Merhaba Değerli arkadaşlar , gectiğimiz günlerde hem i20 dizel hemde otomatik benzinli modelleri test etme şansını elde ettim. İ20 çok hoş bir otomobil fakat Türkiyede üretilmesine rağmen fiyatını pahalı bulmaktayım. Daha kötüsü dizel olan versiyonun olması gereken fiyattan daha yüksel olduğunu düşünmekteyim. Şimdi Hyundai ingilete sayfasında, Elite donanım i20 dizel ile elit donanım i20 otomatik arasında 680 paund fark var. Ayrıca ingiltere sitesinde Hyundai i20 1,4 dizel style paketin fiyatı 1000 paund daha ucuz. Daha iyi anlatmak için şöyle izah edeyim, İngilizler bizim arabayı Style donanım paketiyle alırsa 1,4 dizel için : £15,725.00 1,4 benzinli otm için : £15,225.00 ödeme yapmaları gerekiyor. İngilziler elit paket almak istediklerinde : 1,4 dizel için £16,725.00 1,4 benzinliyi ise £16,225.00 ödeme yapıyor. Biz Türkler ise 1,4 dizel Style için 50.600 TL 1,4 Benzinli Otm için 49.100 TL ödeme yapıyoruz. Yani bu arabanın üretim maliyeti ne kadar olabilirki, Style paket dizel i20 , Otomatik elite paketten 1000 paund daha ucuz olabiliyor. Biz burda devletin sacma politikası sebebiyle yaratılan Dizel araba rantının mağduru olarak, 1 alt paket olmasına karşın faladan 1000 lira vermekteyiz. 1000 paund şu anki kur ile en az 3,500 lira eder. İngilizler Elit paket ve otomatik şanzıman için 3500 lira para veriyor. Biz ise style paket 6 ileri manual arabaya 1000 lira kestra para veriyoruz. Burdan demek istediğim I20 crdi türkiyedeki dizel rantının bir ürünü olup, gereğinden fazla pahalı durumdadır. İngilizlere göre düşük seviye bir arabaya fazladan 4500 lira ödemekteyiz. Ben kesinlikle i20 CRDİ aracın performansından memnun değilim. Saate 110 km hızla gitmek için 6 tane vites değiştiriyorsunuz. Bunun yanında, 2500 altında torkdan pekde fayda alamıyorsunuz. 110 km hızla giderken az eğimli yokuşta hız kaybediyorsunuz. İstanbul trafiğinde 6nci vites çok zor görüyorsunuz. Başta oo 6 vites harika diyorsunuz ama, daha 20 km sürmeden habire vitesle oynadığınızı anlıyorsunuz. Saate 90 km hızla giderken 6ncı vitesde ekonomi yapmak isterseniz. araba 90 km hızda takılıp kalıyor. 2000 devir ve 6ncı vitesde gaza bassanız zar zor hızlanıyor. Bunca yıldır ford kullandım erken devirde tork almanın ne kadar kıymetliği olduğunu crdi 1.4 kullanana kadar fark etmemişim. Yokuş çıkmak için habire vites 5 indirmek gerekiyor. Çünkü 90 km hızdan 80 km hıza doğru araba yavaşlamaya başlıyor. Dip gazda zor tutuyor. Bunun sebebi güc ve tork bandının yüksek olması. Zaten araba dizel motor değil maşallah benzinli gibi devirleniyor. Kesinlikle 2500 devir altında motor ölü gibi. Arabayı 3 kişi kullandık, aramızda en iyi şöför dediğim arkadaş bile yoruldu. Aracın sahibi 6ncı vitesi yokmuş gibi davranıyor. Cünkü araba sollamak , yokuş çıkmak, tırları geçmek motor yetmiyor. 1305 kilo şaseye uzun oranlı şanzıman, gücsüz ve torksuz motor, düşük donanım seviyesi. Kesinlikle tavsiye edeceğim bir arac değil. Her ay kredi ödeyecek insanlarız , motor açılana kadar yakıta ayıracağımız miktar belli. Biz kendisinden 4 litre yakıt tüketimi beklerken, 7,1 şehir içi, 6,6 şehir dışı tuketim sunarak bizi bir parça üzdü. İnanın bu arabaya bu kadar para verip dizel rantının bir parçası olmaktansa çok eğlenerek kullandığım, her yerinde kurcalıyacağınız bir sürü fonksiyon olan Otomatik İ20 alsaydım çok daha iyi olurdu. Test sırasında arabayı 4ncü vitese takıp tork konverterini denedim. 0-100 km hızlanma yaptım. 18 saniye sürdü. Araba stop etmek imkansız. Benim kullandığım test arabası 10,5 litre yakıt yaktığını gösteriyordu. İnanın bir ingiliz Türkiye ye gelse , İnanılmaz ucuz bulup 4 - 5 tane alıp gider. Bireysel bir şöför olarak, istanbul trafiğinde 6 ileri dizel bir arabanın, beni yormaktan başka bir faydasını göremedim. Şimdiki aklım olsaydı İnanın aracı otomatik olmasında fazlasıyla israrcı olurdum. İlla dizel istiyorsanız Ford model arabaları incelemelerini tavsiye ederim.
Merhaba, öncelikle i20'nin fiyatlandırma ve vergilendirme konusunda ülkemizde yaşadığımız sıkıntıya sonuna ladar katılıyorum. Hatta şunu da ekleyeyim İngiltere'deki Elite, Style paket içerikleriyle bizdeki Elite, Style paket içerikleri bile bambaşka. Şimdi CRDi motorla ilgili bende eski kasa da olsa 2013 dizel i20 kullanıcısı olarak size kendi gözlemlerimi açıklayayım. 6 vites oluşu şehiriçi trafiğinde ekstra efor harcatıyor bu doğru, hızınız her 20 km arttıkça vites büyükmeniz gerekiyor kabaca. Yalnız uzun yolda 6.vitesin keyfi ve tadı ortaya çıkıyor. Yakın arkadaşımda 90 bg lik Peugeot 307 var ve çekişi çok ta farklı değil ve kesinlikle araçta 6.vites aranıyor. 6.vitesi ekonomi vitesi olarak düşünün, aynı hızı daha düşük devirde sağlayabilmek için kullanın. Aslında bu hacimde bir dizel motorda çoğu zaman hafifçe hızlanmak değilde daha çabuk hızlanmak gerekiyorsa vites düşürmek gerekli. 90km/s hızla 6.viteste giderken devir saatiniz 17000rpm civarında olmalı ve siz rampaya geldiğinizde hafifçe gazı arttırmazsanız devir 1500rpm lere doğru düşer ve 5.vitese çekmeye mecbur kalırsınız. 18 vitesli bisikletin 18.vitesi gibi bizim arabalarda da 6.vites en büyük dişli ve hızını kaptıramamışsa rampa öncesi o büyük dişliyi çevirmesi kolay olmuyor. Dip gazda zor tuttuğunuzu söylemişsiniz ki o esnada kuvvetle muhtemel motordan uğultu geliyordur ki bu da vuruntulu çalıştığının göstergesidir. Vuruntulu çalışırkende motorda kurum bağlamalar başlar. O vuruntunun uğultusu size vites küçültme uyarısı olsun, hissettiğiniz anda bir alt vitese inmenizi tavsiye ederim. Aynı viteste zorlamayın. Yakıt tüketimi konusuna gelelim, arabam 46000km de, şehiriçi tüketimim 5.0-5.2 civarı gezer, şehirlerarası henüz çok uzun uzadıya deneme fırsatım olmadı ama 4.3lt leri gördüm ortalamada ki hızım 110 civarıydı. Tüketim tamamen sizin kullanım karakteristiğinizle alakalı. Motorunuz rodajını tamamlayıp ilk bakımını gördükten sonra düşüşü göreceksiniz. Bir de şunu belirteyim, bu 1.4 CRDi motor maksimum torkunu 1600-2500 devirler arasında veriyor, sizin 2500 devir üstünte tork alabildiğinizi söylemenize şaşırdım, çünkü computest e göre de tork eğrisi 2700 lerden sonra düşüyor anca beygir eğrisi artıyor bir noktaya kadar. B segmenti araçlarda olabilecek en düzgün dizel motorlardan birisi (1.3 cdti, 1.4/1.5 tdci, 1.4 hdi vb arasında) 1.4 CRDi motor bana kalırsa, ve yukarıda örnekledirdiğim tüm dizel motorları kullandım. Ha şunu söyleyebilirim sizin alt devirlerde tatmin olmamanızla ilgili, bu araçta gaz pedalı tepkisi yavaş kalıyor yoksa 1.4 hdi ve tdci motorlar 90 bg lik motorun gücünün altında güçlere erişebiliyorlar, sadece gaz pedalı tepkileri daha hızlı, onların rampada nasıl bayıldığını gayet güzel yaşadım Zamanla hem aracınızın motoru alışacak hem de siz 6 vitesli 1.4 dizel araç kullanımına daha iyi adapte olacaksınızdır diye düşünüyorum. Kazasız ve keyifli sürüşler dilerim, her türlü sorunuzda forumda sormaktan çekinmeyin.
Pardon bu arada ben iletinizdeki teknik verilerin bulunduğu cümlelere odaklanmışken sonradan farkettimki siz test aracıyla yaptığınız teste binaen gözlemlerinizi yazmışsınız. Biraz daha uzun soluklu dizel i20 kullansanız tüm tepkilerine alışırdınız motorun
manul yerine otomatik tercih meselesidir ama, tam otomatik bir şanzıman sizin ayagınıza öre çalışır bu durumda da şehir içi 8-10 litre mazot yakıyor bu nasıl araba diyenler oluyor bilginize
Dizelin otomatigi degil benzin otomatigi bahasederim. Iki arabayida test ettim, 1,4 crdi ve 1,4 benzinli otomatik. Gerek donanim gerek konfor olsun , otomatik benzinli cok daha iyi.