Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

0 km dizel Araç Rodajlama

'Motor & Yakıt & Emisyon Sistemleri Sorunları Ve Çö' forumunda muhsinkislal tarafından 9 Aralık 2012 tarihinde açılan konu

1. muhsinkislal

muhsinkislal Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    Ad Soyad:
    Muhsin KIŞLAL
    Araç Modeli:
    Yeni İ30 1.6 CRDİ (2012-201X) GD
    İyi günler yenî i30 dizel aracıma rodaj yapacak mıyım yoksa ilk 2000 km sakin mi kullanmalıyım? Bilenler lütfen cevaplayabilir mi?

2. i20 Troy

i20 Troy Yasaklı Üye

Alınan Beğeniler:
    125
    Kullanım klavuzunda yazanları aynen uygulayın. i30 güzel bir tercih.:RpS_love::RpS_love::RpS_love::RpS_love:

Kazasız belasız sürüşler...

3. attkenan33

attkenan33 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    80
    Ad Soyad:
    Kenan B.
    Yaşadığınız Şehir:
    33-MERSİN
    Araç Modeli:
    Matrix (2001-2010)
    Alıntıdır

İlk 5000km çok önemlidir ... Yüksek devir ve sürratden kesinlikle kaçın ...
    Bazı araçların kullanım kılavuzlarında da , 2000 kilometrede motor yağı ve yağ filtrenizi değiştirmenizi öneriyorlar ...
    8000-10000 kilometreden sonra serbestsiniz ... Yeni teknoloji araçlarda rodaj süresi olmaz lafına kanmayın , olur ...

Alıntıdır

Kullanım klavuzu kurallarına uyunuz. Bana göre ilk 5000 önemlidir.
    Sonraki ikinci 5000 km de vites geçiş aralıklarını motor devirdakika sını arttırarak yaparsanız
    Sonraki 10 000 lerde aracınız üst değerlere rahat ulaşacaktır.Ancak ilk 5000 Km ye çok dikkat edin.
    İlk 5000 km sabit hız ve devir kullanmayın. Sakin ancak değişken devir + km. ile kullanın

Çok Yüksek devirlere çıkmayın.Vites geçişlerini iyi dikkatli kullanın.
    1.
    vites kalkış içindir hareket halindeki aracı 1. vitese almayın.
    ( 130 - 140 zorda kalmadıkça kullanmayın. ilk zamanlar)

Alıntıdır

• Motoru zorlamayınız.
    • Sürüş sırasında, motor devrini (dakikada devir sayısı) 2.000 d/dak ile 3500 d/dak. arasında tutunuz.

• Uzun süre aynı hızda gitmeyin. Değişken motor devrine ihtiyaç vardır.
    • Patinaj çekme, özellikle ani kalkışlardan ve sert fren-ani duruşlardan kaçınınız.
    • Bir seferde motorunuzu 3-5 dakikadan daha fazla rölantide çalıştırmayınız.
    • İlk 2.000 km sırasında römork çekmeyiniz.

Buna benzer konu forumda mevcuttur. Önce arama yapınız. Hayırlı forumlar.

4. VgT91

VgT91 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    14
    Ad Soyad:
    Özgün Can OKUR
    Yaşadığınız Şehir:
    10-BALIKESİR
    Araç Modeli:
    Accent Era 1.5 CRDI (2006-2012) MC
    ben bu rodaj işini zamanında çok araştırmıştım ve kişisel olarak vardığım sonuç; Yeni araçlarda rodaj diye birşey yoktur. Zaten günümüzde rodaj sadece sekman oturması ile olur. Ve bu sekman oturmasıda ilk 200 km içinde gerçekleşir. Ve sekman oturmasının sağlıklı bir biçimde gerçekleşmesi için aracı hareket halinde 2 bin devirden 3,5 - 4 bin devire kadar devirlendirip gazdan çekerek kompresöre sokmak yeterlidir. Hatta kompresöre sokmak sekman oturmasında önemli rol oynar. Ama tabi 0 km aracı bu şekilde 4 bin devire getirmek olmaz. 40-50 km sonra yapılması daha sağlıklı olur. Yani kısaca motoru limitlerinde kullandığınızda zaten problem olmaz. Rodaj zamanı diye gaza basmamak olmaz.

5. GRAFTT

GRAFTT Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    761
    Ad Soyad:
    Erkan
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    Kullanım kılavuzunda yazanlara uymak birşey kaybettirmez uymak en doğrusu + ilk yağ ve yağ filtresinide 5000 km değiştirmek bence çok daha olumlu sonuç verebilir.

6. i20 Troy

i20 Troy Yasaklı Üye

Alınan Beğeniler:
    125
    Özgüncan eğer senin dediğin gibi bir durum varsa ( segman oturması ) ki bunun için 3500-4000 devir bandı gerekli ise bütün Hyundai araçlar fabrika sahasında hem bilgisayar ortamında ( toplar üzerinde ) hemde oto parka çekilirken (asfalt zemin üzerinde) 140km/h hıza kadar test edilerek müşteriye teslim edilir. Bu hızda zaten araç devir bandı çoktan 3500-4000 devir bandına ulaşmış olur ki segman da yerine oturmuştur. Rodaj denilen kavram modelli araçlarda mümkün olduğunca olmamakla birlikte hareketli parçaların birbirleri ile uyumlanması açsından önemlidir. Aracın piston ları talaşlı imalat sonrası işlendikten sonra mikron bazlı partiküller mevcuttur. Dişli kısımları da aynen bu şekilde partiküller mevcuttur. Bu partiküllerin mevcut ekipman dan sıyrılması ve yağa karışması istenir. Ayrıca malzeme yapısı gereği her ne kadar bazı parçalarda ( örn. krank ) ısıl işlem uygulanarak mukavemeti artırılmış olsa da ilk kullanımda ani ve hızlı değişimler parçaların ömürlerini kısaltır. Bu yüzden rodaj her araç için hemen hemen vardır...

7. VgT91

VgT91 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    14
    Ad Soyad:
    Özgün Can OKUR
    Yaşadığınız Şehir:
    10-BALIKESİR
    Araç Modeli:
    doğrudur bu konuda o kadar detaylı bilgiye sahip değilim ama zamanında bu sekman oturması konusu bana mantıklı gelmişti. Ya aslında benim demek istediğim rodaj için gaza çok hassas basmaya gerek yok, sadece motoru limitlerin dışında kullanmamak lazım diye düşünüyorum. Ve ilk yağ değişiminin çok önemli olduğunu biliyorum.

8. i20 Troy

i20 Troy Yasaklı Üye

Alınan Beğeniler:
    125
    Zaten kullanma klavuzu gaza hassas bas demiyor ki... Fazla basma diyor... devir bandını yüksek tutma... kırmızı bölgeye yaklaşma... Aracı zınklatma... Değişken hızlarda uygun viteste devirli kullan ki motorun uzun ömürlü olsun diyor....

Konuyu açan arkadaşa özellikle kullanma klavuzunu iyi okumasını öneririm. Biz millet olarak genelde bu tür bilgileri es geçeriz... Eskiden kalan bilgilerle hareket ederiz... Kitapçıkları boşuna koymuyorlar :))

9. VgT91

VgT91 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    14
    Ad Soyad:
    Özgün Can OKUR
    Yaşadığınız Şehir:
    10-BALIKESİR
    Araç Modeli:
    Bütün olay özeti bu + :D

10. koray2907

koray2907 Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    1,013
    Ad Soyad:
    Koray
    Yaşadığınız Şehir:
    7-ANTALYA
    Araç Modeli:
    Accent Yumurta 1.3 (1994-2000) X3
    ben bişeyi merak ediyorum.. şimdi biz sıfır 0 km araba alırken rodaj rodaj diye kafaya takıyoruz haklı olarak .. Acaba 2. el satılan 5.000 yada 10.000 km lik arabalarda kim bilir nasıl rodaj yaptılar, onu düşündünüz mü. bu arabayı alırken neyine bakıp alcaz? rodaj süresi iyi geçmemiş de olabilir..

11. apolatera

apolatera Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    704
    Ad Soyad:
    AHMED POLAT
    Yaşadığınız Şehir:
    44-MALATYA
    Araç Modeli:
    Accent Era 1.4 (2006-2012) MC
    yani böyle bir durum da ne olacak?

12. alplord

alplord Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    1
    Ad Soyad:
    Alp Yalınkılıç
    Yaşadığınız Şehir:
    1-ADANA
    Haklısın çok yerinde bir soru bana göre. Kimbilir bu süreçten araç nasıl geçti. Bunun cevabını aracını satan kişiye sorsanız belkide rodajın ne olduğunu bile bilmeyecektir.

5.000 - 10.000 km araç almaktansa 3-5 bin daha koyar sıfır araç çekerdim.

13. i20 Troy

i20 Troy Yasaklı Üye

Alınan Beğeniler:
    125
    Evet işte bu yüzden özellikle dizel araçların temiz kullanılması çok mühim... Hani o bilinen kullanım tekniklerinde turbonun sağlıklı çalışıp uzun ömürlü olması için 1-2 dk rölantide çalışacak 1-2 dk beklenip stop edilecek mevzusu TR de yok denecek kadar az...

14. koray2907

koray2907 Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    1,013
    Ad Soyad:
    Koray
    Yaşadığınız Şehir:
    7-ANTALYA
    Araç Modeli:
    bi de özellikle BAYANDAN 10.000 KM DE diye ilanlar görüyorum.. Sözüm meclisten dışarı ama çoğu bayan rodaj nedir bilmez.. Bu arabayı bayan iyi kullanmıştır diye alabilirmiyiz acaba.. arabayı bağırta bağırta kaldırcak stop ettircek, 3. vitesle kaldırcak vs. vs.

15. koray2907

koray2907 Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    1,013
    Ad Soyad:
    Koray
    Yaşadığınız Şehir:
    7-ANTALYA
    Araç Modeli:
    Ha bi de sadece bayan demiyelim aslında.. Misal benim babam rodaj nedir bilmez.. bir çok insanımız da rodaj nedir bilmez.. hadi 2. el bi araba aldık diyelim 10.000 km de.. Ooo sıfır gibi araba aldık diye seviniyoz. Ama rodajın nasıl olduğunu bilemeyiz ki.. Adama sorcaz rodaj süresi nasıl geçti? Adam sorunun cevabını bilmeden iyi geçti, çok memnundum, der geçer

16. i20 Troy

i20 Troy Yasaklı Üye

Alınan Beğeniler:
    125
    :D:D:D

17. i20 Troy

i20 Troy Yasaklı Üye

Alınan Beğeniler:
    125
    Bayandan derler ama bayan aracın motor sesinden anlamaz...
    Doktordan derler ama doktor motor bozulmuş bozulmamış umursamaz bozulursa satar yenisini alır bozulana kadar biner...
    Memurdan derler de memurun cebinde para yoktur bozulan parçayı tamir ettire ettire kullanır orjinali ile değiştirmez...

Son zamanların daha bir popüler olmuş ilanlari;

Bayandan, doktordan, öğretim üyesinden, memurdan, öğretmenden...

Ne yani bunlar kullanınca eskimiyor mu araba...

Diğer husus araç orjinal 3-5 parça lokal boya... Eee neresi orjinal bunun boyayı yemiş :D:D:D
    Araç full+full soruyorsun 2. hava yastığı nerden kapatılıyor... Arabada 2. hava yastığı yok ki ne Full + Full ü :D:D:D
    Araç hatasız, çizik yok ama 3000-5000 km de satışta... Çoğu der ki ev alacam...

18. muhsinkislal

muhsinkislal Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    Ad Soyad:
    Muhsin KIŞLAL
    Araç Modeli:
    Yeni İ30 1.6 CRDİ (2012-201X) GD
    Çok teşekkür ederim ilginize, tv8 8.etap yapımcısı murat beyle irtibata geçtim, bana ilk 1000-2000 km de devir 2 lerde sakin kullanın dedi. Kullanım klavuzunda da arkadaşın alıntı yaptığı bilgi var okuduk ama tecrübeli üstadlardan bilgi alalım dedim, yanlış yaptıysak kusura bakılmasın, anladığım kadarıyla aracımızı ilk 2000 km ye kadar devir 2500 geçmemeye çalışacagız aşırı ve ani hız ve fren yapılmayacak. Birde aracın sağ ön yolcu bölümünden geri be düz vitesteyken plastik titreme sesi geliyor neden olabilir acaba?

19. koray2907

koray2907 Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    1,013
    Ad Soyad:
    Koray
    Yaşadığınız Şehir:
    7-ANTALYA
    Araç Modeli:
    çok doğru :RpS_thumbup::RpS_thumbup::RpS_thumbup:

20. Dimitri