Merhaba,yetkili servisin koyduğu yağ hoşuma gitmediği için değiştirmeyi düşünüyorum,hala çağ dışı yarı sentetik 10W-30 koyuyorlar ve bu yağ hem motoru sesli yapıyor hem de soğuk çalıştırmada itici sesi yapıyor.Yağ değişeli 5 bin km oldu,normalde 15 binde bir bakıma sokuyorum 7500 km de yağı değiştiriyordum.Sonraki koyacağım yağ tam sentetik olacak ve yine Shell düşünüyorum lakin aklımda 5w-20 veya 0w-20 yağ var.Kullanım kılavuzunda 5w-20 kullanabileceğim yazıyor zaten ama 0w-20 yazmıyor,ikisini enine boyuna karşılaştırdığım zaman aralarında o kadar fark olmadığını gördüm.Açıkçası 5w-30 yerine 0w-20 ya da 5w-20 düşünüyorum,hem minimalde olsa yakıt ekonomisi olarak hem motor sesi olarak hem de performans olarak daha iyi olacağını düşünüyorum,ama motoru yüksek devirde ne kadar korur,motora bir zararı olur mu,yağ eksiltir mi emin değilim.Aracı çoğunlukla kısa mesafelerde ve sakin kullanıyorum.Yaşadığım ve gittiğim ilçeler kışın 0 ın altına inmiyor,yazın 30 un üstüne pek çıkmıyor.Araç 1.4 D-CVVT motor,henüz 60 binde.
5w30 eyvallah ama daha ince yağ ben olsam o riske girmem bir sıkıntı olursa en az 10 bin masraf açar 5w30 kaliteli bir yağdan şaşmazdım
İstanbul şartlarında 0-20 ya da 5-20 numara yağ gereksiz ve macera olur. O kadar ince yağlar rusya gibi soğuk yerler içindir.
5w 20 ya da 0w 20 olmazsa her şartta helix ultra 5w30 koyacağım Ne gibi bir riski olur onu tam anlamaya çalışıyorum aslında,mesela honda civiclere ve toyotalara 0w 20 hep koyuyorlar.Motor uyumluluğunu bir kenara bırakırsak bu yağlar burdaki şartları hayli hayli sağlıyorlar hatta dediğiniz gibi soğuk iklim için en ideal yağlardan.Bu yağa bizim motorların tepkisi ne olur açıkçası merak ediyorum,çok uçuk bir maceraya sokacaksa beni hiç gerek yok..
Honda ve toyatadaki 0-20 yağ konulması motor teknolojisi ile ilgili. Piston gömlek arası ve parçaların arasındaki boşlukla da ilgili. Siz 5-30 kullanabilirsiniz.
0-20 yağı kullanan firmalar sadece yakıt tüketimi ve emisyon için kullanıyor. ancak yağ pompasında daha fazla basınç oluşturmak zorunda kalıyorlar. ben 0-20 yağ kullanmanın gereksiz macera olarak değil, doğrudan motor için intihar olacağını düşünüyorum. hyundai zaten yağ tavsiyesi konusunda fazla rahat, nerdeyse piyasadaki her yağ motorla uyumlu. bir de bunun dışında yağ kullanmak zaten büyük hata olur.
Yağ pompasının yeterli basıncı sağlayacağına emin misiniz bahsettiğiniz sıcaklık aralığında o yağların. Viskozitesi yeterli olacak mı? Çok da elzem olmayan bir düşünce. Özellikle japon araçlarıyla Avrupa şartlarındaki araçları kıyaslamak pek de makul değil. Düz yolun olmadığı hava şartlarının ekstra değişken olduğu, sürekli viraj ve yokuş için tasarlanmış motorlar var japon arabalarında
Öneriniz için çok teşekkür ederim,benimde düşüncem yakıt ekonomisi ve daha sessiz ve rahat çalışan bir motor idi lakin bu kadar riskliyse zaten bunlara gerek yok,5w 30 dan devam.. Yağ pompasından endişeliyim ben de ince gelip basmayabilir diye de düşündüm,üretici 5w20 yi zaten kitapçığa yazmış ama yine yağ pompasından dolayı çekingem vardı.Sanırım en doğru karar kaliteli tam sentetik 5w 30 a geçmek gibi geliyor..
Honda ya 0w-20 koyuyoruz ama önümüze gelen 0w-20 yi koyamıyoruz, Honda nın kullanabileceği 0w-20 yağı Honda için özel üretildiğinden sadece yetkili servis satıyor, bidonda Honda engine oil type 2 yazar eğer bu yağı bulamazsanız piyasadaki diğer yağlardan kullanacak iseniz 5w-30 yada 0w-30 kullanın şeklinde belirtilir yani Honda herhangi bir 0w-20 yağı tavsiye etmiyor, Civic in kullanma kılavuzu aynen bunu söylüyor. bunu söylememin maksadı şu, Honda Engine oil type 2 nin litre fiyatı 130 lira gibi birşey, 4 litre doldursanız 500 lira, biz bu parayı veriyoruz siz o parayı vermek ister misiniz? diğer arkadaşlarımın yorumları doğru, silindir ile piston arasında boşluk her motorda aynı değil 5w-30 ile çalışmak üzere tasarlanmış motora 0w-20 doldurursanız yağ yakmaya başlayacaktır, segmanlar ve piston yüksek devir uzun süreli sürüşte silindiri çizebilir. Fiat bir dönem 1.4 benzinli motoru için 0w-30 yağ kullanıyordu yetkili servislerde ve yağ yakarak eksiltme sorunu vardı. bende eskiden 1.4 Getz vardı ve yanlış hatırlamıyorsam 5w-20 yağ bizim ülke iklim şartlarımızda önerilmez diyordu. Motor yağı vizkozitesi mevsimden iklimden ziyade motorun üretildiği yılın teknoloji kuralları ve emisyon homologasyonları baz alınarak ta belirlenir, 90lı yıllarda sıklıkla kullanılan 20w-50 yağlar vardı, 2000 lerin başında 10w-40 yağlar sıklıkla kullanıldı, 2005 ten sonra otomobil motorlarının büyük bölümü 5w-30 yağ kullanmaya başladı. 1990 model bir otomobile 5w-30 yağ dolduramazsınız, o zamanlar motor yağı 5000km lerde değiştirilirdi.
Kendi aracım 2020 corollanın kitapçığında fabrika çıkışı 0w20 yağ olduğu, bakımda eğer 0w20 bulunamıyorsa 5w30 koyulabilecegi ama bir sonraki bakımda muhakkak 0w20ye dönülmesi gerektiği yazıyor. Servisler ise birşey demezsen 5w30 koyuyor. 0w20nin hibritler için olduğunu söylüyor. Halbuki kitapçıkta hibrit yağının 5w16 olduğu yazıyor. Kitapçığı önüne atınca tamam o zaman deyip 0w20 koyuyor ama 100 lira ekstra yazıyor. 4,2 litre yağa 450 lira civarı para alıyor. Redmi Note 8 Pro cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
servislerin ne yaptığı belli değil,yıllarca toyota aracımıza 10w40 koydular halbuki 0w-20 istiyor motor,bulunmazsa 5w-30 diyordu.5w-30 a geçtiğimiz zaman motor karakterinde farkedilir değişiklik olmuştu olumlu yönde,hiç umurlarında değil. 500 lira 0w-20 için aşırı yüksek bir değer bence,hondanın kendi yağı diyedir herhalde ama teknik detay olarak başka bir 0w-20 yağ ile karşılaştırıldığında ne değişiyor ona bakmak lazım bence,500 lira az para değil çünkü.Söylediğiniz çoğu şeyi göz önünde bulundurarak yazmıştım zaten çok doğru yazmışsınız.Bu motor yeni nesil bir atmosferik motor,atmosferik olduğu için yağ turbo beslemelerdeki kadar hızlı eskimiyor turbo faktörü olmadığı için,ya da çok ince yağ olduğu zaman yağın acaba turbo miline ince gelip zarar verir mi diye bir kaygı oluşmuyor lakin bende oluşan kaygı yağ pompasından yana oldu açıkçası,devirli de kullanıyorum çünkü.Açıkçası servis en başından 10w-30 değil de tam sentetik bir 5w-30 koysaydı muhtemelen bu konuyu konuşmuyor olurduk,10w-30 u görünce harbiden içime dert oldu o anda gidip söyledim bunu onlara biz bunu kullanıyoruz dediler.Bizim motorlar yağ seçmiyorlar zaten,ama ben bu konuda biraz titiz davranıyorum erken değiştiriyorum vs. bu yüzden acaba 20 viskozite koysam ne olur yararıma olur mu diye düşündüm ve sordum,çünkü kime sorsam ya 10w-40 öneriyor ya da 5w-30.
sizdeki motor çok da yeni nesil değil, sonradan yakıtını düşürmek için revizyon yapılmamışsa o motorun tasarımında hesaplanan yağı büyük ihtimalle 5-30dur. yağ işi sadece rakamlarla açıklanamaz, sadece sentetik diye de bir yağ daha iyi olamaz. farklı üreticilerin farklı üretim teknikleri nedeniyle sayısal olarak tamamen aynı olan 2 yağ farklı sonuçlar ortaya çıkartabilir. 10-30 yağ çok kullanılıyor, çünkü yarı sentetik olmasına rağmen müthiş bir teknoloji içermektedir. genelde standart ve motor üreticilerinin yaptığı bütün testleri başarıyla geçer. bu nedenle son 10 yılda üretilen çekicilerin büyük kısmı 10-30 yağ kullanır. adamlar 150bin kmde bir yağ değiştirir ve bu motorlar için yakıt tüketimi çok önemlidir. ben 12 yıllık makine mühendisiyim, motor yağı hakkında hergün yeni birşey öğreniyorum, şu motora şu yağ kesin uygun demek zor bir iş, bu nedenle tek güvenilir kaynak motor üreticisinin tavsiyesidir. diğer tavsiyeleri önemsemeyin.
Üretici ne diyorsa o elbette,yağ viskozite tablosunda 10-30 da var 15-40 ta var 20w-50 de var 5-30 ve 5-20 de var.Birkaç aydır ben de motor yağlarını sadece viskozite olarak değil de teknik veri bakımından da inceliyorum,ülkemizde nerdeyse hyundai olupta hiç 20 viskozite kullanan yok belki ikliminden belki bilmediklerinden.Çoğu hala 5-30 ya da 10-40 koyup geçiyor,sorun çıkarmıyorlar ama uzun vadede kalitesiz yağ ya da sentetik olmayan yağlar motorda ciddi bir kurum bırakıyorlar,bunu da bizzat gözlerimle görmüştüm bu noktadan sonra bende mineral ve yarı sentetiklere karşı ciddi bir karşıtlık oluştu açıkçası.Öte yandan 3 litresi 80 lira olan 10w-30 un ciddi bir mühendislik barındırdığını sanmıyorum,yağın içeriği de böyle demiyor zaten tabii bu benim düşüncem sanırım önyargım da var,siz daha iyi bilirsiniz.Atmosferik bir motor sonuç olarak,10 30 da olsa,15w 40 ta olsa mineral de olsa asgari düzeyde şartları sağladığı takdirde motorda dönecek bunu biliyorum,benim amacım en iyisi neyse o olması.
Merhaba hyundai 1.4 benzinli aracım var yenil nesil araçlarda 0w20 yağ kullanıyorlar veya kitapçığında 5w20 yazıyor kitapçık ne diyor iise onu yapın çünkü bu konu ile ilgili bir motor ustasının yorumu bile var kesinlikle bu motora 0w20 koyun diyor çünkü motor zincirinde gevşeme yapıp ses yapıyormuş yani kullanılan motor parçaları dönemine göre kullanılan yağlara göre üretim oluyor bu gereksinmeden dolayı bence kendinize göre yağ değişimi yapmayın derim ama yinede raç sizin aracınız ben 0w20 kullanırım çünkü yetkili serviste kullanıyor eksiltmede yok aracımda marka olarakta hyundai motor yağlarında shell ile anlaşmalı olduğu için ve kullandığından dolayı yakıtımda shell yağ olarakta shell tercih ediyorum
Merhaba, bahsettiğiniz 1.4 G4LC yeni bir ünite değil, bu motor için bu forumda ilk ben 0W20 koymaya kalkıştım yorumlar ortada Sonrasında tabii ki ben de hak verdim, gerçekten gerek yok. Baktığınız zaman 2020 ve sonrasındakiler için 5W-20 öneriliyor, ancak aynı motor için Accent Blue kitapçığında “Ortadoğu da 5W-20 derecesine sahip motor yağı kullanmayınız”ibaresi de mevcut. Sonradan 5W20’leri önermelerinin tek sebebi emisyon kaygısıdır. Bu motor için yağ kartelasında 0W-20’den 20W50’ye kadar bir çok viskozite kullanılabilir, burada motorun kullanım şartları ve iklime göre seçim yapmak gerekiyor. Ancak 1.0 T-GDi motora baktığınız zaman sadece 0W-20 viskozite görürsünüz, bunun sebebi bu motor için bu viskozitenin şart olmasıdır. 1.4 motor 2013’ten beri ticarilerde çalışan motor, hiçbirinin 0w-20 ile çalışmadığını düşünürsek bu motor için 0W-20 yağ şart diyemeyiz.