Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

Arabanız Gaz Yemiyor/2000-3000 Deviri Geçmiyor/birden Bire Fırlıyorsa Ne Yapmanız Gerekir?

'Teknik ve Faydalı Bilgiler' forumunda birdost2004 tarafından 29 Aralık 2024 tarihinde açılan konu

1. birdost2004

birdost2004 Yeni Üye

Alınan Beğeniler:
    1
    Ad Soyad:
    Jeyan Cem Kozinoğlu
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Accent Admire 1.5 CRDI (2003-2005) LC
    Selam arkadaşlar. Umarım bu yazı işinize yarar. Başlıktaki arızaların tek çözümünün, birazdan anlatacağım şeyler olmayabileceğini. Sadece yetkili servislere boş yere bayılmadan önce deneyebileceğiniz ve %80 doğru çıkan bir parçadan bahsedeceğim.

Yaklaşık 3 haftadır canımı cidden sıkan bir sorunla karşılaşıyordum. Aracım Accent 1.5 crdi 2005 ama üstünde çok fazla modifiye yaptığım ve oynadığım için arızalarla yaşamaya alışmıştım. 2005 model dememe bakmayın, 2025 model aracınızın da başına gelebilir ve servise boş yere para bayılmanızı istemem
    Aracı sabah çalıştırdığımda malum kış aylarındayız hava sabahları ve geceleri 2-3 derece İstanbul’da. Arabanın Gaz yemediğini fark ettim, yani gaza basıyorum 2700 deviri geçmiyor veya yavaş yavaş geçiyor. Ya da bazen sanki arkadan biri tutmuş birden bire bırakmış gibi tüm Torkunu alıp uçuyor. Ardından biraz kullandıktan sonra bu problem ortadan kalkıyordu. Ustama sordum getir bakalım dedi ama şu an sanayiye bayılacak bir param olmadığı için öyle devam ettim. Ve 2 hafta böyle idare ettim maalesef. Son bir hafta araç iyicene devir kesmeye başladı, 2000 deviri geçmiyor, kamyonlardan sellektör yiyorum veya sanki sol şeritte arkadakiyle dalga geçer gibi birden bire uçup sonra tekrar yavaşlıyorum. Ustalara sordurdum forumlara baktım kimisi turbo dedi kimisi yakıt sistemi dedi ama en çok beni korkutan masrafından dolayı turboydu. Turboya baktığımda herhangi bir aksilik göremedim. Ki mantıken turboda sıkıntı olsa araç duman atar, ıslık çalar hiç devir almazdı. Yakıt sistemiyle ilgili olduğunu düşündüm ve tam elimde fazladan bulunan mazot filtresini değiştireyim derken akışmetre diye bir cihazla tanıştım araştırmalarım sonucu. Bu bahsettiğim sensör, diğer adıyla MAF sensörü, gaz kelebeğinden geçen ve motora giden havanın durumunu denetlemek ve motor kontrol ünitesine bilgi göndermekle görevlidir. Bu sensörü biraz kurcaladım sorun yine çözülmedi sandım. Bahsettiğimiz sensör hafa filtresinin borusunda yer alır, bir soketi vardır. Soketi çıkarttım bu sefer kararsız devrilenme bitti artık araba hiç devir vermiyordu, sorunun bu sensör olduğunu anladım. Sokette genel olarak 4-5 tane diş bulunur. Bu dişleri Balata veya kontak spreyi ile temizledim tekrar taktım ve üç haftanın sonunda tekrardan eski arabama kavuşabildim. Ve tek bir kuruş para ödemedim. Sorun yine devam ediyorsa sensörün komple değişmesi gerekir ve günümüz fiyatları işçilik dahil 2000-5000 arası devam eder. Ama söküp temizliğini yapıp denemenizi şiddetle öneririm. Burda dikkat etmeniz gereken tek şey soketi çıkardığınız için araba motor ışığı yakacaktır. Endişelenmeyin. Kutup başlarını sökünce veya bilgisayara bağlantınca silinecektir.

Bahsettiğim sorunların tek çözümü bu olmayabilir, ama zamandan ve cebinizden tasarruf etmek isterseniz. Arabanız gaz yemediğinde aklınıza ilk gelecek şey MAF sensörü olsun.

MAERKEK bunu beğendi.
  2. MSC

MSC Site Yetkilisi Yönetici

Alınan Beğeniler:
    16,937
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz

Bu Sayfayı Paylaş