Arkadaşlar Getz 2009 model 1.4 dohc motor aracım var. Manuel km si 119 binde. Bugün (25.07:2022) bakım için sanayiye gittiğimde şanzıman yağının da değişmelerini istedim. Usta gerek yok demesine rağmen ısrarla şanzıman yağını değiştirin dedim değiştirdiler. Tabi sonrasında yağı değişmem doğru mu oldu yanlış mı oldu bilemiyorum. Değişimden sonra araçta bir farklılık görmedim açıkçası. Sonra yaptığım araştırmada bir çok kimse gerek yok kötü olur demiş. Bu konuda bilgisi olan arkadaşların görüşlerini merak ediyorum.
Her 60-100 bin kmde değişmesi tavsiyedir. İyi etmişsiniz , araç zaten 100 bini devirmiş. Konulan yağın numarası ne? İçinden boşaltılan yağ ne renk ve kıvamda bakmalı. Tapatalk kullanarak iPhone X aracılığıyla gönderildi
Geçtiğimiz haftalarda Hyundai yetkili servisteki garantisi biten araçlara yönelik parça indirimi kampanyasından yararlanmış ve sanayi ile benzer rakamlara fren balatalarını orijinalleriyle değiştirmiştim. Ayrıca dışarıda fren hidroliğini de aracın fren merkezlerinden boşalttırarak değiştirmiştim. Kalan yağı değerlendirme adına bu sorunun yanıtını ben de merak edip Hyundai yetkili servisinden bir ustaya sormuştum. Şanzıman yağının çokça ısınan bir yağ olmadığını, mantıken şırıngayla çekip bırakma gibi sadece gel-git yaptığını, aracımın yaşını da dikkate alınca debriyajda herhangi bir sorun yaşamıyorsam böyle bir işleme gerek olmadığını söylemişti.
Debriyajda sorun yaşayıp değiştirince yeni yağın olumsuz etkilerini görebilirsiniz. Daha geçen 1-2 sene önce vitese geçmeme olayı yüzünden baskı balatayı değiştirttirdim. Viteslere şanzıman ısınınca geçiyordu. debriyaj baskı o 20 bin km daha giderdi ama geçmeme olayı can sıkıcıydı. Böyle olaylar yaşamamak için düzenli olarak değiştirin.
manuel şanzıman yağı balata bittikçe değişebilir. haricinde değiştirmenize gerek yok. ben yaklaşık 260.000 km aynı şanzıman yağını ve balatayı kullandım. değişimde yağ durumu iyiydi, balata 40.000 daha temiz giderdi.
Yağ çok kötüydü. Simsiyah. Dün değişmiştim çok farketmedim ama bugün bariz bir fark var. Vites geçişleri çok iyi duruma geldi. Debriyaj çok sertti biraz yumuşadı. Bunla alakası var mı yok mu bilmiyorum ama araç şu an yağ gibi akıyor.
Ustadım her ne kadar yağ değişmesi gerekmiyor dense de şahsen ben katılmıyorum. Ne olursa olsun bir süre kaldığı zaman özelliğini az çok yitirir. Bu sebeple değişmesi gerektiğini düşünüyorum. Bugün itibarı ile şunu söyleyebilirim araç yağ gibi akıyor adeta. Şanzıman yağını değiştirdim başkaca bir işlem yapmadım bu hususta ama araç şimdi yağ gibi akıyor
Aracın bulunduğu iklim , kullan Yağ ile doğrudan alakalı. Şanzıman yağının viskozitesi (akıcılık) tork değeri , kullanılan materyale vs göre seçiliyor. Çünkü yağ içinde dönen parçalar var. Bunu sakin suda yüzmeniz gibi düşünün. Yağ eskidikçe akıcılık olayı bitiyor. Yağ katılaşıyor . Bu seferde dönen parçalar dönmekte zorlanıyor. Bunu da ters akıntıya yüzmeniz gibi düşünün. Yağı değiştirdiğiniz de akıcı gitmesi bu yüzdendir. Şanzıman içerisinde yağın uyguladığı dönmeyi engelleyici etki neredeyse yok. Şanzıman daha rahat döner. Bakın ben bisiklette kullanıyorum. Her kıştan çıkınca arka ve ön göbekleri açarım eski simsiyah yağı iyice temizler yerine sapsarı yeni yağı sürerim. Akıcılık mükemmeldir. Eski yağ ile gitmeyen bisiklet yer uçağı gibi olmuştur. Araçtaki bir çok fiziki olayı anlamanın en kolay yolu bisikletle ilgilenmektir. Çünkü fizik kuralları benzer işler
yağ yüksek ısı ve kirle bozulur. manuel şanzımanda bu iki olumsuz durumda yok. bu yüzden dişli yağları çok uzun periyodda değişir. bunun için baskı balata değişim periyodu yeterli, arada değiştirmeye gerek yok. iyi okuyun yazımı. yağ değişmesi gereksiz demiyoruım.