Arkadaşlar , 2013 Yeni i20 aracımı 2013 Eylülde satın almıştım. Bir ay kadar sonra fabrikanın siyah demir jantlarını çıkartıp , Oto Pratik mağazasından satın aldığım 4 adet alaşım jantlara orijinal 185 60 15 lastikleri takıp kullanmaya başladım , çok hafif arabamın sağa çektiğinini hissediyordum ama periyodik bakımı beklemeye karar vermiştim. 2 Ekim 2014 günü Hyundai Yetkili Servisinde randevum vardı ilk periyodik bakım için gittim , klasik yağ , filtreler vs. değiştikten sonra , aracı yıkatıp teslim alacağımı sanıyordum servis şefi çağırdı , '' aracınız sağa çekiyor , fabrikanın orijinal jantlarını değiştirmişsiniz , belki janttan belki başka bir şeyden bilemiyorum ama bir ön düzenciye gidip geliniz sonra yıkatıp aracı vereceğiz , servisimizde ön düzen yok '' deyince servisten tavsiye edilen 200 metre ötedeki ön düzenciye gittim , rot ayarları tam dedi usta en son , '' lastiklerinizin sol tarafında üretim tarihleri dışarıda bak , ama sağ taraftaki lastikler ters takılmış ve üretim tarihleri iç tarafta kalmış ve bu ters düz nedeniyle aracınız bir miktar sağa çekiyormuş servisin dediği bu meseleyi çözmek için sadece sağ taraftaki lastikleri söküp normal olması şeklinde takacağız '' dedi ve lastiklerdeki tadilattan sonra deneme yaptık kısa mesafede bir şey yok , 4 gün sonrada otobandan 130 km mesafe yol yaptım her hangi bir çekme falan yok. Bu gün alaşım jantları satın aldığım oto pratik mağazasına geldim ve durumu anlattığımda , Pirelli P6 denilen bu lastik çift yönlüdür ve hiç fark etmez , servis ve ön düzenci sizin boşuna 50 TL paranızı almışlar , onlar rot ayarını yapıp suçu bize atmışlar dedi , bende bir şey iddia edemedim , malum '' suçu gelin etmişler , kimse damat olmamış'' , ama aracımda ne sağa ne sola hiç bir yere çekme yok , sağ taraftaki lastiklerin ters düz yapılması sırasında balansları da tekrar yapıldı ve durum şu anda normal. Başına böyle bir şey gelmemesi için arkadaşların bilgilerine sunarım.
hiç başıma gelmedi ama lastiğin inside ve outside diye iç / dış yazılı kısımları boşuna yazılmamış. lastikçi sanayici ağzı ile konuşup geçiştirmiş gibi geldi bana
lastikler yönlü yada yönsüz olsun eğer bir miktar kullanıldıysa zaten araç karakteristiği ve sizin sürüş stiliniz sebebiyle farklı şekillerde aşınır en basitinden ön lastikler arkaya göre fazla aşınır ön sağ yada sol birinden daha fazla aşınabilir, hatta lastiğin iç sırt kısmı ile dış sırt kısmı da farklı aşınacaktır aşınma farkı azdır ama direksiyon bir tarafa toplamaz yolda gezer hızlı giderken çekme yapar. şimdi bu lastikleri yer değiştirince denge her türlü bozulur hiç kurcalamadan çıkan lastiği çıktığı şekilde takarlarsa bir sorun olmayacaktır hatta herhangi bir jant ile lastiği ayırsalar dahi lastiğin şişirme supapı kısmına kalemle çizgi çizerlerse tekrar aynı janta muntazam şekilde önü arkası şaşmadan takarlarsa balansta aynı kalmış olur balans yapmayada gerek kalmaz Servis böyle basit bir hata yapıyorsa vay o servisin haline, 20 lira verdiğim lastik yamacısının hava saatide işçiliğide bu servisten güzel demekki
Aynısı benim de başıma gelmişti.Özellikle patinaja kalktığında dreksiyon acayip çekiyordu.Sorununuz düzeldiğine göre geçmiş olsun.
Ilk getzime paraya kiyip 15 inc lastik ve jant aldım. Bir müddet sonra direksiyon da titreme olunca bakımda bunu belirttim. Ne yaptı ettilerse olmadı. Hatta dışarıda çok. Ovdukleri rot balans yerine götürdüler. Sonuç lastik tabaninda bozukluk varmış. Hangi lastikte sorduğumda 4 lastiktede sorun var dediler. Olan yarim depo benzine oldu. Lastik jantlari aldigim yere gittim çok sinirlenmistimde. Sagolsunlar otur çayını iç birak 120 yi 150 de direksiyon titreme yaparsa lastik jantlarin yenisini tekrar takicam dedi. Neyse adamlar etti eyledi çıktım otobana 160 ta bile ne çekme ne titreme hiç bişey kalmamış. hani 1-2 lastikte sorun olsa kabul derim ama 4 lastikte olmasi icin çölde bedevi olmak lazim