontrol eder." "TPMS arızaları değişik nedenlerle oluşabilir, örneğin araca değişik lastikler veya jantlar takılması TPMS'nin düzgün çalışmasını engelleyebilir. Bir veya daha fazla lastiği veya jantı değiştirdiğinizde, değiştirilen lastik veya jantların TPMS'nin düzgün çalışmasına olanak verdiğinden emin olmak için, daima TPMS arıza göstergesini kontrol ediniz." "TPMS aşağıdaki şartlar altında düzgün bir şekilde kalibre edilemez. - Orijinal lastikler kullanılmıyor ise." "Lastik Basıncı İzleme Sisteminde bir sorun olduğunda, TPMS arıza göstergesi bir dakika kadar yanıp söndükten sonra sürekli yanar." "TPMS ile ilgili bir arıza varsa Düşük Lastik Basıncı Konum Göstergesi(benim araçta sadece uyarı göstergesi var, konum göstergesi yok) araçta düşük basınçlı lastik olsa bile göstermeyecektir." "Lastik Basınç İzleme Sistemi (TPMS) parçalarını kurcalamak, modifiye etmek veya iptal etmek sistemin sürücüyü düşük lastik basıncı durumları ve/veya TPMS arızaları hakkında uyarma özelliğini engelleyebilir.(Hangi parçalardan bahsediyor, nokta atışı parça belirtmemiş)" Kitapçıktaki bu bilgiler haricinde, jant üzerinde bir sensör var mı yok mu kesin bir bilgiye ulaşamadım. Jant boyutu farkı olsa da orijinal lastik çapı ile kışlıklar arasında çap farkı 1 mm. Zaten kış lastiklerini seçerken ona dikkat etmiştim. Belki dediğiniz gibi orijinal lastik gibi algılıyor.
Hocam yeni i20lerde jant içinde bir sensör yok, ABS moduluyle lastiğin dönus acısı ve miktarı ile hesap yapıyor.
Bugün 25-30 km yol yaptım. Yanmadı. Dediğiniz gibi bizim araçlarda dolaylı basınç izleme sistemi varmış sayenizde öğrenmiş oldum. Teşekkür ederim. Benim gibi merak edenler için kısa bilgi; Dolaylı ölçüm sistemlerinde, araç üzerindeki ABS sensörleri kullanılarak basınç izlenir. ABS kontrol ünitesi, farklı yuvarlanma çevresi boyunca bir lastiğin basınç kaybını algılar. Düşük hava basıncına sahip bir lastik, doğru hava basıncına sahip bir lastikten daha fazla devir yapar. Bununla birlikte, bu sistemler doğrudan ölçüm sistemleri kadar hassas değildir ve bir uyarı mesajı gelmeden önce yaklaşık % 30 basınç kaybı gerektirir. Avantaj, nispeten düşük fiyattır, çünkü halihazırda mevcut olan çok sayıda araç bileşeni kullanılabilir. Gerekli olan tek şey, uyarlanmış ABS yazılımı ve gösterge ünitesinde ek bir ekrandır.
Lastik değişiminden yaklaşık 60-70 km sonra bugün lastik basınç uyarı ışığı yandı. Lastikçiye gidip havalarını kontrol ettirdim, herhangi bir basınç kaybı yoktu. İçerideki basınç ayarlama düğmesinden mevcut basınca göre sistemi kalibre ettim. Takip edeceğim bakalım bir süre sonra yine uyarı verecek mi diye.