Selamlar arkadaşlar, Başlıkta da belirttiğim gibi aracımda(2007 i30 sw-crdi) arka tampon değişti orjinal mi değil mi şüpheleniyorum nerden anlarım herhangi bir yerinde görebileceğim amblem, yazı, rakam varmıdır yardımcı olursanız çok sevinirim.
Değişim serviste ücret karşılığımı oldu? Yoksa sigortadan dışarıda mı yapıldı? Sent from my iPhone using Tapatalk
Değişim yetkili servisinde olmadı araç aslında tanıdığımın şüpheleniyorum dandik bişi taktılar diye ve çarpan araba reno 9 1997 modellerinden kaskosu olduguna inanmıyorum sigortadan yapıldıysa orj. takılmamıştır gerçi aracı bıraktığımız yerdende şüpheleniyorum orj aldı belki yan sanayi taktı fiyatıda şişirmişler arka tampon değişti bagajda düzeltme işlemi oldu gözüken hasar kaydı 3500tl şaştım kaldım.
Sigorta eksperleri orjinal parça vermiyor. Yasal olarak da vermek zorunda değiller. Size çarpan aracın kaskosu sizin aracınızın masrafına dair herhangi bir işlem yapmakla yükümlü değildir. Mantık şu: ben size çarptım, kasko benim aracımı tamir ettirir, sigorta sizin aracınızı. Ancak yine söylüyorum, yasal olarak zorunlu olmadığı için eksper orjinal ürün vermez. Yolda giderken trafiğin birden durmasına ayak uydurunca arkadan gelen araç bizdeki focusa arkadan çarptı, bildiğiniz arkadan çarpma, asli suç unsuru, polis geldi, tutanak yazdı (yaralı vardı) sonra aracı servise bıraktık, eksper serviste yan sanayi parça kullandırmak suretiyle aracımızın tamponunu değiştirdi. Birader avukat, sordum, yasal olarak orjinal parça verme zorunluluğu yokmuş eksperin.
Murat Bey, kasko yaptırırken "orjinal parça" olarak yaptırırsanız orjinal parça kullanmak zorundadır. poliçede yazar. orjinal parça yazarsa orjinal parça kullandırmakla yükümlüdür.
Aynen @yanlayanaccent hocamında belirttiği gibi kasko yaptırırken "yetkili servis + orijinal yedek parça" olarak yaptırınca bu şekilde kullanılmak zorunda. Yoksa arada kasko için fiyat farkı ödemenin ne anlamı kalacak. Geçen yıl benim arabanın ön tamponuna takıp geçti birisi Sivas'ta bir kontrolsüz kavşakta, kontrolsüz kavşaklarda geçiş üstünlüğü sağdaki araçta olduğu için 8de8 kusuru ona vermişler ve kaskom "yetkili servis + orijinal yedek parça" kapsamında olduğu için Ankara'da aracı getirip yetkili servise bıraktık, tampon ve 1 far değişimi 1250tl tuttu, kaskom karşıladı.
Kusur karşı tarafta ise yani hasarınızı karşı tarafın trafik sigortası ödeyecek ise orjinal parça kullanma zorunluluğu yok. Sizin bahsettiginiz kendi kaskonuz, kusurlu taraf siz iseniz o zaman kasko poliçenizde ne yazıyorsa o. diger bir seçenek, karşı taraf kusurlu olsa dahi dosyayı kendi kasko poliçenizden açtırır, kasko şirketi bedeli karşı tarafın trafik sigortasına rücu ederse yine orjinal parca kullanılmış olur.
aynen dediğiniz gibi, ama siz kazadan sonra kaskonuzun olduğunu söylemezseniz bu başınıza gelebilir. ben karıştığım her kazada kendi kaskomu araya sokuyorum, benim kaskom zaten karşı taraf kusurlu ise parasını bir şekilde tahsil ediyor karşıdan.
Aynen öyle hocam, ben direkt kendi kaskom üzerinden dosya açtırdım, adamların trafik sigortasıyla vs onlar uğraşsın, ben her yıl zaten aracımın başına gelebilecek riskleri peşinen satın alıyorum dedim. Kaskom yetkili servise ödemeleri aynen poliçemde bulunduğu gibi orijinal yedek parça üzerinden yaptı. Benim avantajım tüm kusur karşıda olduğu için kaskomun hasarsızlık indirimi bozulmadı. Tramerde 1250 tl lik hasar kaydım görünüyor ama bu da çok sorun değil, elimde servisin bu maliyete dair yaptığı işlemlerin proforma faturası var, artı satacağım zaman alıcı sorduğunda servisten yapılan işlemler tamamen görünüyor.