arkadaşlar karbüratör hava ayar vidası karbüratörün neresinde tam olarak rica etsem fotorafını koyabilirmisiniz rölantiyle ilgili nerdeyse tüm konuları inceledim. sabahları cikleyi çekmeden aracım yazında kışında rolantisi düşük çalışıyor ısınınca düzeliyor ama nerden baksan 2-3 km gitmem gerekiyor cikleyle. lpg de biraz daha düşük rolanti benzinde normal çalışıyor. aslında benzindede normal deyil ama idare ediyor sanki ufakta olsa bir hızlanıp yavaşlıyor benzindede. şimdilik sabahları çalışma sorununu halletsem yeter birde gaza 3000-4000 devirlere kadar basıp bıraktığımda çok azda olsa patır patır yapıyor normalmi bu arkadaşlar teşekkürler ( kaptan kırk ) abimizden alıntıdır teşekkürler ! Rölantide çalışırken karbüratör kapalı olduğundan emme sübabı oldukça yüksek bir vakumla rölanti memesinden yakıt çeker. Siz bu yakıtı hava ayar vidasından ve gaz kelebeği açıklık ayarı yapan, rölanti vidasından ayarlarsınız.Ancak yüksek vakum aracınızın rölanti esnasında yüksek vakuma bağlı yanma odasına su buharı emilmesine neden olur. buda karışımı bozar ve titreşim başlar. Siz rölanti vidasını açınca, motor daha rahat hava emdiği için su buharı + karışım dengeli olarak yanar ve titreşim ortadan kaybolur. Bunun için; 1- Araç çalışırken radyatör kapağı açılarak su kabarcığı çıkışı kontrol edilmelidir. 2- Araç yağı kontrol edilmelidir. Yağda artış varmı kontrol edilmelidir. Bu konuda sorun yoksa, rölanti ayarı yanlış yapılıyor demektir. Rölanti ayarı için, önce rölanti vidası motor 1200-1500 devre gelinceye kadar ayarlanır. Hava ayar vidası ile tam gazda boğulma yapmayacak şekilde ayarlama yapılır. Daha sonra araç yavaş yavaş 850 devri bulması için rölanti ayar vidası ile ayarlama yapılır fakat dediğim gibi resim olsa hava ayarı vidasının daha faydalı olur Düzenleyen : ercango
Bir kere aracınızı özellikle soğuk havalar da LPG ile çalıştırmanız büyük hata, bu motorunuzun ömrünü kısaltır, pompa yağlama yapana kadar segmanlar silindirleri peynir gibi kazır, hem segmanlar hem de silindir hasar görür bu bir, ikincisi LPG benzin kadar güçlü bir yakıt değildir, motor soğukken çalıştırmaya gücü yetmez, ayrıca karbiratörün hava ayarı ile oynayarak LPG'deki rölanti düşüklüğünü gideremezsiniz... Düzenleyen : Coşkun Uçar
Öncelikle özellikle soğuk havalarda motor ısınanan kadar aracı mutlaka benzin'le çalıştırmanız gerekiyor, daha sonra LPG'ye geçiş yapabilirsiniz, jigle konusuna gelince, tamamen benzin devresi ile ilgili bir sistem, soğuk havalarda zengin karışım yaparak motorun ısınana kadar daha randımanlı çalışması konusunda yardımcı olması için konulmuştur, bu tüm araçlar için geçerlidir, ancak bazıları otomatik olarak devreye girer bazıları da sizde olduğu gibi manueldir, sonuç olarak bundan kaçış yok ancak sıcak havalarda jigleye gerek duyulmaz, bu durumda aracınız yine zor çalışıyorsa karışım ayarında problem var demektir, bana soracak olursanız önce karbiratöre ve ateşleme sistemine güzel bir bakım yaptırın, filitreleri değiştirin daha sonra hem benzin ayarlarını hemde LPG ayarlarını yeniden yaptırın...
filtre yeni hocam bende şunlardan şüpheleniyorum siz ne düşünürsünüz 1. distrbütör kabloları nda sıkıntı olabilir (çünki yağmurlu havalarda acayip derecede tekleme yapıyor 2. avans ayarında sıkıntı olabilir rölantide bariz bir bedford motoru edasıyla çalışıyor 3. karbüratör diyaframlarında bir sıkıntı olabilir bu araç larda soğuk havalarda kolay çalışsın diye ısınana kadar yüksek devirde çalışması için bir sensör veya buna benzer bişey varmı ısınınca düşecek şekilde birde aşağıda yüklediğim resimde gözüken nedir 3.
" border=""> bu resim hakkında bana yardım edebilirmisiniz aşağıda bir tüpün ucundan çıkıyor ve karbüratörün arkasına giriyor bizim iptal ettiğimiz (T) den iptal ettiğimiz bir tane hortum vardı azı açıktaydı iptal ettik rölantide bariz bir düzelme oldu ilk aldığımız zamanlarda tabi oldu ama hala o t yok orda acaba nedir bu Düzenleyen : ercango
" border=""> o tüpten çıkan hortum direk karbüratörün arkasına giriyor parmağımla tuttuğum yere yani (çıkıyor yazmışım resimde ama öyle işte Düzenleyen : ercango
Hocam çok detaylı bilmiyorum Huyndai motorunu ama önce komple bi bakıma sokun, buji ve özellikle buji kabloları çok önemli LPG sistemlerinde.."soğuk havalarda kolay çalışsın"...jigle devresi bunun için var zaten, yukarda yazdım bazıları otm. bazıları sizde olduğu gibi manuel..
teşekkür ederim hocam sağolun ilgilendiğiniz için belki bu konuyla ilgili başka yardım edecek arkadaşlar çıkar inşallah baktıracağım ama buji kablolarına avans ayarına karbüratöre bakım yaptıracağım