Merhaba arkadaşlar bende 2024 1.4 mpi var birde üstüne lovato lpg taktırdım. Benzinli ve lpg li kullanım arasında farkedilebilecek bir fark yok. Yakıt tüketimi zorlasam sıkıştırsan km başına 2.5 lirayı geçmiyor. Düz yolda sakin kullanımda 1.8 liralara kadar düşüyor. Ancak malum araba seri bir araba değil, devir kaybettiği zaman eski hızın dönmesi uzun sürüyor. Birde yokuş çıkma performansı iyi değil. Tabi bu araba 1.4 motorlu bir otomatik vites araç. Yokuşlu yolda manuele alıp devirli kullanınca performans artıyor ama herkesin bildiği motor çok bağırıyor mevzusu oluyor. 1.0 turbo motoru kullanan arkadaşların yorumlarını bekliyorum. Yakıt tüketimi ve yol performansı ne durumda? not : Araç ilk çalıştırmada benzinle çalıştığından ortalama 1.5-2 ayda çeyrek depo (10lt kadar) benzini rölantide tüketiyor. Bana biraz fazla gibi geldi ama lpg ustası normal olduğunu söyledi.
Bayon’da fazla bir fark oluşmayacaktır çünkü her iki motorda 100 HP, ancak turbo olması medeniyle alt devirlerde yüksek tork sunulmasının yanı sıra DCT şanzımanla beraber kayıpsız aktarım olması çok daha akıcı bir sürüş hissiyatı elde edeceksiniz. Ancak lpg yılda belli bir km yapan biri için hala en ekonomik seçenecek.
Bir şeylerden feragat etmemiz gerekiyor düşük hacimli az tuketen bir motor üstüne birde LPG takılmış TL bazlı yakıt alınan tutarda ucuzlamis, hem az yakan hemde güzel çekişi olan bir arac olsaydi herhalde Türkiye'nin en çok satan aracı olurdu, yakitiniz normal benim 1.6 Elantra da aynı bu civarlarda yakıyor
cevaplar için teşekkür ederim, 1.0 turbo kullanan birisi yorumlarını yazsa kullanıcı deneyimi dinlesek daha güzel olur özellikle 1.4 mpi benzinli ( lpg takılmamış hali) ile 1.0 turbo nun yakıt tüketimi farkı nasıl birde yokuş performansı nasıl karşılaştırma yapılabilse sevinirim.
1.0 bayon sahibi olarak araç gayet seri ve akıcı. Çift kavrama şanzıman ile birlikte iyi bir ikili olmuşlar. Araçta turbo desteği olduğu için 1.4 ile aynı beygire sahip olmasına rağmen hem torku daha yüksek hem de düşük devirlerde kullanıma imkan sağlıyor. LPG ile kullanım şart değilse 1.0 tavsiye ederim.
135 nm tork nerede 180-200 nm tork nerede max güç hp aynı olsa bile Çoğu biz kullanıcılar max hp değerinde kullanmıyoruz. Max tork değerinde kullanıyoruz . Son devirde kullanmak motoru erken vadede yıpratıyor çünkü. Hyundai 1.4 motora turbo takmadı
Sorun aslında tork değerinde değil, örneğin 0.9 TCe renault motorunu ele alalım. Turbolu,90 hp 140nm bir motor ancak yine 1.4 e göre çok daha atik hissettiriyor, çünkü torkunu bir bantta yayılı şekilde hem de erkenden (2000 rpm) veriyor. 1.4 G4LC ise 30 yıllık bir atmosferik motordan beklenen ancak 2014’te çıkış yapmış bir motordan beklenmeyen şekilde 4000 devirde veriyor, asıl sebep bu. Yeni nesil G4LC lerde bu 3500 devre çekildi daha iyi oldu, ancak turbo olmadığı için yine tork eğrisi sürekliliği yok, tepe noktası olarak anlık verip sonra ölmeye başlıyor. Bu motorun hantal hissettirmesinin nedeni otomatik şanzıman, yoksa 1500 devirden itibaren çekiş sunabilen bir motor alt devirleri ölü değil, CVT ya da manuel vitesle nispeten daha keyifli. Ancak bu motorun devri çoktan bitti, alıp 1 milyon km arkasına bakmadan gitmek isteyen ya da lpg ile ucuza gezmek isteyen kullanmalı, başka bir esprisi yok.
Atmosferik lineer giden bir araba örneği vereyim . 1.8 GDİ carisma . 175 nm tork 125 hp üretiyor. Torku 3750 nm devirde veriyor. Atmosferik turboya göre daha sürekli tork verebilir. Nasip olursa 1.6 Era alıp üst kapağıyla oynamak isterim. PPR yarış kapağı üreten yerli firmamıza başvurabilirim. @dogukangul23 arkadaşımız dizel Era için uğraşıyordu .
@SynysterGates işte aradığım karşılaştırma.Atmosferik mpi dayatmasından ziyade gdi motorlar gelmeli. https://www.automaniac.org/compare/6709/6711/hyundai-veloster-1.6-gdi-VS-hyundai-veloster-1.6-mpi
Abi ben bu noktada biraz farklı düşünüyorum, direkt enjeksiyon verimliliği ve performansı net bir şekilde arttırsa da motor atmosferik olacaksa çok nokta enjeksiyonu tek geçerim, çünkü performans kayda değer biçimde artmıyor yine devir çevirmek lazım. Üstelik hiç uğruna bu devirde lpgye uyumunu da düşürmek istemem, üstüne direkt enjeksiyonun sebep olacağı piston üstü kurum bağlama olayının da önüne geçmiş olurum diye düşünüyorum. Kesinlikle bu devirde direkt enjeksiyon olması lazım, ama atmosferik motor olacaksa buna gerek yok, daha az karmaşa daha az risk. Hacimli bir atmosferik olacaksa belki.
ani hızlanmaları güzel yaparsın...kalkış olsun araba sollama olsun ve rampa çıkışları gibi mesela.... daha ne olsun ....bir sürücünün de istediği şeylerdir bunlar aslında. işin özeti 1.0 turbo galip gelir kullanırken ve satarken.
Hocam Mpi motorda hiçbir zaman ariza verir mi korkusu yaşamazsin Gdi motorda bu risk mevcut, Ayni durum şanziman içinde geçerli
Bizim memlekette yayla işi var, 20 km dik virajlı yokuşlu yollar can sıkıyı. Arabada 4 kişi olunca 1.4 mpi manuelede çeksen tırmanmada can sıkıyor hele hele yazın klimada açıksa vay halimize. Ama bu tarz dertlerin yoksa ve riskli sollamayara girişmeyeceksen, efendi efendi kullan başın ağrımaz motoru.
1.0 i20 kullanıyorum. Çok şükür yokuşta çekmeme, vites düşürme gibi sorunlar yaşamadım. Şehiriçi 8 lt civarı uzun yolda 5.5-6 arasında yakıyor ama kullanıma göre değişir yani. Sport moduna alınca daha da atik oluyor elbette