merhaba arkadaşlar herkese hayırlı bayramlar . sorum şu 97 model hyundai accent 1.5 i gls aracımda orjinal devir kesici var mı ( hiç denemedim ve denemeye korkuyorum )
Her araçta devir kesici vardır karbüratörlü araçlarda meksefe var ve bu belirli bir devir sonra gerekli akımı iletemediği için bir nevi kesici görevi yapar. enjeksiyonlu araçlar beyinden keser ateşlemeyi.
Boşa bastığın her devir zararlı olur. Riski göze alıyorsan bas bana sorarsan gereksiz yere yakıt yakma motoruna zarar verme.
Yaylı supaplara sahip motorların belli bir supap yayı tansiyonu vardır ekzantrik kamları supapları ittiği zaman geri çekmesi için kamlar döndüğünde supap üstündeki yay supapı geri çeker ama çok yüksek devirlerde supap yayının supapları çekme hızı pistonun yukarı çıkma hızına yetişemeyebilir ve supaplar yay tarafından verilen baskı ile tam olarak kapanmadan üzerine doğru hızla gelen pistona vurabilir, bilhassa eski ve yorgun bir motorda bunu yapmak risk almak demektir böyle bir durumda piston kırılabilir supap eğilebilir. Yeni veya sorunsuz bir motor olsa bile kesici devrinde uzun süre çevirmek harareti yükseltir yağ basıncını olmadık seviyelere çıkarır karterdeki motor yağı olması gerekenden daha fazla yüksek basınç ile motorun üst bölümlerine basılır. Çok kısa süreli kesici devri zarar vermese de bilerek yapılması motor sağlığı açısından hoş bir davranış değildir. Motorun yük altında yani viteste iken sadece gaz pedalı ile kesiciye girmesi boşta girmesine nazaran daha doğal ve az risklidir, bu icat çabuk hızlanırken vites devri çok kaçırıldığında motoru koruması içindir zaten boşta basmanın mantığı yoktur. Devir saatinde kırmızı ile işaretli olan yüksek devirli bölüme kadar motorun devrini arttırmayın motora zarar verebilir hararet yapabilir ibaresi kullanma kılavuzunda yazar Soğuk motor ile denemek iyi değildir motor biraz ısındıktan sonra kesici devrine girse daha az zarar verir. Burada caddecilerin çoğu keyfi olarak yüksüz motoru saniyelerce kesici devrine sokuyorlar ve arkadaşların anlattığıyla duyduğum şeyler onların motorlarının çoğunda külbütör çevresinde yağ kaçakları olmaya başladığı motorlarından tuhaf sesler gelmesi yağ eksiltme derdine sahip olma gibi problemlere bilerek sebep olmalarıdır. Eğer devir limitörü devreye girmez ve kesmez ise motorun tasarlanmış olduğundan daha fazla devir çevirmesi durumu oluşur ve bu sebeple ciddi arıza çıkarmasına sebep olabilir piston kolu kopması supap vurması triger diş atlaması sıyırması gibi en basitinin tamiri birkaç hafta arabasız kalmak ve 3000-4000 lira masraf.
bu yazıdan sonra aracımı kesinlikle bir daha kesiciye sokmam ve sokmaya çalışmam . yazı için çok teşekkür ederim eline sağlık .
Arkadaslarin dediklerine katiliyorum kesici motorun kendine zarar vermeye baslayacagi noktadir ve sinirlandirilmistir devri. O yuzden kisa araliklarla yapilan dipgaz ve aracin kesiciye girmesi sizin fazla yakit yakmanizdan fazlasi degildir ama suda bir gercek açık hava filtresi veya egzoz varken tüneller gibi yerlerde sesi ne doyulmuyor Discovery cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Karbüratörlü araçlarda devir kesici kullanmak oldukça zahmetlidir. Eski nesil araçlarda ateşleme bobininden çakan pals sayısına göre okunur. Dolayısı ile ateşlemeyi keserek motor devini sınırlamak zordur. bunu yapabilmeni için motor devini okuyan bir okuyucuya ihtiyacınız vardır. Bu kuyucu motor devri yükseldiğinde ateşlemeyi kesmeli, düştüğünde tekrar ateşlemeyi sağlamalıdır. buda karbüratörlü araçlarda devir kesiciyi pek mümkün kılmamaktadır. Benzin Enjeksiyonlu araçlarda ise devir kesici yakıt sistemini kontrol eder ve belirli bir devre gelindiğinde enjektörlere giden yakıt kesilerek motor devrinin artması önlenir.