Arkadaşlar merhaba Dün yoğun kar yağışı nedeniyle araba kara gömülmüştü çalıştırmak iyi gelir diye düşündüm aracı çalıştırdımm ve motor sirkeleyemeye başladı kaputun üstünü temizlyip kapıtu açtım ve motordan çıkan buji kabloları tahminimce isminin bobin olduğunu düşündüğüm 4 çıkışlı plastik bir parça var kabloları üzerine takıyorsunuz ordan ateş çıktığını gördüm elimi attım elektrik çarptı Kabloları söküp taktım birindeki ateş çıkışı düzeldi diğerinden çıkan kıvılcımlar kablo boyu dolanıp böyle elektromanyetik bir şekilde 2 kablonun üstünde dolanıyor sanırım bujilerin tam görev yapmasınıda engelliyor kablolardamı sorun var yoksa o bobin sandığım plastik sokettemi anlam veremedim daha önce bu sorunu yaşayan veya çözümü hakkında fikri olan varmı acaba parça fiyatlarınıda biliyorsanız çok sevinirim Saygı sevgi güneşli bir gün dileklerimle
Parça fiyatlarını bilmiyorum ama buji kabloları bobine tam oturmamış olabilir ya da bobin veya buji kablosonun üstündeki izolasyon yırtılmış olabilir. Aracınız stop halindeyken buji kablolarının izolasyonlarında bağlantı noktalarında yırtık çatlak vs. bir durum varmı diye bir kontrol edin isterseniz.
Gözle görülür bir yırtık çatlak yok hepsini söküp temizleyip yerlerine iyice oturttum o konudada sıkıntı yok ama kaçak var
Buji kabloları 35 tl bobin ise dışarıda orjinal 100 tl civarındadır. Görünürde birşey olmasa da buji kablolarının iki tarafındaki soketlere bağlandığı yerde silikon yalıtım var eğer bujileriniz ıslanmamışsa, büyük olasılıkla yalıtım maddesi açılmıştır. Muhtemelen buji kablolarınızda sıkıntı var akımı diğer kablolara vy motor bloğuna iletip atlama yapıyor gibi görünüyor.
4 çıkışlı bujilerin bağlı oldugu şey distribütör sanırım.platin ve kondansatör ile bobine yüksek voltaj göndermeyi sağlıyor. buji,platin ve avans ayarıyla ilgili olabilir yada sorun kablolarda... ben yeni ögrendiğim için bu kadarını biliyorum
Bobin su almış olabilir. Bobinde sorun yoksa problem buji kablolarındadır. Bizde hem bobin hem de buji kabloları var. Değiştirmek isterseniz buji kablosu 30 tl ateşleme bobini ise 100 tl ihtiyaç halinde 0 532 487 69 72 numaralı telefondan yardımcı olabilirim. Geçmiş olsun iyi akşamlar.
Bobin, Buji Kabloları ve Bujileri değiştirdim toplam 180 TL ye mal oldu ama Saat gibi oldu ilgi gösteren herkese teşekkürler İlker bey tavsiyeleriniz için ayrıca teşekkürler
benım arabanında motorunu temızlerken bujı kabloları hafıf nemlı kalmıs calıstırdıgımda kablonun bırınden dıgerıne kıvılcım atıyordu hemen sokup kuruladıgımda duzelmıstı Düzenleyen : onur-d