Merhabalar, Yapmak isteyen arkadaşlara yardımcı olmak amacıyla detaylı yazıyorum, Öncelikle Tek başıma hiç bir yardım almadan yaptım tamamını. Ama kendine güVenmiyorsanız hiç girişmeyin derim. Çok zahmetli çok zor. Elinizde tüm takım aletlerinin olması gerekiyor. 1- Arka koltukları kaldırıp altındaki 4 tane vida ile söküp dışarı çıkarıyorsunuz, 2- Ardından koltuk kenarlarındaki plastik kapakları (3 er vida tutuyor) çıkarıyorsunuz. 3- sonra sırt dayadığınız yeri oturduğunuz yere tutan kapılara bakan kısımların vidalarını söküyorsunuz. 3- Orta kısmı tutan vidalar var, onların da kapaklarını çekerek çıkarıp altındaki 2 önünde 2 de arkasındaki vidaları söküyorsunuz. 4 - Kafalıkları çıkarıyorsunuz, 5 - Arkalıklardan başlayıp, sonra arkasındaki cırtları açıyorsunuz, fermuarları açıyorsunuz. 6 - kafalıkların toplamda 6 tane plastiği var elinizi sarı süngerin içine sokup o plastikleri 3 parmağınızla sıkıyorsunuz ve daraltıp yukarı ittiriyorsunuz çıkıyor. 7 - koltuğu yatırmak için kullandığınız kolların plastiğini sökmenize gerek yok. kenarlarından kılıfı çekince çıkıyor. 8 - Oturduğunuz yerler riskli, altındaki tüm vidaları ve 2 tane plastik kapağı söküyorsunuz (3 er vida tutuyor) cırtlarını açıyorsunuz, 9 - koltuğu yatırdıktan sonra kaldırmak için tuttuğunuz arkada tam ortada bir kol var, o kolun vidasını söküp kolu çıkarıyorsunuz. 10 - Zor kısım geliyor... (oturduğunuz yerlerdeki çizgilerin altında ve arka kısımda yuvarlak 7-8 mm çaplı demir kancalar ile tutturulan yerler var. Bu kancaları döşemeye ve süngere zarar vermeden ya karga burun ile kesip kırıyorsunuz ya da 2 tane tornavida ile aralayıp çıkarıyorsunuz. bunlardan arabada yaklaşık 100 tane var. Ve çıkarmak çok zor, ayrıca çıkarınca bir daha kullanamıyorsunuz. Bu arada anlam veremediğim Hyundai neden bunları plastik kullanmamış da demir kullanmış, hep etrafı paslanmıştı ve kılıfı da lekelemişti. Ben de zaten takarken 8 cm lik plastik cırt kelepçe kullandım. buralarda elleriniz kesilebilir, yaralanabilirsiniz, dikkat edin acele etmeyin. Ben bir defa girişmiş olduğum için devam etmek zorunda kaldım. 11- emniyet kemerlerini kurtarıyorsunuz ve sonunda çıkıyor. 12- Ön yolcu koltuğunun altında kanca gibi takılan plastikler var onları çıkarıyorsunuz, sonra yukarı doğru sıyırıp yavaş yavaş çıkıyorsunuz, Başlığı ve plastiklerini arkalar gibi aynen çıkarıyorsunuz. demir kelepçeleri de çıkarıp sıyırıyorsunuz. 13- Altı için yandaki plastiği çıkarıyorsunuz, yine alttan kılıfın kancasını çıkarıp arkadan öne doğru demir kelepçeleri çıkararak kılıfı kurtarıyorsunuz, 14- Sürücü koltuğunda ise en önce kolçağın plastiğini elinizle çıkarıp içindeki vidasını söküyorsunuz sonrası diğer ön koltuk ile aynı. 15- Sonra 3 eşit parçaya bölüp makinede yıkıyorsunuz. Bu arada araba o kadar acayip bir hal aldı ki nasıl bu parçaları birleştireceğim, ya beceremezsem diye kara kara düşünüyordum. Çünkü hiç böyle bir şeye kalkışmamıştım daha önce. 16- Ama boşuna korkmuşum, takması sökmesinden çok daha kolay oldu, vidalarımı çıkardığım her parçanın içine koymuştum ve sırasınıyla dizmiştim. Takarken de aynen sırayla taktım. 17- Plastik kelepçeler inanılmak rahat ve kolay iş yapmamı sağladı. Eskisinden daha iyi oldu en azından paslanmayacaktı. ben iyiki yapmışım. sökmemin nedeni ise aracımı alalı 2-3 ay oldu. aldığımda bildiğin leş gibiydi. dalga dalga kirler akmıştı. 2 defa halı şampuanı ve halı yıkama makinesi ile içinde leke çıkarıcı da ekleyerek temizledim olmamıştı. Şimdi Tertemiz oldu. içinden de bir sürü kraker, ekmek kırıntıları, bozuk para csam kırıkları (Daha önceden hırsız kelebek camını kırmış onun parçaları) vs şeyler çıktı. Sadece bir yerde beyaz boya lekesi var onun haricinde tertemiz oldu. En azından içime sindi. Sökmesi 2 saatimi takması 1 saatimi aldı. + yıkama ve kuruma süresi... Stresten, kaygıdan ve acele etmemden dolayı çok resim çekemedim ama bir kaç kare fotoğraf aşağıda...
Bende halı yıkama makinesi ile daldım müsait bir zamanda resimleri koyacağım inş. güzel olmuştur bakamadım arabanın içine
Hiç aklıma gelmemişti. Gerçekten çok güzel bir fikir. ama yine yapabilirim. Önerebileceğiniz buraya uyumlu ped ne var mesela? varsa bir link gönderebilir misiniz? Teşekkür ederim.
Teşekkür ederim. Gerçekten çok zordu. Ama şimdi yapsam korkmadan yapabilirim. İlk yaptığınızda acaba bir yerde tıkanır kalır mıyım? bu kadar uğraştım yıkamadan geri toplamak zorunda kalabilir miyim diyorsunuz. Ayrıca, bir vidayı söküyorsunuz bir tane daha çıkıyor, bir yeri açıyorsunuz başka bir yer çıkıyor. Stres yaptıran da bu.
https://www.hyundaiclubtr.com/showthread.php?24615-Elantra-XD2-koltuk-ısıtma-projesi bu linkten yararlanabilirsiniz.
aynen o şekilde ama görüntü olarak bir sıkıntı olmadı. bir de ayrı satılan pedler var yani bir koltuk için 4 adet ayrı ayrı ebayda satılıyor. onlardan alırsanız onlar da orta kısımlarda takılabiliyor.
konuyu sabitliyelim bence.. gayet faydalı bi paylaşım olmuş.. benim anlamadığım bişey var.. koltuğun üzerindeki çukur çukur çizgileri nasıl hallettiniz? yapışkan mı çıtçıt mı?
Merhaba arkaliklar cirtli ama oturdugunuz yerlerde demir cubuk var aynen kilifta d denir cubuk var bu cubuklari karsilikli getirip plastik kelepce ile birbirine tutturuyorsunuz saygilar
2010 model model getz sahibiyim ilk sahibiyim 2012 senesinde halı yıkama makinesiyle temizlemiştim koltukları.ön koltuklarım temizdi fakat arka koltuklar daha koyu olduğu için siyah yerleri çok leke olmuştu.bagaja poşet koymustum onu alırkan yanlışlıkla arka koltuğun kılıfı köşeden biraz açılınca bende acaba değişebilirmiyim diye eve geldiğimde internetten bu sitede blogları okudum ve bugün saat ikindin 4te evimin önünde abimizin dediği sekilde İLK ÖNCE ARKA KOLTUĞUN ÜST KISMINI SÖKTÜM HEMEN MAKİNEYE ATTIM SONRA GERİYE ARABAYA DÖNÜP ARKA KOLTUGUN OTURULAN ALT KISMIYLA YARIM SAAT CEBELLEŞTİKTEN SONRA ONUDA ELİME ALIP ONUDA YIKATTM ONLAR KURURKEN BENDE ÖN KOLTUĞU YERİNDEN SÖKMEDEN ÜST KISIMLARINI ÇIKARTTIİSİZE BİR TAVSİYE COK DİKKATLİ DAVRANIN ÖZELLİKLE ARKA KOLTUĞUN ALT KISMINDAKİ DEMİR PARÇALAIRINI PENSE YARDIMIYLA NARİNCE ÇIKARIN YOKSA DEMİRİN KOLTUĞA BAKAN KISMI YIRTILIYOR FAKAT ÖN KOLTUĞUN ALT KISMINI ÇIKARAMADM ÇOK ZORDU GÖZE ALAMADM ÇOK YORUCU OLDU 1SAAT 15 DAKİKA TOPLAMDA SÖKTÜM HEPSİNİN TEK TEK KURUMA SÜRESİ 2 SAAT CİVArı KOLTUKLARIN KILIFLARI askıda kururken arabayı yıkamacıya götürdüm arka koltuk takılı olmadığı için çok detaylı bi temizlik oldu. ÖN KOLTUĞUN ALT KISMINI YIKAMACIDAN RİCA EDİP 15 TL YE HALI YIKAMA MAKİNESİYLE TEMİZLETTİM. SONRA GERİYE TAKARKEN 30 TANE BEYAZ CIRT CIRTLI KELEPÇE ALDM VE SÖKTÜĞÜM DEMİR HALKALAR YERİNE KELEPÇE TAKTM VE BİR UYARI KELEPÇEYİ SIFIRA SIFIR KESİP UC KISMINI SÜNGERE SOKUN YOKSA KILIF TAKILINCA BOMBE YAPIYO 50 DAKİKADA GERİYE TAKTIM VE EN SON BOL YUMUSATICIYLA ELİMDE YIKADIĞIM BEZLE KOLTUKLARI NEMLİ ŞEKİLDE SİLİP KOKUSUNU BIRAKTM VE MÜKEMMEL OLDU ARABAMI YARIN SAHBİNDEN.COM AKOYACAĞIM LİNKİ ATTIĞIMDA GİRİP BAKMANIZI TAVSİYE EDERİM.