Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

i20 Karlı zeminde frenler tutmuyor?

'İ20 Forum - Club' forumunda huseyin102 tarafından 31 Mart 2014 tarihinde açılan konu

1. huseyin102

huseyin102 Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    82
    Ad Soyad:
    Hüseyin PEHLİVAN
    Yaşadığınız Şehir:
    77-YALOVA
    Araç Modeli:
    Yeni i20 1.4 MPI (2020-202x)
    Arkadaşlar öncelikle merhaba

başıma 2 kere karlı zeminde fren tutmaması gibi bir problem geldi

öncelikle hem bolu'da hemde uludağ'da frene bastığımda arabanın hemen abs si devreğe girdi fakat abs girmesine rağmen araba yolda gitmeye devam etmekle birlikte (hızım 10km) herhangi bir şekilde durmadı fakat el frenini çektiğim an araç duruyor? abs sadece kütküt ses geliyor ama fren kaçırıyor. normal şartlarda frenim'de sertleşme gibi bir problem olmadı fakat karlı zeminde bu sertleşmeyi yapıyor. Daha önce başına böyle bir durum gelen arkadaşlar bunu nasıl çözdü yardımlarını bekliyorum.

Kısaca özetlemek gerekirse balata ısınması gibi yapıp frenleri kaçırıyor ama balataların ısınması gibi bir durum olmamakla birlikte bu problemin nasıl bir şey olduğunu çözemedik

Karlı Zemin: 1-2 cm kar var / -5 derece hava soğukluğu

Fren diski tutmuyor , fren pedalı sertleşiyor . Fren tutması ile arabanın durmamasını karıştırıyorsunuz. Frenler disklere yapıştırdığında kaçırıyor tekerleği kitlemiyor kaysa kabulum

2. DoganCanDemir

DoganCanDemir Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    280
    Ad Soyad:
    Doğan Can Demir
    Yaşadığınız Şehir:
    35-İZMİR
    Araç Modeli:
    Accent Blue 1.6 CRDI (2011 -201X) RB
    Karli zeminde normal altinizda 4 ceker bi nissan gtr yok sonucta

HTC One cihazımdan gönderildi

3. Köksal

Köksal Süper Moderatör

Alınan Beğeniler:
    4,522
    Ad Soyad:
    Köksal
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Opel
    karlı zeminde freni tutan otomobil var mı? karda tekerlekler erken kilitleneceği için abs çabuk devreye girer ve araç durmadığı için uzun süre tepme yapabilir. ilk tavsiyem kış lastiği, sonrasında da kontrollü düşük hızlarda seyretmeniz.

4. DoganCanDemir

Alınan Beğeniler:
    280
    Ad Soyad:
    Doğan Can Demir
    Yaşadığınız Şehir:
    35-İZMİR
    Araç Modeli:
    Abi gtr ranger over gibi araclar bile kayarken getzin durmasini beklemek heleki uludag ve boluda mumkun mu :)

5. huseyin102

huseyin102 Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    82
    Ad Soyad:
    Hüseyin PEHLİVAN
    Yaşadığınız Şehir:
    77-YALOVA
    Araç Modeli:
    arkadaşlar fren tutması ile arabanın durmamasını karıştırıyorsunuz. Frenler disklere yapıştırdığında kaçırıyor tekerleği kitlemiyor kaysa kabulum

6. salih_karali

salih_karali Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    563
    Ad Soyad:
    salih karali
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    abs nin amacı frenin daha iyi tutması degildir.
    panik anında daha güvenli ve kontrollu tutmasıdır ve fren esnasında dreksiyon hakimiyetinin sizde olmasıdir
    abs ıslak zeminde veya kar buzda daha erken devreye girer fren mesafesi uzar hatta hiç de durmayabilir araç ama kontrol sizde olur

7. Köksal

Köksal Süper Moderatör

Alınan Beğeniler:
    4,522
    Ad Soyad:
    Köksal
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Opel
    ABS (Antilock Braking System-Kilitlenme Karşıtı Frenleme Sistemi) ;)

8. mustafa11

mustafa11 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    13
    Ad Soyad:
    mustafa ünal
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Getz 1.5 CRDİ (2003-2011)
    size tavsiyem kesinlikle kar lastiği alın ve arkadaşın dediği gibi yavaş gidin karlastiğide bir yere kadar.Bi izleyin belkide izlemişsinizdir

En son bir moderatör tarafından düzenlenmiş: 1 Şubat 2015
  9. pasaoglu

pasaoglu Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    225
    Ad Soyad:
    Mustafa
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Accent Era 1.5 CRDI (2006-2012) MC
    Yukarıdaki yorumlarda yazıldığı gibi ABS nin amacı tekerleklerin kilitlenmesini önlemek, yaşadığınız olayın aynısını ben de yaşadım karda yokuş aşağı abs devredeyken hızlanarak indim en son sizin yaptığınız gibi el frenini çekerek durdum. Düşük hızlardaysanız bundan başka çare yok yüksek hızdaysanız da motor freni yapabilirsiniz. Bu olay çok kolay bir yazılımla halledilebilecekken nasıl böyle bir açığı otomobil üreticileri görmez anlayamıyorum. Komutu verirsiniz 20 km nin altındaki hızlarda ABS devreye girmez

10. <<bülent>>

<<bülent>> Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    1,905
    Ad Soyad:
    Bülent Nur
    Yaşadığınız Şehir:
    59-TEKİRDAĞ
    Araç Modeli:
    Accent Era 1.6 (2006-2012) MC
    Motor ne olursa olsun beygir kaç olursa olsun şu zırt şu pırt özellik olsun kadran şu kadar, hiç biri işe yaramaz, yola 4 teker bastığını, hız lastik durumu ve çevre şartlarının hayatta kalıp kalmamamızı etkilediğini hala anlamayanlar var, üzüldüm!

11. huseyin102

huseyin102 Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    82
    Ad Soyad:
    Hüseyin PEHLİVAN
    Yaşadığınız Şehir:
    77-YALOVA
    Araç Modeli:
    arkadaşlar ben size sorunu tam olarak anlatamadığımı düşünüyorum.

bakın arkadaşlar ben bu konuyu boluda ve bursa yada soğuk kentte yaşayanlar için açtım öncelikle i20 mekanik bir sorun olduğunu düşünüyorum karlı hava frenler şişiyor ve sertleşiyor istediğiniz kadar basın tutmuyor hiç bir işe yaramıyor fren ( kaymasıyla veya kar ile alakası yok bunun )

bazı arkadaşlar çok bildiğine lafım yok ama sorunu anlamadıkları için ezbere konuşulduğunun farkındayım aracın

Sorunum vakum, vakum tesisatı ya da brake booster (vestinghouse) ile ilgili olduğunu düşünüyorum teknik bilgisi olan veya o şehirlerde yaşayan arkadaşlar konuya lütfen cevap versin. Problem şu arabanın freni aşırı sertleşiyor frene bastığınızda garç gurç diye sesler geliyor ama fren tutmuyor araba gidişine devam ediyor el frenini çektiğin an duruyor. sanki balata ile disk arasında bir şey girmiş gibi oluyor çok farklı bir sorun ben yaşadım birincisinde önemsemedim ama ikincide dikkatimi çekti ve belirtmek istedim karlı zeminde kış lastiği çevre ve bir çok etken var fren tutması için ama ben bundan bahsetmiyorum fren sertleşip frene bastığınızda araç durmuyor

boşuna cevap kirliliği yapmayalım yani bu sorunu yaşan arkadaşlar yazarsa sevinirim. diğer arkadaşlara ilgilerinden dolayı teşekkür ederim

12. Ersin

Ersin Yönetici

Alınan Beğeniler:
    3,715
    Ad Soyad:
    Ersin C.
    Yaşadığınız Şehir:
    52-ORDU
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    Tamam iste ayni seyden bahsediliyor. Abs actigi icin ne kadar sert basarsaniz basin kitlemmeyecektir. Eger bu cevaplar tatmin etmiyorsa hala aksini iddaa ediyorsaniz Abs nin sigortasini söküp ne demek istedigimizi tam olarak anlarsiniz.

Discovery cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

13. Tilki

Tilki Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    11,565
    Ad Soyad:
    TALHA BİLGİ
    Yaşadığınız Şehir:
    42-KONYA
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    Konuyu yeni gördüm, Hüseyin kardeşin dediğini sanırım anladım ben zira başıma geldi.Bende Fiat brava 1.6 otomatik var. Bizim Konya soğuk memleket... Bundan 1 ay evvel sabah bende aracımı çalıştırdım geri geri parktan çıktım, frene dokandım tam tutamadı yani, kayma yok ama tutmaz gibi oldu, sonra araçla azcık yol aldım bu sefer fren tutmasında bir problem yaşamadım. Hafta sonu servise götürmüştüm, Servis baktılar, fren tesisatını aracın marşa basmadan beklediğimiz kontak çevirim süresinde hazırlayan brake electrik asist ve fren ısıtıcısının aşırı soğukta hemen devreye giremediğini ve bu durumda frenin sertleşme ve bastığınızda frende tutmama kaçırma olabileceğini söyledi. Daha sonra fren bakımlarını yaptılar sanırım o zımbırtıya bakım yaptılar ki... düzeldi.... Acaba sizinkide bumu...Kısaca bende genelde ilk çalıştırmada soğuk havada frene basınca kaymıyor ama tutmuyor, böle fren pedalı azcık sertleşip, sanki kaçırıyormuş gibi oluyordu...

14. DoganCanDemir

Alınan Beğeniler:
    280
    Ad Soyad:
    Doğan Can Demir
    Yaşadığınız Şehir:
    35-İZMİR
    Araç Modeli:
    Ayni muhabbet bende de oldu gecenlerde bende anladim demek istediginizi frene bastim az yavasladi nerdeyse dibine kadar bastim oyle yavaslamaya basladi hatta kardesimde vardi yavas yavas dedi fren tam basmadi dedim vitesle yavaslattim arabayi cok farkli bir durum

15. huseyin102

huseyin102 Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    82
    Ad Soyad:
    Hüseyin PEHLİVAN
    Yaşadığınız Şehir:
    77-YALOVA
    Araç Modeli:
    :) sonunda bir kaç kişiyi bulabildim sorunla ilgili sorun soğuk hvvada sizin yaşadığınız gibi br problem

16. Tilki

Tilki Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    11,565
    Ad Soyad:
    TALHA BİLGİ
    Yaşadığınız Şehir:
    42-KONYA
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    Peki Hüseyin kardeş servise yada sanırım BOSH un olması lazım fren servislerine bi baktırdınızmı ? Bizim konyadaki Fiat özel servisi BOSH cihazla bakmıştı. Sanırım bravalar italyan olduğu için bu marka olabilir...

17. huseyin102

huseyin102 Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    82
    Ad Soyad:
    Hüseyin PEHLİVAN
    Yaşadığınız Şehir:
    77-YALOVA
    Araç Modeli:
    Dün cihazla test ettiler ama bir şey bulamadılar burada hava çok nadirdir -0 altına düşmesi (yalova'da) problemi :) de anlatamıyoruz açıkca uzun yola çıkmaktan'da korkuyorum. ama bu ısıtıcı kontrol ettiricem en yakın zamanda

18. i20 Troy

i20 Troy Yasaklı Üye

Alınan Beğeniler:
    125
    Fiat lar Bosh marka kullanır ABS sistemini... baktıkları cihaz hakkında bilgim yok.

Herneyse gelelim meseleye...

Öncelikle karlı havada kışları soğuk geçen Konya-Aksaray bölgesinde yaşadığım için bu sorun başıma gelmedi... Öyle garç gurç diye bir ses çıktığı falan da olmadı... Umarım olmazda...

Başıma gelen tek şey karlı havada ABS çok daha erken devreye giriyor... Fren pedalını köklemeden zeminin kaygan olmasından ötürü çabuk devreye giriyor ki o esnada zaten pedala abanamadığımız için fren diskleri üzerinde yeterli balata basıncı oluşturamıyoruz... Yoldan gelen sürtünme tepkisi de minimuma inmesinden dolayı kayma meydana geliyor ve ABS devreye giriyor... Sonuçta fren mesafesi uzadıkça uzuyor...

Neticede sorun yok yola devam...

19. Murat

Murat Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    5,911
    Ad Soyad:
    Murat
    Yaşadığınız Şehir:
    26-ESKİŞEHİR
    Araç Modeli:
    Santa Fe (2001-2012)
    Biraz sert olacak ama. ABS nin gercekten ne oldugunu anlamaniz icin 90 km hizla giderken onunuze bir araba firlamasi kazim. Abs siz arac ile fren yaparsiniz tekerler kilitlenir siz gayri ihtiyari saga sola direksiyon cevirirsiniz ama araba sadece ilk moment aldigi yinde kayarak duz ilerler gobekten dalarsiniz.

Abs li olan aracta frene basarsiniz tekerler kilitlenmez kaba tabir ile takir takir ses gelir. Saga sola kacarsiniz bu sirada araba saga sola hamle yapmaya olanak saglarken ayrica yavaslar burnunuz kanamadan gecip gidersiniz.

Iki senaryoyuda sahsen test ettim olay bundan ibarettir. Ve ozet ile kaza kacinilmaz ise en azindan abs ile carpacagim yeri tayin edebilirim az da olsa.

tapatalk ile gonderildi.

20. i20 Troy

i20 Troy Yasaklı Üye

Alınan Beğeniler:
    125
    Murat Bey bu konuda %100 haklıdır...
    ABS devreye girdiği an aracın altı vuruyormuş gibi sert bir şekilde KÜT KÜT KÜT etmeye başlar... Fren pedalı ayağınıza ters tepki verir gibi sizi ittirir... ABS yi araçtaki herkes duyabilir... ABS devreye girdiği an sanki araç durmuyormuş gibi gelebilir ancak bu sizin o araca hükmedebileceğiniz anlamına gelir...

Tecrübe ile sabittir...

Bu Sayfayı Paylaş