Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

2012 Blue 1.4 Cvvt Aşiri Yakit Tüketimi

'Accent Blue Forum - Club RB' forumunda Atilla25 tarafından 3 Mart 2016 tarihinde açılan konu

1. Atilla25

Atilla25 Guest

Merhaba arkadaşlar.

2012 model accent blue 1.4 prime cvt şanzıman aracımı 3 ay önce aldım. (74 bin km de)

Aracımı aldıktan 2 hafta sonra bakımlı olmasına rağmen, genel bakıma yetkili teknik servisinde soktum..

Ancak aracım 100 km de yaklaşık 12,5 ila 13 lt arasında (50 kuruş ile 58 kuruş) tüketim göstermektedir.

Öncelikle şehir içinde çok fazla gezmiyorum, trafiğe hemen hemen hiç girmiyorum.

İşyerim evime 2 km uzaklıkta, sabahları bu yolun yarısını rampa aşağı gaza basmadan gidiyorum.

Dönüşte ise yaklaşık 4,5 - 5 km yol katediyorum.

Servisi arayıp şikayetimi söylediğimde ise, çok kısa mesafe gidiyorsun ondan diyor. Ancak hafta sonları bazen sarıyer kilyosa kadar gidip geliyorum (istinye) nereden baksanız git gel 30- 40 km yok katediyorum ve trafiksiz. Ortalama 50-60 km hızla.. Anlık yakıt tüketimi en fazla 12 lt ye düşüyor?

Bu bilgiler ışığında, aracım normal bir yakıt tüketimi gerçekleştiriyor mu?

Ya da aracımda bir sorun olabilir mi?

Bu arada bujilerden ve lambda sensöründen şüphe etmekteyim..

2. erenuzel41

erenuzel41 Moderatör

Alınan Beğeniler:
    6,303
    Ad Soyad:
    Eren Uzel
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Honda
    verdiğiniz bilgiler az yakıt tüketimi görebilmek adına birbiriyle bağdaşmıyor, işten dönüşte rampa iniyorsanız aynı zamanda işe giderken rampa çıkıyorsunuz demektir tek marşta soğuk motorla sabah işe yetişme telaşına 4-5 km rampalı yol çıkma işlemi sonucunda 12-13 litre benzin harcanması birde otomatik vites olması zaten bu şartlarda normal fabrika değerlerindeki gibi yakıt harcayamayacağınızı gösteriyor, cvt şanzıman sabit oranlı olmadığı için gazı iyi ayarlayıp az yaktırmakta zor olsa gerek rampa aşağı inerken cvt nin nasıl bir davranış halinde olduğunu bilemiyorum ama kompresyon freni yaptırmadan rampa aşağı otomobil hızlandıkça bizim planet dişlili i30 gibi sürekli vites büyütüyorsa yani vites oranını arttırıyorsa o zamanda motor büyük viteste rampa ineceği için motor devri düşük tutulur ve rölanti devirlerine kadar düşüyorsa rampa aşağı da az yakması zor çünki 1300-1500 devirlerde giderken yanma odasına hiç yakıt girmez boş viteste inmekle aynı mantık yani rölanti devrine yaklaşılırsa ve girilirse motor rölantide çalışmak için benzini manifolta basmaya başlıyor bu esnada motorda soğuksa rampa aşağı rölantiye normalden daha erken girer yani 800 devir yerine 1200 devirde yakıt basmaya başlar haliyle soğuk motorda rölanti yüksek olacağından fazla fazla benzin basar, zaten blue cvt nin fabrika verileri şehir içi yani 40-50km gibi süratlerde ilerlerken 8.2 litre/100km şehirler arası yani 90-100km hızda sabit giderseniz 5.4litre/100km olarak verilmiş manuel vites kadar az yakmaz ama çok fazla değerler de değiller, normalden fazla yakması bu şartlarda doğal görünüyor. Anlık tüketimden ziyade ortalama tüketim daha da önemli.

Ama içimde şüphe kalmasın arıza falan varsa bileyim diyorsanız haftasonu depoyu doldurun ortalama yakıt göstergesini de motor sıcakken sıfırlayın çıkın yol zemini kaymak gibi düz olan, rüzgarsız, rampasız, kasissiz, trafiği az olan, dur kalk yaptırmayan bir yola 80-100km civarı sabit sürat ile 40-50km yol mesafesini bir gidin hatta zamanınız ve durumunuz müsaitse 50-100km mesafede gidebilirsiniz sonra yakıt sarfiyatına öyle bir bakın bu şartlarda illa ki az yakması gerekir, buna sadece yakıt testi olarak bakmayın bu şekilde sürekli kısa mesafe yapan motorunuz eksoz sisteminizden pistonlara kadar kendine gelmiş olur, sürekli kısa mesafeli sürüşte akü bile doğru düzgün şarj olmaz, katalitik konvertör görevini tam yapamaz, motor bile sürekli zengin karışım yüzünden fazla benzin az havayla çalışa çalışa normalden daha fazla benzin artığı yani kurum yapar motor yağı bu sebeple erken kararır.

anlık tüketimden ziyade ortalama tüketim bu şartlarda normal ise sıkıntı yok, öte yandan lambda sensörü ve bujilerin eski olması gibi durumlarda motorun çekiş gücü kaybı yeterli hızlanamama gaz yememe gibi fazla yakıt harcama ya ilave olan başka sıkıntılarda görülür. Yetkili servise bakıma gidiyorsanız zaten arıza tespit cihazı bağlatıp lambda sensörü verilerine ve fazla yakmaya sebep olan diğer elektronik verilere bakma şansınız var eğer servis ustası bu konulara yeterince hakim ise problemi keşfederek size yardımcı olacaktır, bu işlemi bakıma girmedende fazla yakıt harcama şikayetiniz üzerine yapmalarını isteyebilirsiniz arabanız garanti kapsamında zaten, bujilerin kaç km önce değiştirildiğini de öğrenebilirseniz bu da bu konuda bir bilgi verebilir yada son bakım esnasında bujileri değiştirdilermi acaba? çünki bujileri her bakımda değiştirmiyorlar.

Atilla25 bunu beğendi.
  3. Atilla25

Atilla25 Guest

Sn. Erenuzel41, bilgilendirme yaptığınız için çok teşekkür ederim.

Son bakımda bujileri değiştirmediler, değiştirdiniz mi diye sorduğumda gerek yok demişlerdi?

Bu arada 13 lt yakıt tüketimini anlık değil ortalama yakıt tüketimi olarak verdim. Aldığım yakıt fişlerini her zaman saklarım, başlangıç ve bitiş km lerini her zaman kayıt altında tutarım.

Bu gün konuda ki ilk mesajımı yazdıktan sonra, başka bir problem ile karşılaştım..

Geçtiğimiz Pazartesi günü Lovato easy fast OBD II lpg sistemi taktırmıştım araca. İlk test için 20 TL lik lpg dolumu yapıldı. Bu gazla araç 50 km yok katetti, yani km de 40 kuruş yaktı. Ancak tabi lovato yetkili servisi 2 depo dolum sonrasında tekrar uğramamı ve tekrar kalibrasyon ayarı yapacaklarını söylediler..

Neyse bu akşam mesai bitiminde aracımı çalıştırdığımda motor sanki boğularak yavaş yavaş ve biraz da silkeleyerek marş aldı. Daha önce hiç böyle yapmazdı. Bir dakika geçmeden motor arıza lambası yanmaya başladı (sarı). Araç gazda iken gaza bastığımda sanki vites geçmiyor, hızlanmıyor.. ancak yakıt anahtarından benzine geçtiğimde bir sorun yok,. Biraz korktuğumdan dolayı gazda fazla zorlamadım ve benzinde devam ettim.

Bunun üzerine lovato servisini aradım, sabah gelmemi söylediler.

Normalde kontak anahtarını on durumuna getirdiğimde göstergedeki bütün semboller kırmızı ama motor sembolü sarı renkte idi.. Ancak marşa bastıktan sonra tüm ışıklar sönerdi. Şimdi ise motor lambası sürekli sarı yanmakta.

Bilmediğim için soruyorum, herkeste normalde bu sembol sarı renkte mi yoksa bununda rengi kırmızı mı?

4. Emre

Emre Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    2,746
    Ad Soyad:
    Emre
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    arabanın motoru ısınmadan yol yapıyorsunuz bu değerleriniz normal ben ilk çalıştırmanın hemen sonrasında sabah sıkışık trafikte 1.6tdi ile 17-18L gibi değerleri görüyorum

5. erenuzel41

erenuzel41 Moderatör

Alınan Beğeniler:
    6,303
    Ad Soyad:
    Eren Uzel
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Honda
    Motor arıza lambası yanmış normalde motor çalıştıktan sonra sönmesi gerekli genelde yandığı zaman rengi sarı olur ve bu yanarsa yakıt veya ateşleme sisteminde bir problem olabilir sağlıklı bir motorda ise motor çalıştıktan sonra bir süre sonra söner, eğer problem varsa bu lamba yanar ECU bu probleme dair bir kaydı kod olarak hafızaya alır ve arıza tespit cihazıyla okunabilir, eğer bu problem giderilir ve bu kayıt ECU dan silinir ise arıza ışığı sönecektir, vaziyet kötü ama çok kötü değil, muhtemelen kötü lpg ayarından ilk yapılan lpg ayarını tutturamamış olmamalarından olmuş olabilir demek isterdim ama diyemiyorum çünki OBD 2 sistemi kendi gaz ayarını kendisi yapıyor şeklinde aklımda kalmış kalibrasyon ayarı tutmamış olabilir belki.

Lovato firması sitemizin sponsoru zaten, o sebeple bununla ilgili şu linke soru yazarak lovato ya danışabilirsiniz https://www.hyundaiclubtr.com/konu/lovato-tuerkiye-distribuetoerue-sorularinizi-cevapliyor.20505/

eğer problemleriniz lpg dönüşümden sonra olmaya başladıysa bazı durumlarda motor beyni yani ECU motor lpg de çalışırken sensörler lpg ile çalışmada benzinden daha farklı değerler ölçüp bunları işlediğinde motorun emisyon sisteminde karışıklık yaşayabiliyor bunun sonucunda arıza lambası yakması durumu olabilir, çünki emisyon sistemi ECU nun oksijen sensörü maf sensörü gibi birçok sensör ile motordaki şartları ölçüp doğru yakıt hava karışımını ayarlayan ve doğru yanmayı sağlayan bir yazılımdan ibaret, uzun lafın kısası motor lpg ile çalışırken lpg sisteminin motor sanki benzinde çalışıyormuş gibi aracın orjinal yakıt sistemi karakterini taklit etmesi gerekli, eğer bu sağlanmazsa lpg kullanırken problemler oluyor ayar ve kalibrasyon gibi şeylerden ziyade onlara ilaveten doğru lpg montajı hepsinden önemli diyorlar. Lpg konusunda çok fazla bilgim yok şahsen lpg sistemine sahip değilim, lovato servisi lpg sistemindeki problemleri giderdikten sonra arıza ışığını yakan problemde ihtimaller dahilinde giderilebilir diye düşünüyorum.

fazla benzin harcama probleminiz lpg dönüşümünden önce varmıydı?

6. Atilla25

Atilla25 Guest

Evet, yakıt tüketimi hep bu şekilde idi.

Daha üç gün oldu lpg taktıralı.

1 saat önce sarıyer sahil yoluna indim, yeniköyden sarıyer yapıp geri döndüm.

Şunu fark ettim.

Dip gaz çekince benzin veya lpg de vites çok geç yükseliyor, devir saati 7 bin leri görüyor. Örneğin otomatikte iken dip gaz çekiyorum, devir 7 binde takılıp kalıyor vites hala 2 de manuele alıyorum hemen kendim yükseltince yükseliyor.

Bunu hem gaz hemde benzinde denedim sonuç aynı.

Ancak ani hızlanma şeklinde değilde yavaş yavaş hızlandığımda ise otomatikte son vitese kadar çıkıyor.

Bu sorun daha önceden yoktu, bu akşam oldu.

Bu arada Lovato Obd 2 yi ilk taktırdığımdan bu akşama kadar inanın benzindemi gidiyorum gazdamı yakıt anahtarına bakmadan anlayamıyordum, Seste de çok farklılık yoktu. Aracın çekişindede hemen hemen hiç fark yoktu.

Ancak şimdi hem benzinde hem de Lpgde iken motor sesinde sanki boğulma hissediyorum, bir tıkanma var gibi, gaz tepkimesinde de sanki biraz sıkıntı hissettim.

7. Atilla25

Atilla25 Guest

Ancak motoru her sabah en az 30 saniye rolantide çalıştırırım, en geç 2 dk. içerisinde motor sıcaklığı 4 - 5 dişe yükseliyor. Bunun yanı sıra 1 saat yol yaptığımda oluyor ama durum en az 11,5 - 12 lt leri gördüm.

8. koreci

koreci Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    1,716
    Ad Soyad:
    ramiz seymen
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Elantra 1.6 CVVT (2011-201X) MD
    2012 model blue araclar cvt degil diye biliyorum. Cvvt motor ama cvt sanziman degil sanirim...

9. turknavy

turknavy Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    48
    Ad Soyad:
    alpay karaoğlu
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    İX35 (2009-201X)
    Doğrudur tork konvertörlü ayrıca bendede 2012 blue 1.4 otm var benzinde kullanırken ortalamam maks 8 lt civarıydı ve yazın uzun yolda 6.5 civarındaydı lpg de ise ort 18-19 krş civarı

LT26i cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

10. Halil

Halil Moderatör

Alınan Beğeniler:
    9,154
    Ad Soyad:
    Halil İbrahim K.
    Yaşadığınız Şehir:
    26-ESKİŞEHİR
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    @erenuzel41 arif bey sabah yokuş aşağıya iniyorum demiş, yani motor soğukken yokuş yukarı basmıyor.

bence yakıtınız normal değil, aracınız tork konvertörlü şanzımana sahip, biraz fazla yakabilir ama sizinkisi yakması gerekenin iki katını yakıyor.

Atilla25 bunu beğendi.
  11. Atilla25

Atilla25 Guest

Merhaba.

Hocam aracım prime modeli cvt şanzıman.

Evet bu sabah Maslak oto sanayide Lovato servisine uğradım.

Motor arızası için araç fakir karışıma düşmüş dediler. (Bat 1 Hatası veriyor gibi şeyler duydum, Lamdda sensörü ile alakalı)

Bir daha aynı hatayı verirse lambda sensörü arızalanmış olabilir dediler.

Şu anda motor arıza lambası yanmıyor, hatayı sildiler, bir takım kalibrasyon ayarı falan yaptılar.

Ancak motordaki o garip his hala gitmedi. Sanki boğulur gibi, nazlı nazlı çalışmakta. Çekişte ve gaz tepkimesinde bariz düşüş hissi var.

Vites D konumunda iken 2. viteste bazen takılıp kalıyor, devir saati 6- 7 binleri görüyor, bu sefer manuele geçip kendim vites geçiyorum. Ama her zaman bunu yapmıyor. Sadece ani hızlanmaya çalıştığımda yapıyor.

İlk 2-3 gün vallahi böyle bir problem yoktu, sesi olsun tepkimesi olsun çok memnundum, 30 yıllık şoförü al ver arabayı, bu araba gazlı demezdi.

İnşallah sorun lambda sensöründedir, gider değiştiririz.

12. Atilla25

Atilla25 Guest

Doğrudur, zaten o rampayı inene kadar motor 3-4 diş ısınıyor, ondan sonra ise bir km düz yolda devam ediyorum.

13. Atilla25

Atilla25 Guest

Doğrudur, zaten o rampayı inene kadar motor 3-4 diş ısınıyor, ondan sonra ise bir km düz yolda devam ediyorum.

14. Turker ERA

Turker ERA Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    76
    Ad Soyad:
    Turker Ördek
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Accent Era 1.4 (2006-2012) MC
    Bu araba 4 ileri otomatik. Benim arabanın aynısı. http://www.automobile-catalog.com/car/2012/1609175/hyundai_accent_1_4_vvt_automatic.html
    Biz bu arabayı hızlı kullanınca ekonomi alabiliyoruz.
    Siz o arabadan 2500 devirde 4ncü vitesde kullanmadığınız sürece ekonomi beklemeyin.
    Ayrıca vites atmasını istediğiniz devirde ayağınızı gazdan az çekerseniz, o bir üstü vitese atar.

Gaz pedalına basma oranına göre arabayı o vitesde tutar ve devirlendikçe devirlenir. arabayı analamak için 300 500 km yol gidin. 40 50 km yoldan uzun yol diyemeyiz.

15. onursumer

onursumer Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    1,202
    Ad Soyad:
    Onur Sümer
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    İ30 1.6 CRDİ (2007-2012) FD
    sanziman eski nesil onun buyuk etkisi var ama maksimum goruceginiz o aracla 11lt olur benzinde gazla 12 ye cikar diye dusunuyorum

sensor arizasida bu tarz sonuclar dogurabilir bence detayli bi kontrol yaptirin motorda

birde bu araclarda sofor yakita ciddi etki eder , ben kullaninca,8 lt yakan araba annem kullninca 11 lt yakardi

tamamen arabanizi tanimaninda etkisi olur diye dusunuyorum

Atilla25 bunu beğendi.
  16. Atilla25

Atilla25 Guest

Peki hocam, daha önce niye böyle bir sorunum yoktu acaba? Ayağımı gazdan hiç çekmeden, en üst vitese rahat çıkar, rahatça ivmelenirdi. Şimdi ise bariz sıkıntıları hem motor sesinde hem de ivmelenmede deneyimleye biliyorum.

Bu arada şimdi maslak oto hyundai plazayı aradım, aracımın şanzımanı nedir diye sordum, oradaki servis müdürlerinde biri "4 ileri sürekli değişken oranlı cvt şanzıman" bilgisini geçti.

17. Atilla25

Atilla25 Guest

Önümüzdeki hafta yetkili servisine götürüp şikayetlerimi güzelce anlatacağım. Bu araçta yolunda gitmeyen bir şeyler var. Bundan eminim.

Sonucunu ise yine burada paylaşacağım.

18. onursumer

onursumer Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    1,202
    Ad Soyad:
    Onur Sümer
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    İ30 1.6 CRDİ (2007-2012) FD
    şimdi kontrol ettim bende 1.4 ile cvt getirmişler, aslında o şanzımanda tam anlamıyla 1-2-3-4 diye sabit dişli olmadığından sabit devirde konforlu bir şekilde hızlanabilmesi gerekiyorki dediğim gibi yakıt tüketimi 11lt yi geçmesi mumkun değil o araçta

Atilla25 bunu beğendi.
  19. Halil

Halil Moderatör

Alınan Beğeniler:
    9,154
    Ad Soyad:
    Halil İbrahim K.
    Yaşadığınız Şehir:
    26-ESKİŞEHİR
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    vay be ben de bilmiyordum CVT şanzımanla geldiğini.

20. Sabahattin

Sabahattin Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    1,296
    Ad Soyad:
    Sabahattin
    Yaşadığınız Şehir:
    59-TEKİRDAĞ
    Araç Modeli:
    Elantra 1.6 CVVT (2011-201X) MD
    Peki bu cvt şanzumanda aktarma neyle salanıyor, baskı balata mı, tork konvertör mi?
    örnek: toyota corola 2013 cvt şanzuman aktarma tork konvertör'dir

Son düzenleme: 4 Mart 2016

Bu Sayfayı Paylaş