sa arkadaşlar dün aracın yağını değiştirdim castrol koydurdum aracın başına gitmedim her zamanki usta olduğu için güvendim bugün yağ çubuğunu kontrol ettim çubuk full çizgisinden yarım cm aşağıdaydı önceden almış olduğum 10/40 yağ vardı ama hangi marka olduğunu bilmiyorum ve onu ekledim full çizgisine kadar geldi şimdi bu iki farklı yağı karıştırmam bir sıkıntı oluşturur mu
Bence iki farklı markanın ürünü karıştırılmaması gerek yoğurt ile peynir bir değil hatta araçlarda kullanılan Antifriz bile farklı olan bir başka ürünle karıştırılmaması gerek.
motor yağı sonradan tam sentetik, yarı sentetik yada mineral tipte farklı bir yağ ile karıştırıldığında eğer motorunuz sonradan koyduğunuz bu yağları destekliyorsa problem olmaz, ancak ilk koyduğunuz motor yağı sonradan koyduğunuz yağdan daha aşağı vasıfta bir yağ ise ilk konan yağ özelliğini kaybetmeye başlar mesela tam sentetik 5w-30 motor yağına yarım litre 10w-40 yarı sentetik yağ koyarsanız o karterde duran şey artık tam sentetik yağ değildir vizkozitesi de 6w-33 filan olur, sonradan ilave edilen yağlardan hangisinin kimyasalları katkıları ve test sonuçları baskın gelirse motor yağı yavaş yavaş o özelliğide ilave olarak taşımaya başlar apı, acea, ılsac gibi test özellikleri değişir, herşey karmakarışık olur çok titiz biriyseniz yakıt sarfiyatı etkilenirmi? yada çekiş düşermi? düştümü? biçiminde bir fenalık basabilir, eğer sonradan ilave ettiğiniz farklı motor yağı motorunuz için tavsiye edilmiyorsa o zaman hepten zararlı olur. Yağ çubuğunu düz bir yerde çekip kontrol etmenizde fayda var eğimli zeminde yağ çubuğu çekilirse eksik yada fazlaymış gibi gösterir, ustanız gerçekten F çizgisinden aşağıda veya eksik yağ doldurmuşsa bunun sebebi motor yağı filtresini taktıktan sonra yağ pompası, filtre kanalı ve filtreye motor yağının hemen ulaşmaması ve sizin marşa bastığınız anda bu kısımların motor yağı ile dolarak karterdeki yağın oraya gittiği için azalmasından ibarettir, bu hatayı önlemek için motor yağını kontrol ede ede F çizgisine kadar doldurduktan sonra kapakları kapatıp marşa basacaksınız motor 5-10 saniye çalışacak kadrandaki yağ ışığı sönecek ve sonra yağ çubuğunu çekip baktığınızda motor yağı F çizgisi altına inmiş olacaktır sonra üzerini tamamlayarak titiz bir yağ değişimi çalışması gerçekleştirebilirsiniz
Keşke eklemeseydiniz. zaten cubukta yağ seviyesini 2 cizgi arasında gormeniz lazım.olmasi gereken budur.
10w40 yağlar yarı sentetiktir. Farklı markalarım her zaman çorba yapılması tavsiye edilmemekle birlikte, eklenen 200-300 gr bir şey SİNEK ISIRDI der. Sorun çıkmaz