2011 Otomatik 1.6 Benzinli Hyundai Solaris ( Accent Blue) aracımı 110 bin bakımına sokacağım. Şanzıman yağı değişmeli mi? Herhangi bir sorun yaşamıyorum, gayet sorunsuz vites geçişleri var. Şanzıman yağı kaç litredir? VOG-L29 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Bakım ağır bakıma girer , servis veya özel tamir hane ustası 110 bindeki araçta nelerin değişeceğini bilir ve buna göre davranır. Genel olarak 100 bin km de bir şanzıman yağının değiştiğini ustalar beyan ediyorlar , şanzıman kapasitesine göre dolum yaparlar , 75 W 85 pek bulunmuyor onun yerine 75W90 kullanıyorlar motor yağından aşağı değil fiyatı. Kolay gele. Tapatalk kullanarak iPhoneX aracılığıyla gönderildi
Teşekkürler. Neden ağır bakıma giriyor onu anlamadım. Bir kaç saatten beri YouTube de bakıyorum ve 50 ila 60 bin km de değişmesi gerektiğini söylüyorlar. Ben aracı 90 bin km de aldım. Aslında vites geçişleri çok iyi. Sadece yakıtı biraz fazla sanırım. Bir videoda Hyundai emsallerine göre biraz yakar cümlesi geçmişti. Rusya'da yaşadığım için bizim ustalar gibi diyalog kurduğum söylenemez. Ama daha önce gittiğim işlerini iyi yaptığını gördüğüm servis var. Önce nasıl yaptıklarını sorup fikir almalıyım. Kararsız kaldığım için buraya post açtım. VOG-L29 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Şimdi araç yüz bini devirdiği için , o km lere kadarki rutin bakımların dışında tümden bir kontrole girmesi gerektiği kanaatindeyim , bir çok parça elden geçecek değişmesi gereken varsa değişecektir. Bu km de yapılacak bakım ağır bakımdır ve daha sağlıklı olarak diğer km lere ulaşabilsin. Diğer konu bir araç hiç şanzıman yağı değiştirilmemiş ve bu km lere gelmişse değişmesi gerekir diyorum. Benim arabam 2013 ve 2017 de aks değişimi yapılırken bir miktar boşaldı ve ilave yerine tümden yenilendi. Yenileme aşamasında usta : Yüz bin km boyunca sorun yok ondan sonra yenilenmesi gerekir demişti , ayrıca çalıştığı yüksek ısı şartlarının yağda nasıl bir işlem yapacağı çok önemli , ayrıca vites geçişlerinin sorunsuz olması baskı balatanızın sayesinde ve mevcut yağın hala iş görüyor olmasındandır. Siz çok istiyorsanız 60 binde de değiştirebilirsiniz Tapatalk kullanarak iPhoneX aracılığıyla gönderildi
1.6 accent blue türkiyede satılmıyor galiba. sizin aracın teknik verilerini bulamadım, ancak değiştirmek zorunda değilsiniz. şanzıman yağı çok dayanıklıdır. ayrıca motor kadar yüksek sıcaklığa erişmez. ama değiştirmek mutlaka fayda sağlar. fırsatınız varsa değiştirin. hyundailerde "ağır bakım" kavramı pek kullanılmaz. genellikle avrupada üretilen araçlarda ağır bakım kullanılıyor. avrupa araçlarında çok belirgin ve bütün ustaların bildiği 90 ya da 120 bin bakımlarında birçok parça değişiyor. hyundaide bu terimin az kullanılmasının sebebi marka tarafından böyle bir yönlendirmenin olmaması.
benim aracın kitapçığında 30 Bin de bir değiştirin 2ci değişimde şanzuman yağ filtresini de değiştirin diye yazıyordu, ben o şekilde yaptım açıkçası aracım şuan 81 bin km'de. Malum otomatik araçların en önemli parçası şanzuman, eğer arızalanırsa motordan veya kaportadan daha fazla para harcayıp yine de randıman alamazsın. benim araç 2005 admire 1,3 otomatik klimalıdır.
ben aracın manuel olduğunu sanmıştım, otomatikse mutlaka katalog verisine bakmak lazım. aracın katalogu en güvenilir kaynak, elinizde var mı?
Maalesef yok, ama zor birşey değil, pfd bulunur veya Hyundai servisine sorabiliirim. VOG-L29 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Rusya'da olduğum için Accent Blue modeli Solaris olarak geçiyor. Benim arabam Hatchback ve start stop olduğundan Türkiye'de bu özellik ve kasa yok. Ön tarafı ve iç kısmı tamamen aynı. Servisle birebir görüşüp nasıl değiştirdiğini öğreneceğim. Videolarda komple alt karteri söken de var, makinayla sadece tapa sökerek yağ bolaştan da var. VOG-L29 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Servisler genelde tapa açarak yağın yarısını değiştiriyor. Tam değişim ise genellikle soğutucu hortumları üzerinden yapılıyor.
öncelikle araç kullanma kılavuzuna bakmak lazım, orada yeterli bilgi yoksa hangi şanzımanın kullanıldığını bilirsek değişim zamanını da kestirebiliriz. accent blue'da kullanılan tam otomatik 4 ileri şanzıman bildiğim kadarıyla 90bin kmde değişim tavsiye ediliyor. ama 1.6 elantrada kullanılan 6 ileri tam otomatik şanzımanda kılavuzda yağını değiştirmeyin, zor koşullarda 120bin kmde değiştirin gibi birşey diyor. daha eski modellerde 30 bin ve 60 bin gibi tavsiyeler var.
İşte orada takıldım. Hortumla değiştirilen video da gördüm, komple karteri söküp değiştiren de. Tapa açarak tam yağ değişimi olmuyor mu? Birazdan servise gidip ne şekilde değiştirdiklerini soracağım. Yabancı ülke olduğu için emin olmam gerekiyor. VOG-L29 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
2011 otomatik dizel era var geçen ay şanzıman yağı için servisi aradım otomatik şanzımanı yetkili servis haricinde yapılmasını tavsiye etmiyorlar 1000 tl gibi bir fiyat verdi birde 10 araçtan 2 sinde yağdan sonra viteslerinde sarsıntılar olabilir dedi değiştirecek arkadaşaların bilgisi olsun
Forumda çok yazıldı, yetkili servis bile yanlış yağ koyabiliyor. sanayideki ustaların yarısından çoğu yanlış yağ koyuyor. yanlış yağ koyulması nedeniyle sarsıntılı vites geçen ya da arıza yapan şanzımanlar olduğunu biliyoruz.
Bu durum şanzıman tipine göre göre değişebilir. Yarı otomatikleri bilmiyorum. Ama tork konvertörlü olanlarda tapadan değişim olunca yağın yarısı tork konvertörde kalıyor. Bu tip değişim yapılacaksa 3000-5000 km sonra tekrar yağ değişimi yaparak ancak tazeleme yapabilirsiniz.
Servis içindeki yağ zamanla kalınlaşıyor yeni koyulan yağ ince geliyor o yüzden vuruntu yapabiliyor demişti ama takdir ettiğim bir nokta var direkt değiştirelim demedi benden önceki sahibi düzenli servise götürmüş detaylarına baktırmak istedim ama ya uğraşmak istemedi yada detayları göremedi bilmiyorum aracı herhangi servise uğra yağın viskozitesine baksınlar duruma göre değiştir dedi bu arada araç 172.xxx km oldu
Bugün servise gittim, nasıl bir işlem yaptıklarını sordum. Videoda ki gibi alt karteri söküp, filtre ile değiştirdiklerini söylediler. Burada işçilik biraz pahalı. Motor yağını ben götüreceğim, şanzıman yağı, filtresi ve değişim onlar yapacak. 8050 ruble, yani TL olarak 950 gibi bir rakam tutuyor. İyi bir servis olduğu için bu önemli işlemde paradan ziyade iyi işçilik olması daha önemli. Cevap veren arkadaşlara teşekkür ederim VOG-L29 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
videoda bahsi geçen şanzıman alttan filtreli, af40 4 otomatik muhtemelen. dextron3 yağ bu şanzıman ile uyumlu değildir.