Iyi akşamlar arkadaşlar. Forumlarda dolaşırken getzin 1.4 dohc start ve 1.4 dohc ab ac diye 2 modeli olduğunu gördüm. Bazi ilan sitelerinde de bu şekilde yazmislar. Ab ac ne demek oluyor acaba. Bilgisi olan var mı
AB airbag demek oluyor, AC ise klima var demek oluyor, SR sunroof tur, ABS zaten biliniyor, Start modeli en düşük en donanımsız en alt en ucuz baz versiyonudur. dizel getzlerde 88hp ve 110hp olanların motor bloğu, turbosu, intercooler ı mekanik yapı olarak hepsi aynıdır sadece ECU yazılımı farklıdır fabrika çıkışı olarak biri 88hp verecek biçimde remap haritalandırılmış diğeri 110hp olarak remap haritalandırılmıştır. getz lerin donanım paketleri AB, ABS, gibi ingilizce baş harfler yerine Türkçe harfler ile HY, KLM, ÇHY şeklinde de olabilir HY hava yastığı ÇHY çift hava yastığı KLM ise klima dır. Benim kullandığım model 2008 üretimi idi ve ruhsatta ve katalogta ABS HY KLM şeklinde geçerdi, dört cam otomatik, klima, tek hava yastığı ve abs fren sistemi bulunmakta idi ancak sis farı sunroof arka spoiler ve esp yoktu aynalar gövde rengi idi. Start modelinde abs fren yoktur, arka frenler kampanadır, sis farı bulunmaz, aynalar siyah plastiktir dört cam otomatik değildir, start modelinde tek sürücü hava yastığı bilmiyorum ama var sanırım, birde klima var. bir dönem start modelinde ön tampon lipi dahi yoktu
makyajlı 2006-2011 model arası benzinli getz motoru tek çeşittir burada yanlış olan ifadeler şunlar: doch dcoh cohd falan nedir yahu bunun anlamı Double Over Head Camshaft baş harflere bakınız yani çift üst bloktan ekzantrikli demek oluyor yani üstten çift ekzantrikli motora DOHC şeklinde kısaltma ile yazarlar ancak bunu nasıl oluyorsa mahvediyorlar doch cohd dcoh falan yanlış ifadelerdir benzinli getz motorı tek çeşittir silindir başına 4 adet iki emme iki eksoz subapı ile 16 valfli 1.4 litre olup tam olarak 1398 cm3 civarında olması lazım bu motor dohc tipi yani üstten çift ekzantrikli ve 5500 devirde 97ps güç üretir 3000 devirde de 127 nm civarı da tork üretmektedir, 4 ileri planet dişlili tork konvertör ıslak kavramalı otomatik vites benzinli getz ve manuel 5 ileri vites benzinli getz bu motoru kullanır lpg ye tam uyumlu olup klasik bakır bujiler kullanır, mpi tipi çok noktalı port enjeksiyon vardır ve subap ayarlaması otomatiktir. Değişken subap zamanlaması yoktur ve hız sabitleyici için gerekli servo elektrik motorlu gaz klapesi gibi teferruatlı sistemler barındırmaz. dizel ise 1.5 litre vgt değişken geometrili turbo ya sahip bosch patentli common rail direkt enjeksiyon yani CRDi turbo dizel olarak aynı motor hacmiyle ve aynı motor bloğu ve mekanik yapısı ile iki çeşit güç seçeneğiyle satılır birisi 88hp diğeri 110hp güç üretir. Benzinli versiyona göre daha narin olan CRDi getz ler bakımı meşakkat gerektiren ama benzinlisinden çok daha güçlü motorlardır.
Benim araba 1.4 motor. 4 cam otomatik aynalar govde renkli. Klima ve tek hava yastığı var. Fakat abs var mi yok mu bilmiyorum . Ruhsatta yazmiyor. ayrica hiç devreye girdiği de olmadi. olup olmadığını nasıl ogrenirim
benim modelin aynısı olabilir ABS HY KLM modelinden olabilir, eğer arka frenler diskli ise kaputun altında aşağılarda bir yerde birçok küçük metal borunun girdiği demir blok küp biçiminde abs beyni varsa birde direksiyonu tam tur çevirip ön tekerleğin aks ın girdiği göbekte aks körüğünün tekerlekle birleştiği yerde abs dişlisi varsa abs vardır. gevşek mıcırlı toprak tozlu zeminde 40-50km hızla giderken vitesi boşa alıp fren pedalına sonuna kadar basın pedal titreyip ayağınızı ittirmeye başlar abs devreye girdiği zaman böyle olur, fren balatalarınız kötü durumda ise ve lastikleriniz çok iyi yol tutuyorsa kuru yada ıslak zeminde abs yi devreye sokamazsınız karlı ve buzlu zeminde fren pedalına 4-5mm basmakla abs kesin olarak devreye girer pedalı titretip freni yumuşatmak için geri ittirir.
GDI motor değil bunlar abi, 1.4 benzinli getz ve era MPI tipi enjeksiyondur yani multi point injection yada multi port injection dur, enjektörler manifolt üzerine bağlıdır. daha sonraları 2012-2013 başlarında gelen GDI direkt enjeksiyon benzinli motor 1.6 litre benzinli i30 ve elantra da ve birkaç modelde daha vardı 135 hp güç üretiyordu, GDI ların benzin enjektör memeleri silindirin içine bakıyor üst kapağın altında. emme subapı açıldığında manifolttan sadece hava çekiyor, ateşleme zamanına yakın silindirin içine doğrudan yakıt püskürtülüyor ateşleme yine buji ile sağlanıyor, volkswagen fsi ile benzer teknoloji. getz in ve era nın 1.4 benzinli motorunda enjektör memeleri manifoltun içinde manifolta basıyor benzini, emme subapı açıldığında hem benzin hem hava karışımı silindire girer. Direkt enjeksiyon değil yani GDI teknolojisi port enjeksiyondan teoride daha verimli ve daha fazla motor gücü elde edilmesine olanak sağlamasına rağmen nasıl oluyor da GDI ve FSI gibi motorlarda yakıt tüketimi konusunda şikayet ediliyor onu anlayabilmiş değilim kaldı ki benim honda da enjektörler bu şekilde direkt enjeksiyon.
Verdiğin bilgiler için teşekkür ederim . Teori her zaman gerçek olacak diye bir şey yok . Doch motorlarda en fazla 1.6 benzinli 102 beygir 143 nm tork veriyor . Gdı motorlarda 1.6 benzinli 135 beygir diyorsun o kadar güç üretecekse yakıtı içmek zorunda . Bunun yanında beyin hangi devirde yakıtı ne kadar veriyor çok önemli ? Şöyle ki 1.4 era 4750 devir civarında max tork verir bu da yakıtı bu devirde içtiği anlamına gelir . Aşağı devirlerde ise tork daha aşağıdır çünkü yakıt az gider . Bazı araçlarda ise 2500 devirden itibaren max tork verir . Bu araçlar tamamen seri hızlanma spor kullanım için yapılmışlardır . Yakıtı düşük devirlerde içer . Gdı ve doch motor grafiklerine bakmak lazım .
güç verirse yakıtı da içer demek doğru değil ama, böyle teknolojiler motorun genel verimliliğinde artış sağlar. ayrıca aynı motor tipinde bile yakıt farkları olabiliyor. benim kullandığım elantra 1,6 motor bildiğim kadarıyla MPI tipinde. 132beygir gücünde. tam otomatik olmasına rağmen, daha ağır olmasına rağmen 1,4 mpi motorlu i20lerden daha az yakıyor.
Bende şuan getz araştırıyorum AB-AC HY-KLM VE START diye 3 donanım görüyorum bunların donanım farkları nelerdir anlam veremedim. Ab-Ac ve hy-klm de 4 cam otomatik ve hava yastığı var fakat startta hava yastığı yok arka camlar otomatik değil peki burdan yola çıkarsak AB-AC ve HY-KLM arasındaki fark nedir bilgilendirir misiniz ?